Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '17

 
Kategori
Deneme
 

Kabı Kadar Olmaz Taşar ya da Dolmazsa Fazla/Eksik Sanılıyor

Kabı Kadar Olmaz Taşar ya da Dolmazsa Fazla/Eksik Sanılıyor
 

İnsanlarda yanlış algıya sebep olmamak için maddeleri/eşyaları ölçüsü kadar kaba koymak lazım. Dibinde biraz çorba var. Dolmamış taşmamış üstelik dibinde, neyin dibinde olursa olsun az görünür. Ya da doldu taştı, bardağı taşırsa yine çok görünür; doldurmayan azdır, dolup taşan çoktur.

Böyle şeyler insanlarda olumsuz algıya sebep olduğu için artık her şeyin ölçüsü var, kabın dışında yazıyor, “100 gram çikolata”

Ama böyle ölçülü olmayan hallerde bir şeyi bir kabın içine koyarsanız ve o kap dolmazsa az bir şey var sanıyorsunuz. Hâlbuki kap büyükse haliyle dolmayacak. Bir de işte miktarını bilmiyorsanız, görmediyseniz bir kiloysa yarım kilo hatta daha az sanacaksınız; çünkü kap dolmamış; fazla olsa dolardı.

Ya da koyduk taştı; e küçük bir kapsa haliyle dolup taşacak. Yine de değil mi ki doldu taştı, o şey her ne ise fazla olduğunu düşünürüz.

Dolma taşma fazlalık algısı yaratır; “Öyle bir sel geldi ki ev ocak doldu taştı” Avuç içi kadar bir yerse iki kova suyla da dolar taşar.

Bilmiyorum aç göz kimseler böyle kandırılabilinir mi, yani dolup taşan küçük kaplarla gözleri doyurulup ikna edilebilinir mi? Belki işe yarar.

Psikolojik bir etki vardır diye düşünüyorum; doldurmayan neyi doldurmazsa doldurmasın az, taşıran neyi taşırırsa taşırsın fazla.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..