Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '12

 
Kategori
Deneme
 

İstek ve zorunluluk üzerine

İstek ve zorunluluk üzerine
 

İstek ve zorunluluk aynıdır. İnsanın, istemediği bir şeyi yapmak zorunda kalması zorunluluğun olmadığı anlamına gelmez. aynı zamanda, istemediğin bir şeyi yapmak zorunda değilsin çünkü. Zorunda olmadıklarını istemeyebilirsin. Yemek yeme zorunluluğun olmasa mesela, yemek yemeyebilirsin.

İstek, zorunlulukların önünde, ondan daha büyük, daha önemli gibi gözükür çoğu zaman. Halbu ki aynı yerdeki ve aynı büyüklükteki bir nesnenin, perspektife göre değişen “zaman-mekan”ından başka bir şey değildir.

Mesela, bir şeyi yapmak için istek gereklidir, ama çoğu zaman başlamaya yeter. Ne kadar “başlamak bitirmenin yarısıdır”gibi sözlerle isteğin önemini anlatmaya çalışsak da ki önemlidir, yapabilmek için yapmak zorunda kaldığın şeyler olduğu gerçeğini değiştirmez. İşini yapmak için piyasa koşullarına uyman, ev almak istiyorsan para kazanman, gitmek istiyorsan yola çıkman, seviyorsan söylemen, ölmek istiyorsan yaşaman gerekiyor. Aralarındaki ilişkiyi, biri olmadan diğerinin de olmayacağı gibi, tamamen organik bir bağ ile kurmamaya dikkat etmek gerekir.

Zorunluluklar isteklerin tekrar değerlendirilmesini sağlayabilir. İstediğin şey için yapmak zorunda olduklarından rahatsız oluyorsan, isteğini yeniden gözden geçirmende fayda vardır.

İsteğin olduğu yerde her zaman zorunluk da olur. Bunun son olduğunu söylemek istemiyorum. Belki de sadece şimdilik burdayım.

Hiç aklımda yoktu ama sanırım örneği böyle verince oldu; tanrı geldi aklıma.

Tanrının zorunlulukları var mıdır? Bir şeyin olması için sadece istemesi yeterli midir?

Yaratmanın zorunluluk olup olmadığına bakmak gerekir belki. Zorunluluk değilse yaratmanın olmaması gerekir. Eğer zorunluluk ise ve tanrının zorunluluğu yoksa, o isteyince başka bir şeyin yaratması gerekir.

Belki bildiğimiz kavramlar onu anlamaya yetmiyor ama, anlayabilmek için de elimizdeki tek şey bu. Bu şeyi, aslına hepsi olan ama içlerinden biri gibi görenler, kavga ediyorlar bunun için. Kavga için bir sürü sebebler vardır ve doğrudur ama..?

Zorunluluğu olmayan bir istek var mıdır diye düşünüyorum, aklıma bir şey gelmiyor.

Ama isteğin daha önemli olduğuna inanıyorum.

Dileğim; umarım ölmeden önce bulurum.

 
Toplam blog
: 7
: 343
Kayıt tarihi
: 17.01.09
 
 

Dinlerim, izlerim, çalarım, okurum. Arada da yazarım. ..