Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '09

 
Kategori
Siyaset
 

İşte yeni Orta Doğu

İşte yeni Orta Doğu
 

Evet sonunda A.B.D yapacagını yaptı, İRAN'ı karıştırmayı başardı. Bundan sonra neler olacak? Aslında bu bana göre farklı bir tak tik, Irak ta bulunan eşkiyayı bulundugu topraklardan atıp İran ile başımızı belaya sokma ve bir türlü çözemedigi İran bütünlügünü ortadankaldırmak.

Olayların başalangıcına inildigi zaman, cami yakma ile başlayan ve dün seçim sonuçlarını protesto için toplanan grupu dagıtmak için yapılan müdahale.

Bu dönem kısa sürede atlatılıcak, hükümet yeni önlemler alıcak. Fakat olaylar durmadan devam edicek. İran hükümeti yaptığı açıklamada, dün yapılan korsan gösteride can ve mal kaybına neden olan asli sorumluların yakalandığı bildirildigü yakalananlar arasında Irak'taki Eşref Kampında eğitim gördükten sonra İran'a giren terör örgütü Halkın Mücahitleri'ne üye saldırganların olduğu belirtildi.

Bu müdahale bir ölçüde Halkın Mücahit leri adındaki örgüte de yönelik yapılmış olabilir. Yakın zamana kadar pkk nın bir kolu olan kurulan ve amacı aynı olan pejak terör örgütü görevini yapamadıgı icin buna yakın olarak dış gücler tarafından tekrar desteklenmeye baska bir örgüt. İran Halkın Mücahitleri Örgütü 1961 yılında İran Özgürlük Harekâtı’nın gençlik kolundan ayrılarak merkezi yapılarını oluşturmuş ve 1965’te kuruluşunu ilan etmiştir. Örgütün ideolojik temellerinde Marksist literatürün, Güney Amerika gerilla edebiyatının ve İran içerisindeki İslami hareketin etkisi olmuştur.İlk silahlı eylemlerinde İran’daki ABD Büyükelçiliği mensuplarını hedef almıştır. Kurucuları Said Mohsen, Mohammed Hanifnejat ve Aliasker Bedizadegan’dir. 2001 yılında Irak’ın ABD tarafından işgalinin ardından örgütün geleceği konusunda hararetli bir tartışma başlamıştır. Çünkü örgüt Saddam rejimi ile iyi ilişkilere sahipti. ABD, işgal sonrasında örgütü silahsızlandırarak mensuplarının Eşref Kampı dışına çıkmasını yasaklamıştır. Bu sıra ABD’nin olası İran operasyonunda bu örgütten yararlanacağı senaryoları gündeme gelmiştir.Bu arada Irak’ta zor günler geçiren Halkın Mücahitleri Örgütü, Avrupa Birliği’nden gelen haberle moral kazanmıştır. AB bu örgütü bir mahkeme kararı neticesinde terör listesinden çıkarmıştır.

Sonuc olarak , A.B.D pejak örgütü ile basaramadıgı karışıklıgı Halkın mücahitleri örgütü ile deniyecektir. Birde A.B den gelen karar tam bir kaos yaratma girişimidir. İran ' ın işi cok zor.

 
Toplam blog
: 35
: 3162
Kayıt tarihi
: 06.10.06
 
 

Yaşı genç, hayat deneyimi biraz olan, her türlü görüşe açık, sevecen, biriyim... Lise mezunuyum, ..