Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Şule Güzelsoy

http://blog.milliyet.com.tr/novadiyet

27 Ekim '18

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

İşte Güçsüz Saçların Nedeni!

 
Her gün saçlarınızı tel tel kaybediyorsanız, tırnaklarınız güçsüz, kırılgan ve matsa, burun – ağız kenarlarında egzama ile karşılaşıyorsanız ve bu sıkıntıların üzerine bir de sigara içiyorsanız dikkat! Biotin vitaminizi bir kan testi ile kontrol ettirmenizde fayda var.
 
Birçok saç ve deri kozmetik üründe adı geçen biotin vitamin H veya B7 vitamini olarak da anılır. Diğer B grubu vitaminleri gibi suda eriyen biotin vücutta depolanmaz.
 
Biotin Vücutta Ne İşe Yarar? Eksikliği Neye Yol Açar?
Besinler yoluyla vücuda alınan şeker ve yağın metabolize edilmesi sırasında biotine ihtiyaç vardır. Bunun sonucunda enerji açığa çıkar. Bu enerji merkezi sinir sistemi fonksiyonlarının işleyişi için önemlidir. Nöbetler, kas koordinasyon eksikliği gibi sinir sistemi hastalıkları biotin eksikliğini akla getirir.
 
Birçok enzim yapısında yer alan ve bazı enzimlerin üretimi için gerekli olan biotin, yetersiz olursa bu enzimler üretilemez buna bağlı olarakta yağ asitleri sentezlenemez, cilt hücreleri kendini yenileyemez. Dolayısıyla tırnaklar güçsüzleşir, kırılır, parlaklığını yitirir. Saçlar canlılığını yitirir, dökülmeye başlar ve beyaz saçlar artar.
 
Biotin Hangi Besinlerde Bulunur?
Yediğimiz besinler ile vücudumuza aldığımız biotin aynı zamanda bağırsaklarımızdaki bakteriler tarafından da üretilir. Biotin; süt , karaciğer, ceviz, tahıllar, soya fasülyesi ve yumurtada bulunur. Fakat yumurtanın pişmiş olmasına dikkat etmekte fayda var. Yumurta beyazında bulunan avidin biotinin vücutta kullanılmasını engeller fakat piştikten sonra avidinin böyle bir etkisi kalmaz.
 
Biotin Eksikliği İçin Ne Yapmalıyım? 

    Beslenmenizde biotin içeren yiyeceklere yer verin.
    Antibiyotik kullanımı sırasında doktorunuza danışarak biotin supplementi alın.
    Sigara tüketiminiz fazlaysa azaltın.

 
 
Toplam blog
: 6
: 60
Kayıt tarihi
: 20.10.18
 
 

Meslek hayatına Mass Sport'ta sporcu diyetisyeni olarak başlayan Şule Güzelsoy, sonrasında Nutricia..