Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '10

 
Kategori
İzmir
 

İzmir Ekonomi Üniversitesi 9.yılda kabına sığmıyor!

İzmir Ekonomi Üniversitesi 9.yılda kabına sığmıyor!
 

İEÜ-Yeşil korunarak her alan değerlendirildi. Açılacak yeni bölüm çok ve bina konduracak yer kalmadı


zmir’in gururu, ilk vakıf üniversitesi 10.kuruluş yıldönümüne 1 kala kabına sığmıyor. 9.yaşını kutlayan ilk Vakıf Üniversitemiz, hızla büyüdü. Öyle ki, son yapılan Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin yanında bina kondurulacak alan kalmadı.

İEÜ’nin 9'ncu kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törende açış konuşmasını yapan Rektör Prof.Dr. Attila Sezgin; büyük mesafe almakla birlikte, İEÜ’nin gelişimini henüz tamamlamadığını, ek kapasite ile 10.Yılı 3’ü lisans, 5’i lisansüstü olmak üzere 7 yeni programla karşılayacaklarını müjdeledi.

Mevcut bölümlerine ek olarak Sosyoloji Bölümünü de faaliyete geçiren Fen-Edebiyat Fakültesi’nin, Newyork Eyalet Üniversitesi ile Psikoloji Bölümü’nde müşterek çift diploma programı açacağını belirtti.

Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Yöneticiler için İşletme” ve “Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasaları” olmak üzere 2 yüksek lisans programının gelecek yıl kabul edeceğini söyledi.

Fen Bilimleri Enstitüsü’ne “Yönetim Bilimi ve Mühendisliği” alanındaki yeni yüksek lisans programına öğrenci alınacağını, sırada “Mimarlık”, “Akıllı Mühendislik Sistemleri”, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Spor Yönetimi”, “Yat Tasarımı” ve “Deneysel Psikoloji” alanlarının bulunduğunu; “Hukuk Fakültesi” açmak için başvuru yapıldığını belirtti.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde biri Tesco Kipa ile yapılan anlaşma çerçevesinde “Perakende Yönetimi”, diğeri “Enerji Yönetimi ve Politikaları” opsiyonu olmak üzere iki yeni sertifika programının faaliyete geçtiğini; bunların dışında “Muhasebe ve Denetim” ile “Risk Yönetimi” alanında iki yeni sertifika programını gelecek yıl açmak için, uluslararası finansal danışmanlık firması Deloitte ile yapılan görüşmelerin sonuçlanmak üzere olduğunu söyledi.

İEÜ’nin burslu öğrenciler tarafından en çok tercih edilen Vakıf Üniversiteleri arasında yer aldığını; öğretim üyelerinin uluslar arası hakemli dergilerde 75 makalesinin yayınlandığını; Türkiye genelinde öğretim üyesi başına 29 öğrenci düşerken, İEÜ’de 14 öğrenci olduğunu vurguladı. '

'Dünya üniversitesi yaratma'' hedefi dolayısıyla 2010-2014 Stratejik Planı hazırlandığını belirterek, planda üniversite gelişiminde stratejik önceliğin dört alanda toplandığını belirtti:

1-Bilişim, İletişim ve Hesaplama

2-Enerji, Toplumsal Kalkınma ve Sürdürülebilirlik

3-Beşeri ve Toplumsal Davranışları Anlama

4-Yenilikçi Tasarım Çalışmaları

Stratejik hedefleri doğrultusunda hızla ilerleyen ve Avrupa Üniversiteler Birliği üyesi olan İEÜ, kalite ve standartlar yönünden dış denetim isteyip, 2010 yılı itibariyle EUA “kurumsal değerlendirme” sürecini başarıyla tamamladığını belirten Prof.Attila Sezgin, bu yıl düzenlenen “6.Uluslararası Öğrenci Konferansı”na 80 öğrencinin bildirileriyle katıldığını, yakın bir gelecekte İEÜ’nin İzmir ve bölgesinin dünyaya açılan yüzü olacağını vurguladı.

Öğrenci Konseyi Başkanı Gökhan Altun’un yaptığı konuşmanın ardından kürsüye çıkan İEÜ kurucusu Ekrem Demirtaş’ın konuşması mesaj yüklüydü.

Konuşmasına İEÜ’nin kuruluş öyküsüyle başlayan İzmir Ticaret Odası Başkanı, İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, 9 yılda bir başarı hikayesi yazıldığını söyledi. Çadırda başlarız dedikleri yolculukta büyük yol kat ettiklerine dikkat çeken Ekrem Demirtaş, “İnsanüstü bir gayretle İzmir Ekonomi Üniversitesi’ni kurduk. Belki biz de bir gün fani olacağız. Bir küçük büstümüz ve adımız kalacak. Tıpkı Piriştina’nın olduğu gibi… Şimdi olduğu gibi gururla, mütevelli heyet üyelerimizle, rektörümüzle, hocalarımızla, personelimizle; -<ı>Bu üniversiteyi biz kurduk diyeceğiz-” derken, sesi duygu yüklüydü.

226 öğrenciyle eğitime başlayan İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin 6 bin 131 öğrenciye ulaştığını vurgulayan Demirtaş; şu an 403 öğretim üyesi, 129 idari personel ve 3 bin 451 mezun ile büyük bir aile olduklarını söyledi.

