Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '11

 
Kategori
Magazin
 

İstiklal Marşı sarhoş mezesi midir?

İstiklal Marşı sarhoş mezesi midir?
 

Haberi bugünki Milliyet'te okumuşsunuzdur: "Cumhuriyet Bayramı, önceki akşam vatandaşların Nişantaşı ve Bağdat Caddesi’nde düzenlediği etkinliklerle coşkuyla kutlandı. Özel barkovizyon gösterileri, çocuk korosu gibi etkinliklerle başlayan gecede, İstiklal Marşı çalınmasıyla herkes ayağa kalkarak saygı duruşunda durdu. Hande Subaşı, Gripin, Yonca Evcimik ve Birol Namoğlu gibi isimlerin bulunduğu kutlamalarda, Şahin Irmak’ın İstiklal Marşı söylenirken ayağa kalkmaması dikkat çekti. Gazetecilere “Beni çekmeyin, kardeşim istemiyorum” diyerek tepki gösteren Şahin, İstiklal Marşı’nda ayağa kalkmamasının Twitter’da yayılması üzerine, “Kimsenin haddine değil İstiklal Marşı’nı sarhoş masalarına meze yapmak” diyerek tweet attı."(Milliyet.com.tr)

Çok Güzel Hareketler Bunlar programından tanıdığımız Şahin Irmak, içki masasında İstiklal Marşı okununca ayağa kalkmıyor. Bunun nedeni olarak da İstiklal Marşını sarhoş masalarına meze ettirmek istemediğini söylüyor.

Genç oyuncu bu sözleri, içtenlikle-ben öyle olduğuna inanıyorum- söylemişse tebrik ederim kendisini...Gerçekten de Türkiyede bir İstiklal Marşı istismarı sürüp gidiyor. İstiklal Marşı'nın metninden habersiz olanlar, o metni yazan adamdan hiç haz etmeyenler,  bestesine kutsiyet izafe ettikleri için, olur olmaz yerde Marşın bestesini dillendiriveriyorlar.

Kimse, bu şiirde Mehmet Akif ne demiştir, neden bahsetmiştir, buradaki ruh nedir, sormuyor, bilmiyor ama Marşın tınıları duyulunca herkes ayağa fırlamak ihtiyacı hissediyor, bulunduğu yer neresi olursa olsun. Bunda bir yanlışlık yok mu?

Mehmet Akif; "Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli/ Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli" diyor ama ezan sesinin farkına bile varan yok. İstiklal Marşı'nın bestesi duyulunca herkes ayaklanıyor.

Çünkü bu da bir "cumhuriyet ritüeli" olarak zorunlu hale getirildi. İş o denli çığırından çıktı ki, meydanlarda birbirlerine meydan dayağı atan sözümona delikanlılar da bir bakıyorsun hep bir ağızdan İstiklal Marşı söylüyorlar. Maçlarda birbirlerine ana avrat küfredenler, bir anda İstiklal Marşı korosunun üyeleri oluveriyorlar. Polisle sille tokat kavga edenler, birden bire esas duruşa geçip İstiklal Marşı okumaya başlıyorlar...

İstiklal Marşı'nın metni, bu ülkenin " iman,özgürlük ve bağımsızlık" manifestosudur. Öncelikle bu metnin ruhuna nüfuz etmek, Merhum Akif'in duyarlılığını gençliğimize sindirmek gerek. Yoksa, yerli yersiz,  İstiklal Marşı okumanın ve yerli yersiz ayağa fırlamanın bir anlamı yok.

Umarım genç oyuncu Şahin Irmak da,şu söylediğim tepki dolasıyla ayağa kalkmamıştır.

Her işte yaptığımız  istismar ve sulandırmayı bari milli marşımızda yapmasaydık ama  yapıyoruz işte...

 

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..