Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kadın kısırlığı ve tüp bebek

Kadın kısırlığı ve tüp bebek
 

Kadın Kısırlığı ve Tüp Bebek


 Her kadının bir biyolojik saati vardır. Kadınlar yirmili yaşlarda en iyi yumurtalarını kullanmaya başlar. Daha sonra ise yaş ilerledikçe, geri kalan yumurtaların hem sayısı hem de kalitesi düşmeye başlar. Yaş ilerledikçe döllenen yumurtanın rahim içinde tutunması zorlaşmakta ve kadınlarda kısırlıkdaha fazla gün yüzüne çıkmaktadır. Özellikle  35- 40 yaşları arasında gebe kalmayı düşünen üç kadından birinde kısırlık sorunu yaşanabilmektedir. Bu durumlarda tüp bebek tedavisi daha ön plana çıkmakta ve daha başarılı olabilmektedir.
İleri Yaşta Azalan Yumurta Kısırlık Yapıyor!

Hamile kalmada yaşın önemli bir etkisi bulunduğu için belli bir yaştan sonra ne yazık ki hamile kalmak daha zor olabilir. Bu nedenle daha aceleci olmak gerekir. İlk yapılan muayenede eğer hormon sayısında bir yükseklik, buna bağlı olarak yumurta sayısında bir düşüklük mevcutsa yani hasta, menopoza yakın görülüyorsa diğer araştırılmalar ya da tedaviler bırakılıp hasta daha fazla vakit kaybetmeden tüp bebek tedavisine yönlendirilmektedir. Çünkü kaybedilen zaman yumurta sayısında daha fazla düşüşe sebep olmaktadır.

yumurtlama problemi Kadın Kısırlığı ve Tüp Bebek Yumurtlama problemi kadınlarda kısırlık nedeni olarak ilk sıralarda yer alan bir sorundur. Bu durum her zaman yaşa bağlı olmayabilir. Yumurtlama problemi direkt olarak yumurtalıktan meydana gelir. Beyinde yer alan ve kadının yumurtlamasını doğrudan etkileyen kimi merkezler bu soruna neden olabilir. Diğer sorunlara bakılacak olursa, gebe kalmayı engelleyen diğer faktörlere göre, yumurtlama sorunu daha rahat bir şekilde halledilebilecek bir sorundur. İlaçla tedavi edilebilir. Nitekim ilaca rağmen sonuç alınamayan hastalara tüp bebek tedavisi uygulanmalıdır.
Troid Bezleri Normal Çalışmalı

Sistemli bir biçimde regl olan bir kadında yumurtlama problemi olmadığı düşünülmektedir. Buna rağmen hastanın hormonlarının incelenmesinde fayda vardır. Mesela hastanın tiroit bezi olması gerekenden daha az çalışıyorsa bu durum gebeliği engelleyebilmektedir.

Eğer bu ya da benzeri bir durum söz konusu değilse hastanın rahmi ve kanalları tetkik edilir. Eğer kanalda bir tıkanıklık mevcut ise ve operasyon geçirse dahi onarılamayacak bir durumda ise hasta yine tüp bebek tedavisine yönelmek zorundadır.
Çikolata Kisti Kadınlarda Kısırlığa yol Açıyor

Kadınlarda kısırlık sebeplerinden biri ise, endometriozis dir. Bu rahatsızlık, rahim içindeki dokunun, rahmin dışında karın zarlarında, tüplerde ya da yumurtalıkta yer alması durumunda oluşur. İnsanlar arasında çikolata kisti olarak bilinir. Kötü huylu değildir. Karın içinde yapışıklık yaptığı için müzmin kasık ağrılarına ve tüpleri etkileyip kısırlığa yol açabilmektedir. Bu nedenle her
ne kadar ürkülecek bir hastalık olmasa da anne olmak isteyen kadınları yakından ilgilendiren bir hastalıktır. Laparoskopi ile bunlar görüldüğünde kist alınıp tüpler açılmaya çalışılır. Fakat tüpler açılamayacak kadar hasar görmüşse hasta tüp bebek merkezine yönlendirilir.
Myomlar ve Tüplere Bağlı Sorunlar

Kadınların hamile kalmasını engelleyen faktörlerden biri ise yumurtalığa bağlı sebeplerdir. Yumurtalıkta yer kaplayan bir takım lezyonlar, kistler olabilir. Halk içinde çikolata kisti diye adlandırılan endometriozis, yumurtlama sorunları, tüplere bağlı sıkıntılar, geçmişte rahime yapılan her hangi bir müdahale, miyomlar da doğurganlığı etkileyen sebeplerdendir. Gebelik oluşabilmesi için tüm sistemin çok iyi çalışıyor olması gerekmektedir. Fakat sistem iyi çalışmıyor ise hastaya tüp bebek tedavisi önerilir.

Bir önceki Kısırlık ve Endoskopik Cerrahi başlıklı yazıda kısırlık tedavisinde kullanılan edoskopik yöntemler ve başarısı anlatılmaktadır.

Prof. Dr. Cem fıçıcıoğlu

http://www.cemficicioglu.com.tr

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..