Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sonsuzluk (Osman Özeker)

http://blog.milliyet.com.tr/yasev

12 Ocak '10

 
Kategori
Güncel
 

Kadına 'Adet Günü' izni

Kadına 'Adet Günü' izni
 

Tekstil ve konfeksiyonda çalışan işçilerimizin yaklaşık %60-65 i kadın işçilerimizden oluşuyor. Yani kadın işçilerimiz bu sanayi dalımızın “olmazsa olmazları”.

16 Haziran 2004 yılında yayımlanan “Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği” tekstil ve konfeksiyon işlerini de “Ağır ve Tehlikeli İşler” kapsamına aldı.

İşte bu yönetmelik gereği bu iş kolunda çalışan kadınlarımız isterlerse “kadının özel günü” izni kullanması yasal bir gerekçe oldu.

Yasa gereği yayımlanan bu yönetmeliğe göre kadınlarımıza ayda beş gün “adet izni” verilmesi kuralı getirildi.

Halen yürürlükte olan bu yönetmelik gereği tekstil ve konfeksiyonda çalışan kadınlarımız işverenin karşısına geçip;

-Benim bugün “adetim” başladı, beş günlük iznimi kullanmak istiyorum, diyebilecektir.

İşveren ise kadının talebi üzerine bu izni yasa gereği kullandırmak ve izin vermek zorundadır.

Ancak, bu konuyla ilgili “önemli” bir sorun vardır. Bu sorunda kadınlarımızın “adet günlerinin” ayın hangi günlerinde olacağının tespiti ve işverenin de duruma göre tedbir alması gerekecektir.

Kadınlarımızda “adet günlerini” belirlemek ve ay içersinde sabitlemek öyle pek de kolay bir durum değildir.

Kadınlarımızda “adet günleri(regl) değişebilmekte, kadının özel günlerini tespit etmek, düzenli bir adet dönemi cetveli çıkarmak mümkün olmamaktadır.

Durum böyle olunca da, Tekstil ve konfeksiyon firmaları istihdam ettiği kadın işçilerin “adet günleri” listesini kayıt altına alamamakta, bu durum ise “iş akışını” etkilemektedir.

Kadının “adet günü izni” konusunda ise tek yetkili kadındır. İşverene çıkıp, “bugün benim adet günüm başladı, beş günlük iznimi talep ediyorum” demesi yeterli olacaktır. İşverenin “adet gününü” tespit edecek, karar verecek elinde yeterli bir veri olmayacağına göre bu izni vermek zorunda kalacaktır.

Kadının “adet görüp görmediğini” tespit işi belki “işyeri hekimlerine” verilebilirdi, ancak yönetmelikte bu konuyla ilgli de bir düzenleme bulunmamaktadır.

“Adet izni” sanayicilerimizi de tedirgin etmektedir. Gaziantep’de 4000 kadın çalışanı olan bir sanayici yaptığı açıklamada “bu yönetmeliğin uygulanması halinde istihdam ettiğim kadın işçileri işten çıkarmak zorunda kalacağım ve bir daha işyerimde kadın işçi istihdam etmeyeceğim bu yönetmelik istihdama vurulmuş bir darbedir” sözleriyle tepkisini açıkça dile getirmiştir.

Diğer taraftan işçi sendikaları ise “adet iznime” sahip çıkmaktadır.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi yaptığı açıklamada; “kanun doğrudur, en doğal insan hakkıdır ve kadınlarımız da doğuştan böyle bir hakka sahiptir.” diyerek, yasa gereği çıkarılan bu yönetmeliğin mutlaka uygulanması gerektiğini, yönetmeliğin arkasında ve takipçisi olacaklarını da belirtti.

İnsanlık tarihinden bu yana ergenlik çağına gelmiş kadınlarımız için büyük ızdırap ve sıkıntı yaratan “adet günleri” artık çağdaş dünyada alınan tedbirlerle kadınlarımız için “avantaja” dönüştürülmeye çalışılmaktadır.

21. YY da “medeniyetin ve çağdaşlığın bir gereği” olarak ele alınan bu sorun, ülkemiz kadınları içinde AB normları kapsamında ele alınması doğru bir yaklaşımdır.

Yönetmelik 2004 yılında yayınlanmasına, 2009 yılında yeniden gözden geçirilmesine rağmen, Tekstil ve hazır giyim iş kolunda çalışan kadınlarımız tarafından bu en doğal hakları ya bilinmemesinden, ya da işverenin izin vermemesinden dolayı bu güne kadar uygulanmadığı görülmektedir.

AB girme iddiasında ki Türkiye AB ile ilgli “uyum yasalarını” çıkarmakla işlerin bitmediğini artık iyi görmeli, çıkarılan yasaların uygulanması için de gerekli tedbirleri almak zorundadır.

Ülke olarak insanımıza, özellikle de kadınlarımıza değer veriyorsak, kadınlarımızın en özel günleri olan “adet günlerinde” yasal hakları olan izinleri de verilmelidir.

Tekstil ve konfeksiyonda çalışan tüm kadınlarımız bu izni “yasal bir izin” olarak çekinmeden ve korkmadan işvereninden talep ederek kullanmalıdır.

Sonsuzluk( Osman Özeker) 12.01.2010

 
Toplam blog
: 287
: 3107
Kayıt tarihi
: 11.07.08
 
 

1949 Konya Ereğli doğumlu olup, halen İzmir'de oturmaktayım. A.Ü. Eğitim Fakûltesi mezunuyum  Ata..