Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '10

 
Kategori
Haber
 

İzmir Belediyesi, parasız toplu konut dağıttı.

İzmir Belediyesi, parasız toplu konut dağıttı.
 

Yakında, flâmingolara da sıra, ne zaman gelecek, bakalım. Her halde ev, dubleks olur. Değil mi?


İzmir B. Şehir Belediyesi; olan bitenlere inat, “ her keseye göre” değil, "herkese," inşa ettirdiği toplu konutları, bedava olarak hak sahiplerine dağıttı. Kur’asız, listesiz, parasız, senetsiz, sepetsiz,

“Sana konut yaptıracağım” diye yıllarca çalışanlardan kesilen paraların, iş bozulunca “KEY” ödemeleri olarak hak sahiplerine verildiği bu günlerde, İzmir B.Şehir Belediyesi; atağa kalkarak, ne kadar gariban, orda burda sürten, emekliliği olsun olmasın, listede adı bulunsun, bulunmasın, mekânı olsun olmasın, yersiz, yurtsuz, çalı diplerini mesken tutmuş, göçebe hayatı ile hayatı zehirlenen ne kadar kuş türü varsa, onları, inşa ettirdiği toplu konuta, topluca yerleştirdi.

Toplu konut mu? Çalışan insanlarımız, kursaklarından geçirmeyip, bordro’lardan geçirerek “ hayatta bir evceğazım olsun” niyetiyle paraları bu toplu konut fonuna yatırdılar yıllar yılı. Bekle Allahım bekle. Çök tavuğum çök. İşte netice, işte Hatice (Pirmete’nin “Hatçe’si ile karıştırmayalım) Ne İsa’ya, ne de Musa’ya yaranabildiler. Çaresiz “ alın paralarınızı geri” dediler. Onu da alamadılar. Kimisi ismini buldu, kimisi bulamadı listelerde. “Yahu bunca çalıştık, emekli olduk. Halâ ismimiz yok listelerde. Sen burada çalışmamışsın” demeğe getiriyorlar” diye feryat edenler de cabası.

Liste üzerine listeler yayınlanıyor. Yıllar önce, rahmetli babama da aynısının bir değişiği uygulanmış. Anlatırdı. Polis müdürüydü kendisi. Emekliliğe müracaat etmiş. "Muamelemi başlatın" diye. Bekle bekle cevap yok. Varmış gitmiş E. Sandığına. Evraklarına bakmışlar. Bankodaki çıtı pıtı kız, hem sakız çiğniyor, hem de lâf yetiştiriyormuş babama “Efendim, siz bu müessesede çalışmamışsınız. Emekli olamazsınız!” demesin mi?!

Tam otuz yıl Emniyet kadrosunda çalışmış babam. Nasıl olur? Şimdiye kadar “kaçak mı” çalıştı da, kaydı maydı yok? Öyle ya! O zaman niye maaş veriyorlardı kaçaksa? Bu adamın, burada bir dosyası olmalıydı. Memur bulamıyor. Başından savmak istiyor.

Peder, ertesi günü, resmi elbiseleri ile geliyor aynı yere. Yerden tavana kadar dolaplar, dolaplar. Bu sefer memurun sesi çıkmıyor. Peder, eski polislerden. Doğdu doğalı polis kafası var adamcağızda. Dolapların birini silkeliyor ileri geri,” belki bir yerlere sıkışmış kalmış” tır diye. Tam o sırada “Paaat!” diye arkaya bir şey düşmesin mi?! Tozlar içinde dosya bulundu. Peder, böylesi emekli olabildi. İşte şimdikilerin durumu da bu.“Ne parası? Sen burada çalışmamışsın!” demeğe getiriyorlar, kahroluyor insan.

Kadirşinas İzmir B.Şehir Belediyemiz; göçebe kuşlar, ele, yabana gitmesin diyerek, onları göçebelikten kurtarıp, İzmir’in nüfusuna katarak her birini konut sahibi etmesi, kuş severlerce , minnetle karşılandı.

Bu toplu konut edindirme fonu ile 4 farklı tipte, 425 özel yuva numaralandırılarak K.Yakanın en namlı mahallesinde askılıklarla ağaçlara, dallara asıldı. Hak sahipleri, ne listelerde isimlerini aradılar, ne de kendilerinden ne peşinat, ne de senet sepet istendi. Listelerde bile adlarını aramağa lüzum bile görmeden, daldılar konutlarına

Şimdi belediyenin etekleri sevinçten zil çalıyor. Dayalı döşeli, önü ferah, havadar lüks mahallelerdeki toplu konutlarında, belediyeye bol bol dua eden insanları da alarak kuşlarla nerede ise bir kokteyl parti verilirse şaşmayın. onları kazanmanın keyfi yaşanıyor bu günlerde.

Vaktiyle diğer memur garibanlardan kesildi konut parası da n’oldu sanki? Kesinti paraları geri veriliyor. Hesap tutmadı. Onlar zaten hep böyle yapıyor..

B.Şehir ve Kuş Cenneti (İZKUŞ) ilgilileri, kuşların doğal yaşam alanlarının azalması gerçeğinden yola çıktılar ve bu toplu konutu hazırladılar. Kuş türü özellikleri ve yaşadıkları yoğun bölgeler bir bir tespit edildi. Her taraflara paslanmaz askılıklarla toplu konutlar, birer ikişer kişilik daireler halinde hazırlandı.

Her konutun önünde terası var. Yazlık ev görünümünde. Evin doğramaları, kuşların özelliğine göre Rus çamı ve su kontrplâğı kullanıldı. Ne çatısı akar, ne duvarı çatlar. Böylece doğal ve ekolojik denge sağlanarak, takipleri yapılabilecek. Her birinin kapı numaraları bile var.

Toplu konutlar; meselâ serçeler, sığırcık, yeşil papağan türleri için, yoğun yaşam alanları seçildi. Nesli tükenen hassas kuşlar için yuvalar Gediz deltasına kondu.

İnciraltı Kent Ormanından Bornova’ya, K.Yakadan Menemen’e, Ege Ü.Kampusunden Konak’a kadar dayalı döşeli toplu konutlar, kuşların emrinde şu an. Darısı şalışan memurların başına!

Ört ki, ölem!

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..