Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Japonya depreme köpeklerle hazırlanıyor.

Japonya depreme köpeklerle hazırlanıyor.
 

Depremi önceden bilmek, günümüz teknolojilerinde şu anda mümkün olmamaktadır.

98 aktif fay üzerine kurulu Japonya'nın başkenti Tokyo, 50 yıl içinde gelecek büyük depreme 'köpek'lerle hazırlanacak. Japon Resmi Deprem Araştırmaları Kurulu, başkent Tokyo'da 50 yıl içinde 'büyük bir deprem' olacağını belirterek konuyla ilgili bir uyarı yayımladı. Kentte 81 yıl önce Richter ölçeğine göre 8.3'lük depremde tüm yapılar yıkılmış, 140 bin kişi enkazda ya da ardından çıkan yangında ölmüştü.

Ülkemizde deprem kuşağında olmasına rağmen, hala sağlıklı çalışmalar yapılmamakta, bazı illerimde deprem olmadan binalar çürük olduğundan kağıt gibi yıkılıp insanlarımız ölmektedir.Hele İstanbul’da meydana gelmesi beklenen bir depremde milyonlarla ifade edilen insanların ölümünden, binlerce evinde yerle bir olacağındından bahsedilmektedir. İstanbul’un belli merkezlerine depremde acil ihtiyaçlar için konan çelik konteynerları bile çoğu çalınıp, talan edilmektedir.

Japon hükümeti, hem başkentte hem de tüm ülkede olması muhtemel yer sarsıntılarını en hassas aygıtlarla inceliyor. Bilim adamlarına göre, Tokyo'da gelecek 10 yıl içinde büyük bir deprem olasılığı yüzde 30. Gelecek 30 yıl içinse bu ihtimal yüzde 70.

Deprem ihtimallerini 'çok önceden' hesaplamak bugünün teknolojisiyle imkânsız. Ancak Japon sismologlar, bu yıl içinde büyük bir depremden önce hayvanların hissedebildikleri çok küçük sarsıntıları kaydedecek bir cihaz üzerinde çalışmaya başladı.

Japonya'da 2003 yılında yapılan araştırmada, köpeklerdeki huzursuz hareketlerin ve VHF radyo dalgalarındaki anormal iniş-çıkışların depremin çok yakın olduğunu gösterdiğini ortaya koydu. Hükümete bağlı 12 uzmandan oluşan Japonya Deprem Araştırmaları Kurulu, Tokyo'da Richter ölçeğine göre 8 büyüklüğünde çok yıkıcı bir deprem meydana gelme ihtimalini de gelecek 30 yıl için '0 ila binde 8' oranında gördü.

17 Ocak 1995'te 6 benden fazla insanın ölümüne neden olan Kobe Depremi'nden sonra kurulan devlet deprem araştırma kurulu, Japonya'nın çok etkin 98 fay hattını inceliyor. Kurulun çalışmalarını Mart 2005'te tamamlaması bekleniyor. Dört tektonik levhanın üzerindeki Japonya her yıl yüzlerce depremle sarsılıyor. Tokyo 1703, 1782, 1812, 1855 ve 1923 yıllarında beş büyük depremle yıkılmıştır.

Türkiye’de yakın zamandaki 17/Ağustos/1999Gölcük, 12/Kasım/1999 Düzce Depremleri ile büyük mal ve can kaybına rağmen hala gerekli somut tedbirler alınamamıştır. Bu da halkımızı olası büyük bir depremde tedirgin etmektedir.

Deprem öldürmez, bina öldürür.

 
Toplam blog
: 319
: 6405
Kayıt tarihi
: 14.06.06
 
 

25.08.1963 İstanbul doğumluyum. A.Ö.F İşletme mezunuyum. 8 sene profesyonel kalecilik yaptım. (Ey..