İlk günden itibaren yatırımların aralıksız sürdüğüne dikkat çeken Ekrem Demirtaş, sırada Güzelbahçe kumpusu olduğunu, gelecekte kampus alanıyla ilgili, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan olumlu yanıt almayı beklediklerini kaydetti. Ekrem Demirtaş, “Bina yapıyoruz, teknolojiye yatırım yapıyoruz. Güzel kampusumuzu daha da güzelleştirmeye çalışıyoruz. O da bitince başka bina yapacak yer kalmayacak. Sırada Güzelbahçe kampusu var. Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Aziz Kocaoğlu izin vermiyordu. Ama o, o gündü. Bugün, bugündür. Bugün olmazsa belki de yarın olumlu yanıt alacağımızın beklentisi içindeyim” diye konuştu. YÖK’ten onayları alınan bölümler için Güzelbahçe’nin çok uygun olduğunu belirten Demirtaş, “Umut ediyoruz ki Sayın Kocaoğlu da üniversitenin kapasitesinin dolduğunun görür ve izin verir. YÖK’ten yeni onayları alınan bölümler var. Onları da orada açabileceğimiz gibi çok daha önce kuruluş iznini aldığımız, Gıda ve Tarım Fakültesini de orada kurabiliriz. Bu fakülteyi, Tarım Üniversitesi’nin başlangıcı da yapabiliriz. Hatta isteğimiz ve hayalimiz olan Tasarım Üniversitesini de kurabiliriz. Türkiye’nin geleceği <ı>gıda, tasarım ve <ı>tarım gibi alanlarda. Sayın Kocaoğlu’nun bunu da göz önüne alacağına inanıyorum” dedi.

Eğitim kalitesinin binadan çok daha önemli olduğunu belirten Başkan Ekrem Demirtaş, hedefin Türkiye değil, tüm dünya olduğuna dikkat çekti. Dünya üniversitesi olmayı hedeflediklerini vurgulayan Demirtaş, “21 ülkeden 69 öğretim üyemiz, 17 ülkeden 29 öğrencimiz var. Bir gün gelecek 72 milletten öğrencimiz olacak. Ülkemizin hedefi;

“Yıl 2023, Türkiye Küresel Güç”

Biz de bu hedefe ulaşmamızı sağlayacak öğrenciler yetiştiriyoruz” dedi.

Basına yansıdığı kadarıyla ormanlık alan diye onay verilmeyen araziden kesilecek her ağaç için, gösterilecek başka bir alanda 10 fidan dikmeye, İEÜ’ne gönül verenlerin hazır olduğunu Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na duyuruyorum!

Konuşmasında ''En değerli yatırım insana yapılan yatırımdır'' diye vurgu yapan İzmir Vali Yardımcısı Nevzat Ergün, “Eğitimin akılcı davranış ve düşünceyi zenginleştirmesinin yanı sıra ekonomik kalkınmanın da önemli bir etkeni olduğunu” söyledi. Eğitimin, bireysel gelişmenin yanında, ekonomik ve sosyal gelişmeyi de sağladığını vurgulayan Ergün, şöyle devam etti: ''İnsan, sermayeyi ve doğal kaynakları harekete geçirir. Gerekli sosyal ve ekonomik ortamın kurulmasını sağlar. Bu nedenle ulusal gelişmeye yön veren aktif etkendir. En değerli yatırım insana yapılan yatırımdır. İnsana yatırımın temeli olan eğitim harcamaları ileri sanayi ülkelerinde de önem taşıyor.''

İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, törende İEÜ 6. Uluslararası Öğrenci Konferansında “Bilimsel Başarı Ödülü” alan öğrencilerle; “Futbolmania: Futbolda Fanatizm” konulu “İEÜ Liseler Arası 3. Karikatür Yarışması”nda dereceye girenlere ödülleri, eserleri değerlendiren genç Karikatürist Erdil Yaşaroğlu tarafından verildi. Kendisine de İEÜ adına, İzTO Meclis Başkanı Necip Kalkan tarafından ödül verildi.

Üniversitenin akademik atama ve yükseltme töreninin ardında, üniversite öğrencilerinin gösterileri coşkuyla izlendi. Ceren Cengiz(Keman), Alper Akçöltekin(Piyano), Doğuş Çapal-Nuri Erol(Perküsyon) eşliğinde Sacha Huber, Doğukan Özdemir, Ceyda El’in söyledikleri parçalar eşliğinde; Selim Doruk yazıcı, Saadet Sevil Uludağ(Latin Dansları); Açelya idiz, Begüm Kıyman, Dilara Uyar, Esra idil kargı, Funda Kılıç, Hatice Şan, İpek Başpınar, Mizgin Demir, Münevver Yıldızhan’dan oluşan Halk Dansları toplulukları çeşitli gösteriler sundu.

Törenin ardından İzmir Konak’ta canlı müzik eşliğinde verilen resepsiyon, Firuz Catering’in sanata dönüştürdüğü yemeklerle sıcak bir ortamda geçti. İzmir Konak’ın girişinde, İEÜ’nin kuruluşunda Halkla İlişkiler Uzmanı olarak bir arı gibi koşturan, yedinci yılda MS hastalığıyla mücadeleye başlayan Öğrenci İşleri Dekan yardımcısı sevgili Emel Akçay Uzun’u ayakta görmek yüreğimi ısıttı…

Onuncu yılda belirlenen hedeflere ulaşılması dileğiyle, başarı dolu nice yıllara İzmir Ekonomi Üniversitesi…

 
Toplam blog
: 214
: 5488
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..