Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '16

 
Kategori
Tarih
 

İstanbul'un kurtuluşu

İSTANBULUN FETHİ 1923

İstanbul'un işgali, Osmanlı İmparatorluğu ve İtilaf Devletleri arasında imzalanan  Mondros Ateşkesi ile I. Dünya Savaşı'nın bu ülkeler arasında sona erdiğinin ilan edilmesinin ardından, 13 Kasım 1918'de Osmanlı Devleti'nin başkenti İstanbul işgal olundu. İşgal yaklaşık beş yıl sürdü. Beş yıl boyunca itilaf devletlerinin işgali altında kaldı. Osmanlı Hanedanı ve İstanbul halkı beş yıl işgal altında, esaret halinde yaşamak zorunda kaldı.. İngilizlerden habersiz hem içerde hem dışarı  kuş bile uçamıyordu. Adeta 1453 te Türklerin fethettiği koca şehir, 13 Kasım 1918 de haçlılar tarafından geri alınmıştı. 

*( Suriye cephesindeyken Osmanlı Genel Kurmayınca İstanbul’a çağırılan Mustafa Kemal Paşa aynı gün İstanbul a gelmiş ve düşman gemilerini görünce yaverine – Geldikleri gibi giderler… demişti. )

Bu arada 15 Mart 1920 de gelişmelerin istedikleri gibi gitmemesi üzerine Yüksek komiserler ve işgal polisi şehri ablukaya aldı. İtilaf devletleri İstanbul'u işgal edince bütün devlet binalarını ve karakolları denetim altına aldılar. Meclisi basarak milletvekillerinin bir kısmını tutuklayıp, bir kısmını sürgüne gönderdiler. Milletvekillerinin bir kısmı da kaçarak Anadolu'ya geçip, bağımsızlık mücadelesine katıldılar

Nihayetinde Mustafa Kemal paşa önderliğinde yapılan Kurtuluş Savaşımızın sonlarına doğru  İzmir'in Kurtuluşu'ndan sonra Damat Ferit Paşa 21 Eylül 1922'de ülkeden kaçtı. - 4 Kasımda son osmanlı hükümeti istifa etti ardından 17 Kasım cuma günü Vahdettin İstanbul'u işgal ederek Osmanlının hayatına son veren İngilizlere sığınarak soluğu Malta da aldı. İstanbul'un işgalini gören Vahdettin, kurtuluşunu göremedi - Mudanya Mütarekesi gereği Trakya topraklarınınTürklere teslimi yapılırken Türkiye'yi temsil edecek kişi olarak Mustafa Kemal Paşa'nın isteği ile Refet Paşa; İstanbul komutanı olarak da Milli Müdafaa Umumi Katibi Selahattin Adil Paşagörevlendirildi.

Refet Paşa, 19 Ekim tarihinde TBMM Muhafız Grubu'ndan 100 kişilik bir kuvvetle Gülnihal vapuru ile Mudanya'dan ayrılıp İstanbul'a geldi. Ardından "İstanbul Komutanı" sıfatıyla Selahattin Adil Paşa, 81. Alay ile İstanbul'a geldi. Refet Paşa ve Selahattin Adil Paşa'nın İstanbul'a gelmesine rağmen işgal sonlanmadı.

24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması'ndan sonra 23 Ağustos 1923’ten itibaren İtilaf kuvvetleri İstanbul'dan ayrılmaya başladı. Son İtilaf birliği ise 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk bayrağı'nı selamlayarak şehri terk ettiler. 6 Ekim 1923'te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul'a girdi ve işgal resmen sonlandı. Geldikleri gibi gitmişlerdi. İşgal 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü. Her yılın 6 Ekim’i böylece İstanbul'un kurtuluş günü olarak belirlendi ve kutlanmaya başlandı.

İSTANBULUN FETHİNİN 563. YILINI COŞKUYLA KUTLADIKLARINI İDDİA EDEREK KENDİLERİNİN PROPAGANDASINI YAPANLAR;  KURTULUŞ SAVAŞIMIZ SONUNDA 6 EKİM 1923 TE İSTANBULUN TEKRAR FETHİNİ GERÇEKLEŞTİRENLERİ ŞÜKRANLA ANIP; RUHLARINA FATİHA OKUSALAR BARİ…

29 Mayıs 2016 – Cihat Hançer

 
Toplam blog
: 2
: 690
Kayıt tarihi
: 31.01.08
 
 

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarih bölümü 1984 mezunuyum. 20 yıldır tarih dersleri öğretmenli..