Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '08

 
Kategori
Sosyoloji
 

Kadın bedeni artık "savaş alanı"

Kadın bedeni artık "savaş alanı"
 

Darfur


Erkeklerin savaşında kadınlar tecavüze uğruyorlar. Neden? Çünkü bir erkeği yenmenin en kolay yolu kadınının namusundan geçiyor.

Namus...

Kadın çamaşırının altında gizlenen kale kapısı.

Kadın, erkeğinin, ailesinin, akrabalarının, mahallesinin, kasabasının ve ülkenin namusunu taşımak ve korumakla sorumlu. Bu ağır yük, yüz yıllardır kadının omuzlarında. Din, gelenek, töre ve kültür bu durumun devam etmesi için kullanılıyor.

İki erkek kavga ederken havada küfürler uçuşur. Biri diğerinin annesine (ananı...), diğeri ötekinin kız kardeşine (bacını...), öteki berikinin eşine (karını ....) diye başlayan küfürler ederler yumruklaşmadan daha. Bu bir yenme taktiğidir. Diğerinin kalesine gönderilen salvolardır. Ağız dolusu bağırılır kadınların üzerinden. İki erkek kadınsız kavga etmez. Yenişmek için diğerinin kadını kullanılır. İki kadın bile kavga ederlerken, karşı tarafın çamaşırının altında sakladığı namusuna dil uzatır.

Kadın bir savaşın en vazgeçilmez unsurudur bu yüzden. Bir toplumu yenmenin kestirme yoludur namusunu kirletmek. Askerler zevk için tecavüz etmez düşmanının kadınına. Bu bir savaş taktiğidir.

Tecavüz;

Yenmektir.

Güç ve kuvvet gösterisidir.

Aşağılamaktır.

Küçük düşürmektir.

Onurunu kırmaktır düşmanın.

Sahip olmaktır karşı tarafın kutsadığı değere.

Bir cami duvarına işemek, bir kilise ikonuna tükürmek,

Bir kuranı tekmelemek, bir incili yırtmak gibidir.

Bir ülkenin bayrağını yakmak gibi yani...

İnsanı değil namusu değerli sayan, kadını değil, çamaşırının altındakini kutsal gören bir ilkellik olduğu için, tecavüz, bazı savaşlarda top mermisinden daha etkili oluyor.

Özellikle Afrika’daki ilkel kabilelerde ve işgal altındaki Irak, Afganistan gibi ülkelerdeki din kökenli iç savaşlarda daha fazla görülen tecavüz olayları, kadın namusuna verilen önemin çokluğunu da ortaya çıkarıyor. Bu ülkelerde kadına değil, namusa önem verildiğinden, aslında tecavüz, kadın bedeni üzerinden erkeğe karşı verilen savaşın izleri olarak yansıyor.

Erkeklerin savaşında kurban edilen kadınlar, kim vurduya giden savaş zayiatı olarak sayıldı şimdiye dek. Ancak BM artık tecavüzün bir savaş suçu olarak değerlendirilmesine karar vermiş. Yani kadın bedeni artık bir savaş alanı sayılacak. Tecavüz tali bir suç olmaktan çıkacak ve savaş taktiği olarak değerlendirilecek.

Peki bu karar kadınlara tecavüz edilmesinin önüne geçebilecek mi? Bence hayır. Sadece tecavüz eden birkaç askere daha ağır ceza verilecek o kadar.

Namusa verilen değer, kadına verilen değerden daha önemli olduğu sürece,

Kadın, çamaşırının altında erkek toplumunun namusunu taşımaya devam ettiği sürece,

Din, gelenek, töre ve kültür bu durumu devam ettirmek için kullanıldığı sürece erkeklerin savaşında, kadına tecavüz, kaçınılmaz olacaktır.

Alizarin’den saygılarla...

 
Toplam blog
: 105
: 7006
Kayıt tarihi
: 27.04.07
 
 

Ereğli - Konya Gazi Lisesi (yatılı) - İstanbul Üniversitesi İşletme (İng) Fakültesi - Ressam ve A..