Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '07

 
Kategori
İnançlar
 

Kabalaya ezoterik bakış

Kabalaya ezoterik bakış
 

Kabala çok detaylı bilgi birikimi gerektiren bir bilgi sistemidir. Sizlerle paylaşacaklarım sadece bir ön bilgi olarak kabul edilebilinir. Bilginin bir türü halka açık, mecaz içermeyen, akılcı iken; diğeri ezoterik, alegorik ve mistiktir. Bilgi ve bilgelik akil olana özü itibarı ile verilirken, akil olmayan çoğunluk şekil ile yetinmektedir.

Kabala, alma, kabul etme anlamına gelen mistik bir öğretidir. Ayrıca gelenek, görenek demektir. Sözlük anlamı olarak da “elden ele geçirilerek iletilendir”. Bu öğretiye göre Tanrı bütün kâinatı 10 Sefirot (Sayı) vasıtasıyla yaratmıştır. Sefira ya da Sefirot’un sayısı ondur. Sefirotların sayısı değişmez; toplam 10 dur. 10 Sefirayı birbirine bağlayan 22 yol vardır. Bu 22 yol Eski İbrani Alfabesindeki 22 harfe denk düşer.

Kabala Musevilik içinde, Tasavvuf İslam içinde Gnostisizm Hıristiyanlık içinde bir mistik hareket için kullanılan terimlerdir. Kabalanın temel fikri insanın mevcut fiziksel enkarnasyonuna ve evrimine giderek yoğunlaşan tabakalardan geçerek indiğidir. Ritüeller, alıştırmalar ve meditasyonlarla yaratılışta ve uygulayanın bedeninde potansiyel olarak mevcut olan enerji "uyanabilir", arınabilir ve yönlendirilebilir. Böylece bu enerji ruhsal tekâmül, genişleme ve fiziksel sağlık ve iyileştirme için kullanılabilir.

Harfçilik ve sayıcılıkla karışık tasavvufi evren öğretisidir. Kutsal kitap metinleri ile sözlü gelenekler üzerine yapılan her tür yorumların ve uygulamaların genel adıdır. Kabala, bir kitap veya kitaplar toplamı değil; Evrenin görünür karmaşasını açıklamaya ve zıtlıklarını kolay anlaşılabilir bir hale getirmeğe amaçlar.

Bu bilgiler sadece kapının aralanmasını sağlar her ezoterik bilgi birikimi bizi kaynağa, daha önceye gitmeye teşvik eder. Tüm öğretiler aynı özü farklı cümlelerle anlatırlar. Bize düşen hepsinden kendi penceremizin büyüklüğünce alabileceğimizi almaktır.

Berk Yüksel

 
Toplam blog
: 242
: 32770
Kayıt tarihi
: 09.03.07
 
 

21 Aralık 1973, Ankara doğumludur. Lisans ve yüksek lisansını “İşletme” alanında yapmıştır. Araşt..