Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '10

 
Kategori
Dünya
 

İsrail, Ermeni soykırımı iddiasını kabul eder mi?

İsrail, Ermeni soykırımı iddiasını kabul eder mi?
 

İsrail'in "soykırım" konusunda ne kadar kıskanç olduğunu bütün dünya bilir.

İsrail, soykırım ayrıcalığını tepe tepe kullanmış bir devlettir. Bu yüzden, başka hiç bir toplumun bu "imtiyaza" sahip olmasını istemez...

ABD'deki Yahudi lobisi, bu yüzden daima Türkiye'nin yanında gibi göründü. Aslında İsrail, Ermeni soykırımı tasarılarına karşı kulis yaparken bir taşla iki kuş vuruyordu: Hem soykırım ayrıcalığını koruyor, hem de Türkiye'ye sureta dostluk yapmış oluyordu.

AK Parti iktidarıyla Türkiye dış politikası İsrail ekseninden çıkıp, Türkiye merkezli hale gelince, İsrail için Ermeni soykırım tasarısı anlamını kaybetti..Artık, bir taşla vurulacak iki kuş değil, bir kuş bile yoktu.

Dahası, İsrail'in kendi dini-tarihi-siyasi hinterlandı saydığı İslam coğrafyasında Türkiye'nin etkinlik kazanmaya başlaması, bu bağlamda Başbakan Erdoğan'ın İsraile karşı sert çıkışları, İsrail'i bölgede giderek güçlenen Türkiyeyi kuşatma çabası içerisine soktu.

İsrail için kuşatılması gereken sadece İran olmaktan çıktı; Türkiye de devreye girdi... Hatta, Türkiye, İrana göre daha bir öncelik kazandı.

Son haberlere göre, İsrail bugüne kadar karşı durduğu "soykırım iddiasını" kendi parlamentosunda kabul etmek üzere hareket geçmiş..

Radikal'in konuyla ilgili haberi şöyle:

"İsrail haber sitesi IzRus, Ermeni soykırım tasarısının Nisan ayında İsrail parlamentosu Knesset’in de gündemine geleceğini duyurdu. Site, muhalefetteki sol eğilimli Meretz partisi lideri Haim Oron’un, Ermeni soykırım tasarısını önümüzdeki ay Knesset’e taşımaya hazırlandığını bildirdi. Meretz lideri Oron, geçen yıl da benzer girişimde bulunmuştu. Geçen yıl Mayıs ayında Haim Oron tarafından verilen ve Ermenilerin 1915’e ilişkin iddialarının mecliste tartışılmasını öngören önerge, İsrail parlamentosu tarafından reddedilmişti...Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşanan gerginliğin tasarının önündeki en büyük engellerden birinin kalkması anlamına geldiğini savunan IzRus haber sitesi, Ankara’nın dış politikasında yaşanan Batı’dan İslam dünyasına kayma sürecinin de soykırım önergesini vermeye hazırlanan Meretz’in elini güçlendirdiğini ileri sürdü."

İsrail için Türkiyenin artık "güvenilir" bir ortak olmadığı kesin... Bugüne kadar, "laikçilik" vurgusuyla İslam dünyasına soğuk bakan Türkiye, güya bu bölgenin ikinci laik ülkesi olan İsrail'le nerdeyse her alanda ortak hareket ediyordu. İsrail, bu sözde dostluğun rahatlığı ile bölgede istediği "terörü" estiriyordu.

Başbakan Erdoğan'ın Davostaki çıkışından sonra süreç Türkiye-İsrail gerginliğinin tırmanması yönünde ilerledi.. Bugün de Libya'da Başbakan Erdoğan benzer mesajlar verdi. Özellikle de, Kudüs'ü bütünüyle yutmaya çalışan İsrail'e fırsat verilmeyeceği vurgusunu yaptı...

Bütün bunlardan sonra, İsrail'in kıskanç sevgili gibi koynunda sakladığı "soykırım ayrıcalığını" Ermenilerle paylaşması mümkün görünüyor. Bu paylaşımın hiç bir şekilde Ermenistan'a yararı dokunmasa da, zaten İsrailin amacı da bu değil; Türkiye'yi zor durumda bırakmak!...

Türkiye, bu "soykırım kuşatmasından" nasıl kurtulur? Bunun tek yolu, Ermenistanla ilişkileri normalleştirmek ve soykırım iddialarının içini boşaltmaktır.

Türk dış politikasının yürütücüleri de bunu yapıyor zaten...Bu yüzden, İsrail'in soykırım iddialarını tanıması, Türkiye açısından fazla bir şey ifade etmeyecek...

Hatta, İsrail'in "laik ülke" olduğu safsafatına inanıp da bugüne kadar İsraile yanaşan Türkiye "laikçiliğinin" gözlerini açması gibi bir faydası da olacak...

Kaldı ki, gözlerimizin önünde Filistinil mazlumları "kırıp dururken" İsrail'in bizi "soykırımla" suçlaması kadar abes bir şey olamaz!!

Artık dünya da İsrail'in yalanlarına inanmıyor!!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..