Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '09

 
Kategori
İzmir
 

İzmir'de Kasım 2009 Etkinlikleri

İzmir'de Kasım 2009 Etkinlikleri
 

"X. Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali" -.- "Uluslararası Arkeoloji Kolokyumu"


2009-2010 etkinlikler dönemine açılışlar, kısa film festivali, çalıştaylar ve bir kolokyumla girdik. Ardından eleştirileri halen sürmekte olan İzmir Kültür Çalıştayı için aylar öncesinde konu edinileceklerin soruşturulması yapılmış, ekleneceklerin atlanmaması için önerilere açık bir ön çalışma, hazırlık dönemi yaşanmıştı. Heyecanla başlayıp heyecanlı bir süreç geçiren çalıştayın amacı İzmir'i "kültür-sanat ve tasarım metropolü" yapmak. Kentlilik bilinci zaten açık olan aydın ve ilerici İzmir'de belediyenin önderliği, kentlinin desteği ile İzmir, yakın zamanda Akdeniz'in önemli bir kültür sanat üssü olarak bilinecektir.

Çok güzel bir rastlantı ile "Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi -Desem- Arkeoloji ve Sanat Tarihi Sertifika Kursu" açıldı. İzmir'de ilk kez verilen bu eğitimin amacı çağdaş yaşamın desteklenmesi ve İzmir halkına kültür tarihi bilincinin kazandırılması. Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi / Arkeolog Doç. Dr. Ergün LAFLI'nın koordinatörlüğündeki kurs 17 Ekim-17 Kasım arasında idi ama Aralık ayında ikincisi de başlatılacak. Sky TV'de son kolokyumun konu edildiği programa katılan Ergün Laflı bu eğitime ilginin çok yoğun olduğunu belirtti. Öğrencilerinden biri olarak bunu ben de gördüğüme çok seviniyorum. Bilgi ve tanıtım metninde hocamız, kendi fakültesi öğrencileri başta olmak üzere "araştırma, anlama, öğrenme arzusuna sahip, doğada ve açık havada çalışmayı seven, tarihe, sanata ve sanat eserlerine ilgi duyan herkesi" sertifika sınıfına bekliyor, yaş aralığı olarak 14 ile 74 arasını öneriyor. Ekim ayının son günlerinde Fen-Edebiyat Fakültesi -Tınaztepe Yerleşkesi- Konferans Salonu'nda düzenlenen Uluslararası Arkeolojik Çalıştay'ın konusu Anadolu’da Geç Antik Dönem Cam Sanatı (İ.S. 4.-8. Yüzyıllar) idi, son gün konuklarla İzmir'deki İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, İzmir Arkeoloji Müzesi ile İzmir Ticaret Tarihi Özel Müzesi’nin antik cam kolleksiyonları gezilmişti; sertifika sınıfı izlencemizde de bu gezi bulunduğundan Ergün Bey, bir gün arayla İzmir müzeleri için yeniden Fuar ve Varyant arasını bizimle birlikte yürüdü. Facebook'ta, "Arkeoloji ile Sanat Tarihi"ne ilişkin olarak bilgi, belge, duyuru ve tartışma konularıyla katkılarımızı sürekli kılmaya, insana özgü bu iki alanda toplumsal, hümanist, artistik yaklaşımları toplumun tüm kesimlerine ulaştırmak amaçlı bir grup kurduk, bekleriz; DEU DESEM Arkeoloji ve Sanat Tarihi Sertifika Kursu (http://www.facebook.com/group.php?gid=5679867683#/group.php?gid=325701820710&ref=ts) 'na üye olursanız galeriye eklediğim fotoğrafların daha çoğunu orada bulacaksınız, üzerlerine Efes, Ayasoluk, Selçuk Müzesi fotoğrafları ile Ergün Laflı'nın önereceği önemli linkler, makaleler de eklenecek, arkeoloji meraklılarına özellikle duyurmak istedim.

Milliyet Sanat Facebook da canlandı, http://www.facebook.com/inbox/?ref=mb#/group.php?gid=5679867683 'ten katılınabilir. Dergi ile ilgili düşüncelerinizi paylaşabileceğiniz, katkılarınızı koyabileceğiniz ortam hazır.

10. İzmir Kısa Film Festivali'nin duyurularını, pembe kedili afişleriyle İzmir'in her yerinde görüyorsunuzdur. Bu yılki filmler ile söyleşiler Türk Amerikan Derneği Salonu'nda. TAD'ın Montrö yönündeki kapısı çok güzel oldu. Pembe kedinin yeşil gözlerinin gözetiminde giriyorsunuz içeriye. Kedimiz festivalden sonra bir süre daha kalabilse keşke.

Theo Angelopoulos da bugünlerde İzmir'de. DEU GSF'nin bir Erasmus projesi kapsamında "Angelopoulos Sineması" çalıştayının konuğu... Son Modernist'in Skoni Tou Hronou - The Dust of Time (Zamanın Tozu) adlı yapıtının, 4 Aralık'tan da önce 9 Kasım günü Desem'de, saat 19:30'da galası olacak.

İzmir'de önemli bir forum da bu ay düzenleniyor; 12-14 Kasım’da “Geleceğimizin Güvencesi: Su” ana temasıyla gerçekleşecek Ege Su Forumu’09 için lütfen http://www.egesuforumu.org 'a bakalım.

Konak Belediyesi'nin Prof.Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi'nden iki kat, Müjdat Gezen Sanat Merkezi oldu. İlgili haberi ve Konak Belediyesi Kasım ayı etkinliklerini, yenilenen web sayfasında okuyabilirsiniz: www.konak.bel.tr

Fransız Kültür Merkezi, Goethe Enstitüsü, Türk Amerikan Derneği, İzmir Sanat Merkezi, AASSM, Ege Üniversitesi, Desem, İZDOB, DSO, Devlet Tiyatrosu, İFOD, özel tiyatrolar ile sinemaların Kasım ayı izlenceleri, her ay yinelediğim sayfa adreslerinden görülebilir.

Tarihi Havagazı Fabrikası'ndaki Darwin Now Sergisi 2-15 Kasım tarihleri arasında. Sergi, Darwin'in doğumunun 200. ve "Türlerin Kökeni Üzerine" adlı yapıtının yayınlanmasının 150. yıldönümü olması nedeniyle düzenlendi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "10 Kasım Atatürk'ü Anma Özel Konseri" 10 Kasım 2009 akşamı saat 21:00'de Halkapınar Spor Salonu'nda. İzmirliler bu duyuruyu da neredeyse gökyüzü dışında her yerde görebiliyor. Sanatçılar İdil Biret, Fahir Atakoğlu, Sertab Erener, Tuğba Ger... "Ata’ya Saygı Yürüyüşü" de 10 Kasım günü saat 13.00’te Alsancak Vapur İskelesi ile İzmir Limanı arasındaki bölümde başlayacak ve Cumhuriyet Meydanı’nda son bulacak.

Etkili, bilgili, aydınlık ve mutlu günler dilerim...

 
Toplam blog
: 101
: 2403
Kayıt tarihi
: 18.11.07
 
 

İzmir'den merhaba! İzmir'de, Göcek'te, Marmaris'te, Milas'ta, Söke'de, Bodrum'da sonra yine İzmir..