Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kadınlar ve 8 Mart gününe dair...

Dünya Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart’ta, tüm dünyada etkinliklerle kutlanılıyor. Artık kadınlar tasalanmasın, çünkü onların da yıllardır sembolik de olsa, bir günleri vardır.

O gün gelince, dünya genelinde kadınlar ve onların sorunları gündeme taşınıyor. Birkaç günlüğüne de olsa kadın ve kadınlarla ilgili toplumda oluşmuş sıkıntılar konuşuluyor.

Kadınlar sadece ülkemizde değil, dünyanın birçok yerinde sıkıntılarla yüz yüze, zahmetli bir hayat yaşamaktalar.

Bunu görmezlikten gelmek veya yok saymak, insana olan saygıdan ve insanlığımıza verdiğimiz değerden uzaklaşmak demektir.

Kadın tarlada ırgat, fabrikada işçi, evde ise annedir. Çocuk emziren, mutfak ve diğer ev işlerini yapan, gerektiğinde yanı başımızda olan, hayatımızın olmazsa olmazıdır.

Sadece yılda bir gün onları anmak, sıkıntı ve dertlerini dile getirmek, tek başına yeterli değildir. Onlarla yılın tüm günlerinde ilgilenmek, hak ettikleri düzeyde ilgi ve alaka göstermek gerekir.

Her yıl istatistikî bilgiler verilir. Şu kadar kadın, aile içi şiddete maruz kalıyor. Şu kadar kadın eşlerinden dayak yiyor. Kadınların yüzde şu kadarı çocuk yaşta evlendiriliyorlar. Vs. vs. vs...

Doğru da, bizim her yıl yayınladığımız bu olumsuz durumların hangisinin değişmesine katkıda bulunduk!

Oturduğumuz yerden, kadınlarımızın sorunlarını dile getirmekle, vicdanlarımızdaki yükü hafifletmeye çalışıyoruz. Yaptığımız sadece bundan ibarettir. Bunlar yetmez, ötesine geçmeliyiz, artık.

Akraba evliliğinden uzak durmalıyız. Kız çocuklarımıza da erkek çocuklarımız gibi, eğitim dâhil her imkânı kullanmalarına yardımcı olmalıyız.

Evde kadınlara daha hoşgörülü yaklaşmalıyız. Aile ortamında fikirlerini söylemelerine ve ortak yaşama katılımlarına imkân sunmalıyız.

Kadınlar da toplumda elde ettikleri kazanımlara, yenilerini eklemeye gayret göstermeliler. Kanunlarla kendilerine tanınan bazı haklara fiiliyatta sahiplenerek, ellerini güçlendirmeleri gerekir.

Yani 8 Mart günü aklımıza gelen ve ifade edilen, kadınlarla ilgili tüm güzellikleri gerçek hayatta uygulamaya çalışmalıyız.

Yoksa diğer konularda olduğu gibi, kadın hakları konusunda da bir arpa boyu yol almak mümkün olmaz. Sorun sadece konuşulmuş olur.

Bu dileklerle, geçen Cumartesi günü kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü yeniden kutluyor, sağlık ve esenlikler diliyorum.

 
Toplam blog
: 251
: 447
Kayıt tarihi
: 29.12.07
 
 

Emekli; Öğretmen, Yönetici ..