Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '18

 
Kategori
Kültürler
 

İzmir Kavrulurken, Doğal Park Sakinleri Serinliyor

İzmir Kavrulurken, Doğal Park Sakinleri Serinliyor
 

       Avrupa’nın sayılı parklarından olan İzmir’in  “Doğal Yaşam Parkındaki” hayvanlar, İzmirlilerden daha  serin ve rahat yaşıyorlar.

       Doğal Yaşam Parkı’ndaki hayvanlar 40 dereceye yaklaşan sıcaklar nedeniyle suya girerek serinlemeye çalışırken, görevliler de onlara yemeleri için, içinde meyveler bulunan buz kalıpları veriyor.

       KOVSALAR GİTMEYECEKLER: Kısacası  ilgililer, her nabza göre şerbet veriyor. Dondurulmuş yiyecek ikramı ile hayvanlar, yatıp kalkıp belediyeye dua ediyorlar. “ Biz, doğal ortamda, ebeveynimizin yanındayken bile bu kadar mesut değildik” diyorlar. Laf aramızda, kovsalar gitmeyecekler  bu parklardan.Tabii ki gitmezler.

  AVRUPA ALARM VERDİ “YANIYORUZ”

İzmir’in  bu namlı parkı da alarm verdi “serinliyoruz” diye. Nasıl mı? Doğranmış muzlar, avakodalar, havuçlar,  buzlar içinde veriliyor. Buz kalıpların içinde etler, biftekler,  yemekler de sunuluyor. Bir tek  yemek sonrası sorulmadık şey var “Kahvenizi nasıl alırsınız?”  Herhalde, bu sıcaklarda pek uygun değil amma, “ buzlu çay” da isteyebilirler diye düşündük. Belediye kesenin ağzını açmış. Çayın, lafı mı olur .

 Görüntünün olası içeriği: açık hava

   DONDURMA KÜLAHI GİBİ BUZULLU  YİYECEKLERLE  HAYVANLARIN GÖZÜ AÇILDI OH BE DEDİLER BU SICAKLARDA

              BİR DE PANKART AÇABİLSELER:  Efendim, bir tek,  “içkinizi ne ile alırsınız” diye sormadıkları eksik. Yiyecekleri  buz kalıbı içinde dondurmuşlar. Öylesi veriyorlar. Bir, klimalı öğlen uykuları var mı, bilmiyoruz. Aşırı sıcaklardan gölgede bile rahat duramayan hayvanların  iştihaları kapanmış ve  yemek  yiyecek halleri kalmamıştı. Belediyenin bu buluşu,  Doğal park sakinlerinde bayram havası  yarattı. Valilikten izin alabilseler, her gün bu parkta miting yapacaklar: “En büyük başkan, Aziz gibisi yok” diyerekten.

       Hele hele yavru fil Deniz ve annesi Begümcan ve ablası ile beraber olmasından çok mesut. Başındaki ebeveynlerinin,  yavruyu suyla tanıştırmaları kolay olmadı. Önceden buzlu besinlerle  oyalanırken, hortumlarıyle havuza itiverdiler küçük denizi de, Böylelikle suyla tanışmış oldu suyla. Aynen küçükken bizi suya ittikleri gibi.

       HEMŞERİLİK ÖNEMLİ:Aynı memleketliler bir arada  tutuluyorlar. Hasretin ateşi ile bu sıcaklarda yanmasınlar diye., Hemşeri  ayağı ile  birbirlerine sıkı sıkı sarıldıkları görülüyor. Onlar için hoş geldin sofrası hazırlanıyor tabi, ilk günlerde.  Bu, bir Hafta sürüyor. Etraf da sebepleniyor.

       Her gün bir garden parti var burada. Yaz müddetince devam edecek bu. Yoksa  hayvanları kaybetme tehlikesi var.

       Yıllar yılı yağmur ormanları şartları  altında tutulan çok geniş şemsiyeli örtü  cam tablaların altında yaşayanlar  nefes almak için bile  çıkış yolunda üst üste biriktikleri bile görüldü. Ve buzlu yiyecekler, onları kendilerine getirdi..

       Sıcak hava nedeniyle iştahları kapanan hayvanları rahatlatmak için beslenme alışkanlıklarına göre hazırlanan buzlu yiyecek kaplarında, hayvanın türüne göre et veya çeşitli meyveler sunuluyor. Hayvanlar bu sayede hem sağlıklı bir şekilde besleniyor hem de serinliyor. Lemurlar, ayılar, sırtlanlar, kaplanlar ve filler, buzlu meyvelerini afiyetle yedikten sonra serin sularda keyif yapıyor.

