Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '15

 
Kategori
Gelenekler
 

Japonlar'daki “Harakiri” geleneği doğru bir davranış mı?

Japonlar'daki “Harakiri” geleneği doğru bir davranış mı?
 

Harakiri belki kökleri daha eskiye dayanan ama sonuçta Amerikan kovboylarının “düello” su ve “Rus ruleti” tarzı bir fedakârlık-kahramanlık gösterisidir. Başka milletler de bunu başka şekillerde (çeşitli şekillerde intihar etmek) yapmışlardır. Bunların öne çıkması özgün ve farklı yapılmasındandır. Düelloyu pek bilmiyoruz ama Rus ruleti ve Harakiri yapanları biliyoruz. Harakirinin farkı biraz toplumsal ve töresel olmasındandır. Diğerleri kişiseldir.

Felsefi literatürde doğru düşünce anlamında bir kimsenin başarısız olması nedeniyle kendisini cezalandırması ya da aynı şekilde iyi niyetle çalışıp başarısız oldu diye kişilerin cezalandırılmaları çağdaş düşünce formatıyla bağdaşmaz(Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın Viyana’yı alamadı diye idam edilmesi mesela)

Kerim Korkut felsefesinde kişinin kendi kendini cezalandırması kabul edilmez. Çünkü böyle bir şey sağlıklı bir karar sonucu olmaz. Kerim Korkut Ahe Kanunları’na göre intihar etmek suçtur ve kişinin böyle bir şeye kalkışmasına müdahale edilir. Bu anlamda Japon Harakirisi hangi nedenle yapılırsa yapılsın sağlıklı bir beynin ürünü değildir. Her başarısız olanın kendini öldürmesi gerekecekse dünyada insan kalmaz.

Ama elbette başarısızlığın bir bedeli olmalıdır. Ölümcül sonuç doğuracak başarısızlıklarda olayın gidişine göre durum takip edilir ve sorumlular değiştirilir (hangi safhada olursa olsun görev başkasına verilir) Hedef riske atılmaz. Değilse olay bitmiş, olan olmuş gel bakalım sen başarısızdın kendini öldür demek mantıksız. Görevini başaramamanın tek bir karşılığı vardır, görevden almak. Bu, ayrıca görevden aldığın kişiyi aşağılamak anlamına da gelmez. İş zor, sen zorlanıyorsun. Konu önemli. Risk alamayız. Bir de bu işi daha iyi yapacak biri denesin anlamındadır. Hatta erdemli kişi böyle bir durumda kendisi bile görevini bir başkasına bırakabilir.

Bütün bunlar dururken başarama, Harakiri yap! Onurlu bir davranış gibi görünse de çağdaş dünyada artık böyle başaramadığında Harakiri yapacağın ölümcül görevler yok. Daha doğrusu olmaması gerekiyor. İnsanlar sorunlarını düello, Rus ruleti ya da Harakiri ile çözüyorlarsa zaten çağdaş bir hayattan bahsedilemez.

Kerim Korkut AHE KANUNLARI insanlığın geleceğinin kanunlarıdır.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..