Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '09

 
Kategori
Dünya
 

İstibaratın maliyeti...

İstibaratın maliyeti...
 

47 milyar 500 milyon Dolar…

Bu ne mi diyorsunuz?

Azcık merak edin!

Bu Amerikan istihbaratının 2008 resmi bütçesiymiş...

Bu bütçe, 170 milyar dolar civarında olan Türkiye bütçesinin beşte biri kadar!

Bu dünyayı idare etmenin bedeli!

Eğer dünyayı idare etmeye kalkarsan, dünyanın dört bir yanında ne olup bittiğini merak edip, dinlemeye, anlamaya kalkarsan, bu kadar parayı harcamak zorundasın!

Tabi bunları yaparken de kos kocaman bir "büyük kulağa" ihtiyacınız var...

Rakama bir bakar mısınız? 47 milyar 500 milyon dolar. Dudak uçuklatan bir rakam!

Bu 30 Eylül'de sona eren mali yıl içinde resmi verilere göre Amerikan istihbaratına ayrılan bütçeymiş. Amerikan istihbaratının ayrıca bir de "örtülü ödeneği" bulunuyormuş.

Şimdi dünyaya yayılan ABD kökenli krizin neden çıktığı daha iyi anlaşılıyor.

Ulusal İstihbarat Direktörü (CIA Başkanı) Michael McConnell "Bu rakam 2007 mali yılına göre 4 milyar dolar fazla" açıklamasını yapmış.

İşte böylesine muazzam rakamlar, ABD’nin dünyayı nasıl kolayca dinlediğini, nasıl bilgi topladığını ve nasıl müdahale edebildiğini ve de nasıl değiştirebildiğini biraz olsun açıklayabiliyor!

Bu para, CIA ve buna benzer Amerikan istihbarat birimleri tarafından, devasa iletişim izleme (telefon dinleme, internet takibi, e-posta izlemesi), hızlı bilgi toplama, casus uyduları ve casusluk faaliyetlerinde (saha operasyonları, psikolojik harp) kullanılıyormuş.

Amerika böylesine bir parayı sırf İstihbarat için harcarken, acaba niye bir askeri sonuç alamıyor diye akıllara bir soru gelebilir!

Benimde aklıma böylesine bir sorular geliyor ve bu soruları sizlerle de paylaşmak istiyorum.

1-Amerika Vietnam’da neden kaybetti?

2-Amerika kendisine verilen onca desteğe rağmen, Afganistan’da niye bir sonuç alamadı? Sözde terörle yaptığı mücadelede, tüm dünya ve kendi halklarına başarı sözü vermelerine rağmen, Taliban’ın şimdiye kadar kökü niye kazınamadı? Gerçi, hem terör örgütleriyle mücadele edip, hem terör örgütünü desteklemek nasıl bir mücadele yolu ise! Örnek; Talibanla mücadele, PKK ve Pejak’a destek…

3-Irak’ta bir milyonun üzerinde insan ölmesine rağmen, sözde gelmesi gereken demokrasi nerde? Demokrasi ve özgürlük diyerek işgal edilip, tabi kaynakları sömürülen, ülke bütünlüğünün korunması sözü verilmesine rağmen, ülke bütünlüğü nerde?

Amerika böylesi devasa bütçeleri, sırf dünyaya hükmedebilmek için istihbarata harcarken, dünyanın öbür tarafında, açlık, ilaçsızlık, susuzluk, kuraklık ve küresel ısınmadan kaynaklı onlarca sorunla mücadele eden dünyanın gariban insanlarının yaşam seviyelerinin yükselmesi için ne yapıyor?

Bu paranın sadece yarısı ile dünyanın boğuştuğu sorunlara ve açlığa çözüm bulunamaz mı?

Amerika dünyaya hükmederken, birazda bunları düşünüp, insanlığın geleceğine yatırım yapsa ne olur?

Her halde kıyamet kopmaz!


 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..