Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '21

 
Kategori
İlişkiler
 

Kadın ve Erkek - Alfa ve Beta

Kadınlar ve erkekler alfa ve beta olarak değerlendirilmeye, hatta ilişkisel seçimlerde bu özelliklere göre tercih edilmeye başlandı. Terminolojik izahlara girmeyip kısaca kullanılan nitelikleri özetleyelim:
 
Alfa: Güçlü, savaşçı ve baskın bir yapıyı temsil eder. Beta: Kendine güveni çok yüksek değildir, başarısız olma kaygısı olur ve alfalarla uyumlanır. Gamma: İçine kapanık, mantıkçı ve soğukkanlıdır, aşık olunca beta olurlar.  Omega: Alfanın tam zıttı denebilir, sakinlik sever, kendisinin lideridir, zekidir ama bireyseldir.  Sigma: Hakimiyeti sevmez ama güçlüdür, zeki ve özgüvenlidir, sessiz ama manipülatiftir.
 
Ben tüm bu kriterleri kullanmayı sevmiyorum, çünkü aslında gamma, omega ve sigma gibi diğer karakter tanımları da orantısal değişkenlikte alfa ve beta içeriyor. Bu yüzden hepimizde alfa ve beta özelliklerinin yüzdesel ayrımına göre ilişkilere yansımasına bakabiliriz. Hadi gelin karşımıza çıkan ve çıkacak insanların alfa ve beta yüzdelerini bilmeyi deneyelim:
 
1.Kategori: Bu kategorideki erkek ya da kadın baskın, düz ve savaşçı bir tip ise o kesin %90 Alfa’dır. Yüzde doksan Alfa (ya da sigma) kadın ya da erkeği genel olarak geçmiş yaşamında hayata dair ciddi eşiklerden geçmiş ve maddi-manevi alanda tek başına ayakta kalmayı çok deneyimlemiş olabilir. İlişkilere dair net ve düz davranır, kıvırmaz ve lafı dolandırmaz, numara yapamaz. Aslında baskın değildir ama hayat duruşu onu baskın ve otoriter gösterir.
 
2.Kategori: Bu kategorideki erkek ya da kadın baskın ve otoriteyi abartmış, beta özelliğini tamamen yitirmiş ve en az %100 seviyeyle alfa ve hatta %150 alfadır.  Sanki sertlikte hep kaynama noktasındadır. Bu kadınlar dominanttır, eril enerjisi bedenine bile yansımıştır ve erkeği ezen bir yapısı vardır. Bu kategorinin erkeğinde nokta atışı olarak maçoluk ve kıskançlık seviyesini yüksek görebilirsiniz. 
 
3. Kategori: Bu kategorideki erkek ya da kadın güçlüdür, kendi ayakları üzerinde duruyordur ama çok konuşarak kendini güçlü hissetmeye güdülü olduğunu ve aynı zamanda da yalnız olmayı sevmediğini görürsünüz. İşte bu kategoriye “alfa görünümlü beta” diyebiliriz ya da oranlarına %60 alfa %40 beta diyebiliriz. Bu kişilerin benliği aslında alfalığını yüzdesel olarak yükseltmek ister ve bu yüzden kendini kendine ispatlamaya ya da tatmin olmaya çabalar. Genelde sahip oldukları şeylerle ve özellikleriyle ilgili övündüğünü ya da övünmek istediğini açıkça fark edersiniz, mutlaka bahseder çünkü:)
 
4. Kategori: Bu kategorideki erkek ya da kadın en riskli gruptur. Manipülatiftir, mantıkçıdır ama kendi yanlış algısının hükümdarıdır. Bir ilişkide yetmediğini düşünür ama hemen kendini manipüle ederek sebebi kendi lehine değiştirir, hata karşısındadır ama inceliğinden de vazgeçmez. Kendine fazla değer vermekle hiç değer vermemek arasında hızlı geçişler yaşıyordur, duygusal dengesizliği vardır. Alfa ve beta oranları %50-50 bile diyebiliriz. Kurduğu üç cümlenin birinde alfa hemen sonrakinde beta olduğunu düşünebilirsiniz. Bu kategorideki kişiyi onun kendini nasıl gördüğüne bakarak ve hızlı değişkenliği görerek yakalarsınız.
 
5.Kategori: Bu kategori tam bir beta kategorisidir. Fazla ılımlı, sakin, iletişimli ve uyumludur. Bu kategori nedensizce “ezik” olarak tarif edilir ama öyle değildir. Beta olmak iyidir ama yüzdesel ve cinsiyet olarak fark ettirir derim. 2. Kategorideki gibi burda da beta olmayı abartan, en az %100 beta olarak yaşayan hem kadın hem erkek pek tercih edilesi değildir. %100’ün altında beta olan kişiler keyifli iletişim ve ilişki insanıdır. Ancak beta kadını erkekler tarafından çok tercih edilse de beta erkeği kadınlar için çoğunlukla yakın arkadaş görevini görürler. 
Alfa erkeği kadınlar tarafından tercih edilir ama alfa kadını genelde erkekler tarafından hayran kalınan ama kendisinden köşe bucak kaçılan kişilerdendir. Yüzdesel abartıyla beta olan erkek ve kadınla olmak zordur. 3. Ve 4. Kategorideki insanlar en zor teşhis edilen ve ilişki yaşanan insanlardır, bence detaylarda yakalamayı tercih edin. Alfa ve beta oranları değişkenlik gösterir yaşam hikayelerimize göre ve dilersek uygun oranlara getirebiliriz. Doğru oran kadın için %60-70 beta %30-40 alfa, erkek için de %70-80 alfa %20-30 beta olmalıdır. Nasıl mı yapacaksınız, davranış ve duruşunuzu takip edin, fazlalıkları azaltmaya, azı arttırmaya gayret edin.
 
Betül Yergök 
İnstagram: @betulyergok
Youtube: @mentalizasyon
 
 
Toplam blog
: 162
: 74
Kayıt tarihi
: 07.08.18
 
 

Parapsikoloji Uygulayıcısı Mentalist Betül Yergök, uzun yıllar çalışmalarının ardından Mentalizasyo..