       BİR SAUNALARI EKSİK: İzmir’in  sıcaklarına her hayvan tahammül edemezken,  İzmir Belediyesi, ihtisasını konuşturarak  her hayvanın meşrebine göre  ve de nabza göre şerbet vermesini bilerek  hayvanlarını  yaşatıyor.Hem de ne yaşama. Meyveler, buzlu kaplarda, veriliyor.

       Havuzların serinliği de düşünülmüş. Hani biz saunanın havuzuna,  kucağımızda buz kalıplarıyla nasıl atlıyorsak, onlar da  önceden soğutulmuş   sulara  atlayaraktan serinliyorlar.

       BEBEK FİL “DENİZ” İLK DEFA SUYA GİRDİ: Parkın kıdemli sakinlerinin alışık olduğu dondurulmuş yiyecek yöntemi, bu yıl dünyaya gelen yavru fil Deniz’de büyük şaşkınlık yarattı. Annesi Begümcan’ı  izleyerek dondurulmuş yiyeceklere hortumuyla dokuna dokuna  ikramda bulunduğu görüldü. yapan Deniz’in şaşkınlığı kısa sürdü. Dondurulmuş yiyecekleri afiyetle yiyen Deniz’in buzla ilk tanışması, park ziyaretçileri tarafından da ilgiyle izlendi. Küçük fil “İyi ki doğmuşum. İyi  ki İzmir’de’yim. İyi ki İzmirliyim” diye bir haykırmadığı kaldı. Eeee,  ne denir,

       Belediyemiz,  Bu parkın ahalisini üstü açık  otobüslere doldurup Kadifekaleden itibaren  şehir turuna çıksa da şehri tanıtsa deriz.. Hayvanlar daha mesut olur. Birken üç doğurur.. Nufus artar. Fena mı? Moral çok önemlidir. Hayvan insan fark etmez. Di mi ?

      Bu park sakinlerinin tek derdi, memleket hasreti. Doğal hayatlarını özlüyorlar. Burada doğanlar, bunu hiç bilmiyor.

       ATİK DAVRANILDI: Avrupa’nın sayılı hayvanat bahçeleri arasında gösterilen İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda sıcak alarmı verildi. Meteoroloji’nin, Avrupa’yı kavuran sıcakların Türkiye’yi etkisi altına alacağı uyarısı üzerine harekete geçen park yetkilileri, önceki yıllarda da uygulanan dondurulmuş yiyecek yöntemini sıkı tutuyor.. Sıcak hava nedeniyle iştahları kapanan hayvanların beslenmesine yardımcı olmak için beslenme alışkanlıklarına göre hazırlanan yiyecekler, buz kalıplarının içerisinde donduruldu. Bu serin menüyü iştahla yiyen Doğal Yaşam Parkı sakinleri, hem serinledi hem de karınlarını doyurdu.

Görüntünün olası içeriği: açık hava

Görüntünün olası içeriği: açık hava

DONDURULMIŞ MEYVE KOLİSİNİN NERESİNDEN   ISIRILACAĞINI BU AYI KESTİREMEDİ.. ONA OYUNCAK GİBİ GELDİ.

 

YEDİKLERİ ÖNÜNDE, YEMEDİKLERİ SULARIN ÜZERİNDE YÜZÜYOR.

Görüntünün olası içeriği: ağaç, açık hava ve doğa

BU YAVRU FİL  SU İLE İLK DEFA TANIŞTIĞI GÜN.

Görüntünün olası içeriği: yiyecek

BU HAYVAN, BUZLANMIŞ MEYVE KOKTEYLİNİ GÖRÜNCE, İLKTEN OYUNCAK SANDI.

Görüntünün olası içeriği: çim, açık hava ve doğa

Görüntünün olası içeriği: açık hava

Görüntünün olası içeriği: ayakta duran insanlar, bitki, açık hava ve doğa

YAĞMUR ORMANLARINDAKİ ATMOSFERİN AYNISI SASALI'DA VAR.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, yazı

Görüntünün olası içeriği: yazı

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, araba ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, açık hava

Görüntünün olası içeriği: ayakkabılar ve su

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..