Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '18

 
Kategori
Müzik
 

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Baharın Gelişini Konserle Karşıladı

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Baharın Gelişini Konserle Karşıladı
 

Afiş


İstanbul Devlet Opera ve Balesi 19 Nisan 2018’de gerçekleştirdiği ‘’Bahar Şarkıları’’ konserinin tekrarını 12 Mayıs 2018’de Kadıköy Süreyya Operası’nda gerçekleştirdi. Piyanoda Hüseyin Kaya’nın eşliğinde, solist olarak Esra Abacıoğlu Akcan, Muzaffer Dingil, Ayten Telek, Ayşe Sezerman Ünel, Önay Günay ve Efsun Öztoprak katıldılar.

Programın açılış parçası olarak, Hüseyin Kaya’nın F.Chopin’in Mi Majör Op. 18 ‘’Grande Valse Brillante’’ eserinin güzel yorumundan sonra, solistler sırayla sahneye çıkarak G.Mahler, R.Strauss, F.P.Tosti, R.Leoncavallo, F.Liszt, S.Rachmaninov, G.Fauré, R.Rahn, E.Grieg, R.Schumann, F.Schubert ve H.Villa-Lobos’dan şarkılar seslendiler.

İlk eser olarak Hüseyin Kaya’nın seslendirdiği F.Chopin’in Mi Majör Op. 18 ‘’Grande Valse Brillante’’ adlı eseri, duygusal Viyana türü değil, Parisli bir karaktere sahip. Zarif toplumun güzelliği ile parıldar. Görünüşe göre, şimdiki gibi, şimdi uyuşmaz- bir dans temaları ardı ardına oluşan bir formda yazılmıştır. Bununla birlikte, özünde, bir temanın bir diğerine algılamayacak şekilde geçtiği, daha sonra dönerek, dramayı büyük üslup oluşturan bir bütünleyici bütündür. Piyanist Hüseyin Kaya, bu tanımlara uygun olarak, başarılı bir yorumla parçasını tamamladı. Sahneye gelen Esra Abacıoğlu Akcan, Alman, Avusturyalı besteciler R.Strauss ve G.Mahler’in güzel şarkılarından birer tane (‘’Früngsliedmorgen’’ ve ‘’Ich wolt ein Sträußlein binden’’) söyleyerek büyük alkış aldı. Genç tenor Muzaffer Dingil’in repertuvarında F.Tosti’n Aprile ve R.Leoncavallo’nun Mattinata adlı şarkıları vardı. Sahneye gelen soprano Ayten Telek ise Macar besteci F.Liszt’in Fransızca olarak bestelediği ‘’Oh! Quand je, viens auprès de ma couché (s.282)’’ ve Rus besteci S.Rachmaninov’un 12 Romansov Op. 14, 1 no’lu ‘’Vesenniye vodi’’ adlı şarkıları ile sahnedeydi.  G.Fauré’nin 1 ve 2 nolu melodilerinden ‘’Mai’’ ile R.Hahn’ın aynı adlı şarkılarını sunma sırası da soprano Ayşe Sezerman’ındı. Sezerman üçüncü parça olarak Norveçli ulusalcı besteci E.Grieg’in Op.34, 2 nolu 2 hüzünlü melodisinden ‘’Varen’’ i seslendirdi. Bariton Önay Günay’ın repertuvarındaki şarkılar da şunlardı: R.Schumann’ın Op.48, 1 Nolu Dichterliebe’den ‘’Im wunderschönen Monat Mai’’ ile yine Alman romantiklerinden F.Schubert’in D.911, 11 nolu Winterraise’den ‘’Frühlingstraum’’ adlı şarkıları söyledi. Konserin son sanatçısı ise soprano Efsun Öztoprak da Brezilyalı besteci H.Villa-Lobos’un, 12 viyolonsel ve soprano için bestelemiş olduğu Bachianas Brasileiras’ından ‘’Tarde uma nuvem rósea lenta e transparante’’ adlı çok sevilen şarkısını, viyolonselde Burak Ayrancı ile piyanoda Hüseyin Kaya’nın eşliğinde söyledi.

Tüm şarkıcılar, bestecilerin referansları doğrultusunda, son derece başarılı şekilde parçalarını icra ettiler. Tamamının bahar ve baharı çağrıştıran melodilerden oluşan bu güzel program, salonu dolduran seyircilerin coşkulu alkışları ile beğenilerini göstermiş oldular.

Şarkılara uyumlu olarak video ve barkovizyonla desteklenen konser, seyircilerden çok büyük ilgi topladı. Başta piyanist Hüseyin Kaya olmak üzere, konsere katılan tüm sanatçılar, seyircilerin bitmeyen ısrarlı alkışlarına defalarca sahneye gelerek onları selamlayarak teşekkür ettiler.

İsmail Hakkı Aksu

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..