Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '11

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İzmir'de şenlik :Muhteşem bir müzikal : '' Arşın Mal Alan ...''

İzmir'de şenlik :Muhteşem  bir müzikal  :  ''  Arşın Mal Alan ...''
 

İzmir Devlet Opera ve Bale Sahneleri mükemmel oyunlarla şenleniyor...

Ülkemizde huzurun olduğu günlerde sanata koşarak rahatlıyoruz.

25 yıl önce Ankarada orijinal Azerbeycan Operasından izlediğim Arşın Mal Alan Operası ,şimdi İzmirli sanatseverlerle buluşuyor.

Görsel şenliğin musiki ile harmanlandığı,insana yaşam aşkı veren harika bir oyun...

Azerbaycan müziğinin yaratıcısı ve ilk profosyonel bestecisi olan Üzeyir Hacıbekov eserlerinde Azeri Halk Müziğini çağdaş bir biçimde yorumlamıştır. Yanı zamanda büyük bir yazar ve şair olan Hacıbekov “Arşın Mal Alan” ile SSCB'nin 'Devlet Mükâfatı'na layık görülmüştür

. . . . . . . .

KONUSU:

Asker, evlenme çağı gelmiş, hali vakti yerinde bir tüccardır. Teyzesi Cihan'la birlikte oturmaktadır. O güne kadar çevresinde evlilikler hep görücü usulüyle yapılmaktadır. Ama Asker, beğendiği bir kızla evlenmek, seçimini kendisi yapmak istemektedir.

Bu isteğini teyzesine açar. Cihan, yeğeninin düşünceleri karşısında şaşırır; ona böyle bir şeyin mümkün olamayacağını söyler. Asker'in yakın arkadaşı Süleyman, kurnaz ve neşeli bir kişidir. Arkadaşının üzüntüsünü öğrenince ona endişelenmemesini bir yol bulabileceğini söyler.

Asker, arşın malçı (kumaş satan) kılığına girecek, bu yolla kapı kapı dolaşarak kızların arasına girecek, içlerinden birini beğenip seçecektir. Asker bu oyunu beğenmiştir, hemen uygulamaya karar verir.

Sultanbey, Gülçehre'yi razı edemeyeceğini anlayınca, kızını hemen isteyen kişiyle o gece evlendirmeye karar verir. Gülçehre mutsuzdur; ancak babasına karşı gelemez. O sırada Asker gelir, ona tüm olanları anlatır. Bunun üzerine Asker, sevdiği kıza her şeyi açıklar. Asya'yı Sultanbey'den ister. Veli'de Telli´ye taliptir. Dört çiftin düğünü bir arada yapılacaktır.

..........

* Hoşça seyirler...

 

Temsil Tarihleri

26.11.2011 Cumartesi 20:00 KARŞIYAKA OPERA VE TİYATRO SAHNESİ  
28.11.2011 Pazartesi 20:00 KARŞIYAKA OPERA VE TİYATRO SAHNESİ  
20.12.2011 Salı 20:00 KARŞIYAKA OPERA VE TİYATRO SAHNESİ  
23.12.2011 Cuma 20:00 KARŞIYAKA OPERA VE TİYATRO SAHNESİ

 

 
Toplam blog
: 1521
: 1639
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

İnsan yontmakla geçti ömr-ü baharı... Güzel ve canlı heykeller yaptı... Kimisinin içi çabuk boşal..