Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '07

 
Kategori
Psikoloji
 

Kadın neden hep aşağılanır?

Kadın neden hep aşağılanır?
 

Hiç düşündünüz mü bizde ve bizim gibi toplumlarda kadın neden hep aşağılanır. Neden hep baskı görür. Neden sürekli dayak yer. Neden küfür yer, örselenir.
Köyde olsun kentte olsun fazla da fark etmez bu saydıklarım. Kadın her zaman ikinci, üçüncü sınıf bir yaratık olarak görülür.

Sabah herkesten önce kalkıp kahvaltı hazırlar, tarlaya gider çalışır. Gelir evi temizler, yemek yapar, bulaşık yıkar, çocukları uyutur, herifi uyutur en sonda kendisi yatar. Birde aptal, işe yaramaz, düşüncesiz, kaşık düşmanı, cahil olarak görülür. Şaka gibi geliyor ama toplumun genelinde durum böyle. Fabrikada çalışıp gelen adam bile evde karısını aptal işe yaramaz olarak görüp eksik etek bu, kafası çalışmaz pek diye düşünmüyor mu? Örnekleri arttırmak mümkün. Kadın çalışsa bile toplum nasıl bakıyor kadına. İşyerine gidene kadar dünya savaşı gibi bütün gözler üzerinde. Laf atmalar, tacizler, rahatsız etmeler. En basitinden gözleriyle soyup bakışlarıyla neler neler yokmu bu toplumda. İş yerinde farklı mı? Patronla uğraş, mesai arkadaşlarınla uğraş. Hele birazda güleç, konuşkan bir mizacın varsa bittin. Off tam iş, kuyruk sallıyo, niyeti var vs vs.

Kısaca evde, işte, köyde, kentde, her yerde kadın hep baskı görür. Neden?

Kadının hiçbir zaman birey olarak ortaya çıkmasına toplum müsaade etmez. Yoksul adam işten gelince karısının kendinden aşağı durumda olmasıyla avunur. Karısını aşağıladıkça avuntusu artar.

Kapitalizmin ruhunda vardır bu. Emrindeki yoksullardan bir bölümünü ötekilerden üstün tutmak olabildiğince işlerine gelir beylerin. Bütün işyerlerinde vardır böyle tipler. Ufacık 5-6 kişinin çalıştığı yerde bile patronun bir adamı vardır hep. Veya resmi dairelerde bile idarenin adamları, müdürün adamları muhakkak vardır.

Hem sözde üstün tuttukları, hemde ötekiler kontrolleri altında olur böylece. Bir işyerinde patron yüz kişiyi kontrol edemez ama on tane ustabaşı herkesi kontrol altında tutar. İşciler arasında bir iki tane de patronun adamı olursa işlem tamam.

Kadını erkek karşısında aşağılamak onlara bu çifte imkanı verir. Düşünün bir kadınla erkek eşit olursa, beyler kadınları nasıl yönetecek?

Resim : Ayşegül KORA

 
Toplam blog
: 166
: 1969
Kayıt tarihi
: 30.09.06
 
 

Sıcak bir Ankara yazında, 1975 yılında doğmuşum. İlk gençliğim Ankarada geçti. Üniversite yılları..