- Kategori
- Gelenekler
- Okunma Sayısı
- 330
İskilip'te Ramazan İlahicileri

İskilip’te ramazanla birlikte, teravih namazından sonra ve sahur vaktinde cami minarelerinden ilahi söylenirdi. Annelerimiz saclarda mayalı yapar, dışarıdan ilahi sesi sabahın mamurluğunda çınlardı. İlahi söylenen camilere’de evlerden sahur yemeği giderdi.
İlahiler ramazanın başında başka, ortasında başka, sonuna doğru elveda ramazan diye başlardı.
Bayramda ise sokaklarda bir tarafta topçular, bir tarafta nareciler, ilahicilerde sırığın ucuna bağladıkları havlu ile aşağıdaki manileri söyleyerek dolaşır, bahşiş toplarlardı. Gidilen evde isimler evin sahibine uygun olarak söylenir, bayram daveti olan evlerde davet yemeğine katılıp giderlerdi. Bazı evlerde sırığa havlu benzeri şeyler bağlanırdı.
Rahmetlik kambur Hamdi vardı. Kulağı az duyardı. Bayramlaşmak için bir eve yanındaki arkadaşı ile giderken “ Hasan bayramlaşmaya gidince, önümüze baklavu koyarlar. Tabaktaki baklavunun ikisini yeme yelimde bırakalım. Sonra ayıp olur ha.” Diye bağırarak söylemiş. Hamdi kendine göre yavaş söylemiş ama onun bu konuşmasını gittiği ev halkıda duymuş, başlamışlar gülmeye. Bayramlaşmaya gelince, önlerine gelen baklavunun ikisini yemeyip bırakmışlar. O bembeyaz kıyır kıyır İskilip baklavusunu. Birisi bir tabak baklava gönderse de geçmişine dua edip yesek değilmi.
Ramazan Bayramı Manileri
Yeni cami direk ister
Söylemeye yürek ister
Benim karnım toktur emme
Arkadaşım börek ister
x x x
Çarşı cami baştan başa
Keklik seker taştan taşa
Sana derim Mustafa paşa
Bayramın mübarek olsun
x x x x
İlahici kapıya geldi
Ev halkına selam verdi
Darılmayın ilahici
Bahşişi almaya geldi
x x x x
Tarlalarda olur deste
Kekliği kafeste besle
Sana derim Hasan usta
Bayramın mübarek olsun
x x x x
İşte geldik kapınıza
Selam verdik hepinize
Sana derim Nuriye teyze
Bayramın mübarek olsun
Mustafa Yolcu
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Mustafa Bey bunlar ne güzel gelenekler değil mi?Şimdi kalmış olduğunu pek sanmam.Gerçekten eskiden iftar öncesi o suskunluklardan sonra ortaya çıkan coşkunluklar nasıl unutulabilir?Bir de Haruniye ile Maraş'ta sık sık gözlemek zorunda kaldığım topun patlaması olayı var ki top patladı,top patladı diye eve koşardık sevinçle.Minarelerden yükselen ezan pek cılız çünkü.Ezan bu kadar metalik bir kisveye bürünmemişti.Akrabamız İbrahim Hocanın çok güzel akşam ezanı anıları vardı bir de.Güler dururduk.Teravih'ten sonra dağılan kalabalık içinde yeniden çocuk olabilsek diye düşünmüşümdür kaç kez.Çay ocakları dolar taşar; gençler, çocuklar yeni bir coşku ile tutunurlarda yaşamaya.Ellerdeki kömbeler, çörekler ve kağıt şekerler ne güzel olurdu.Leblebiciden sıcacık leblebi s.almak ise bambaşka bir sevinçti.Maraş’ta da Hitiler’den kalan Kale’de de BelediyeBandosu’nun çaldığıTSMveTHM parçları vardı.1950’lerle 1960’lar boyunca hep onları dinleyerek büyüdü bizim nesil diyebilirim.Bayramınız kutlu olsun.
Ömer Faruk MENCİK YILMAZ 21.08.2012 13:53İyi bayramlar Ramazan Bey, İskilip'te Ramazan Gelenekleri konulu yazınızı okuyunca sevindim. Nerde o günler?...Selamlar.
Abdülkadir Güler 19.08.2012 22:26