Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '09

 
Kategori
Yurtdışından Bildiriyorum
 

İsviçre'de Minare Yasağı

İsviçre'de Minare Yasağı
 

İsviçre'yi sarsan tartışma


İsviçre halkı minare yasağına “evet” dedi.

İsviçre toprakları içinde minare inşa edilemiyecek.

Bu karar aslında “Gerçek İslam”ın yenilgisi ve “Politik İslam” ın kazancıdır!

Ama ne kazanç?

Aslında “İslam”a kayıp getiren bir kazanç!

Aslında bir caminin tamamlayıcı görüntüsü olan ve inananları namaza davet etmek üzere müezzinin seslenişi için düşünülmüş olan minare, Avrupa’da yaşayan halklar tarafından başka bir şey olarak algılandığı için reddedilmiştir.

Kimin becerisidir bunun böyle algılanması?

Elbe

tte ki başta tüm dünyayı korkutan saldırıların, 11 Eylül’de ABD’de olanların, intihar bombacılarının, Hollanda'da İslam adına işlenen cinayetin, Afganistan, Irak gibi islam ülkelerinde gerçekleştirilen çatışmaların İslam üzerine düşürmüş olduğu gölgenin rolüdür bu.

Ama başka faktörler de rol oynamıştır şüphesiz ki.

İsviçre’de Bu konuyu referanduma getiren sağ görüşlü parti SVP, referandum için hazırlanan propaganda broşürlerinde, Sayın Erdoğan’ın bir şiirden alarak okuduğu sözlerini kullandı:

“Camiler kışlamız, müminler askerimiz, minareler süngü

müzdür!"

Bu broşürler, oy kullanma hakkı olan bütün seçmenlerin evlerine girdi, seçmenler bunları okudular ve elbette olumsuz etkilendiler. İsviçre hükümeti ve Parlamentosu olumsuz kararın ülkenin hoşgörü geleneğine, anayasasına ve din özgürlüğüne aykırı olacağını bildirmesine rağmen, seçmen bu kararı aldı. Hem de yüzde - şu andaki verilere göre- 59 çoklukla.

İsviçre hükümeti, minare yapımına evet demesi için halkı teşvik ederken, yapılacak minarelerden ezan okunmasına kesinlikle müsaade etmeyeceğini de açıklamıştı. SVP ise, bu kararın bir müddet sonra tutulamıyacağını, İsviçre’de mevcut islam cemaatinin bir müddet sonra din özgürlüğüne aykırı olduğundan dolayı ezan okunması konusunda bastıracağını ve neticede ezan okunmasına da evet demek zorunda kalınacağını savundu. Tabii bu sözler de seçmende etki yarattı.

Hatta daha ileri gidilerek, bir zaman sonra “şeriat” hükümlerinin getirilmesinin de isteneceği belirtildi.

Halk, islamiyetin hep daha fazlasını isteyeceğini düşündü.

SVP, minarenin İslamın hakimiyet iddiasını simgelediği tezinden yola çıktı.

Bütün bunlar seçmenin olumsuz yolda karar vermesine yol açtı.

İsviçre’de islam dinine mensup olarak çoğunluk Kosovalılar, Bosnalılar ve Türkler yaşıyor ama müslüman Afrika ülkelerinden gelenler de var. İslam denince tek akla gelen şey Türkler değil, bunu belirtmekte yarar var.

İslamiyetin politikleştirilmesinin sonuçları, gerçek islamiyetin zararına olmaktadır. İsviçre’de alınan bu sonuçlar, bunun bir delilidir.

Avrupa halkları, tüm dünyadaki gidişatın neticesinde İslamiyeti bir tehdit olarak algılamaya başladılar.

Din ve politikayı birbirine karıştıranlar, dini politikaya alet etmeye kalkanlar, şapkalarını önlerine alarak düşünmelidirler herhalde.

Hoşgörü ve merhameti öğreten, yardımı ve insan sevgisini öğütleyen bir dini bir tehdit haline getirmek de bir marifet olmalı.

 
Toplam blog
: 165
: 1414
Kayıt tarihi
: 03.08.07
 
 

Uzun yıllardır yurt dışında yaşıyor. İsviçre'de Adalet Bakanlığı'ndaki mesleği yanında tiyatro ya..