Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Kahveyle uyanma sanatı - Röportaj

Kahveyle uyanma sanatı -  Röportaj
 

Kayhveyle uyanma sanatı - Röportaj


KAHVEYLE UYANMA SANATI :  WAKE CUP ART

Bu ay röportaj yapmaya karar verdiğim yer , daha önce gittiğiniz mekanlardan çok daha farklı. Farklı olma görüntüsünün altında yatan bir takım şeyler de mevcut. Mesleki açıdan baktığımda beni ilgilendiren şey orada hangi gıda üretiminin olduğu, hangi kalitede sunulduğu, yani açıkçası “ neyin ne olduğu “. Tüm bu soruların cevaplarını düzgün bir şekilde aldıktan sonra o girişte dikkat çeken mekan algısını da tabi ki bir kenara atmak olmaz.

Wake Cup Art…  nedir?

Mekanın ismi “ Wake Cup Art “ . Kahveyle uyanma sanatı anlamına geliyor. Manisa’da olmayan bir şeyi insanlara ulaştırmak, farklı ürün çeşitlerinden ve kültürlerden bahsetmek amacıyla bu işi yapıyorum. Manisa’ya kahveyi sevdirmek, farklı bir kültürle tanıştırmak, kimyasal yapay kahveye karşı yeni bir kahve kültürünü oluşturmak için günden güne daha da kendimi geliştirerek bu işi sürdürüyorum.

Peki ürün çeşitleriniz neler ve bu mekan sizin için ne ifade ediyor?

Şuan için 16 farklı çeşitte kahve çekirdeğimiz bulunuyor, bunları beş farklı demleme çeşidiyle tüketicilerimize sunuyoruz.  En önemli olay şu : Kahvelerimizin üzerindenerde yetiştiği, hangi yükseklikte yetiştiği, hangi yıl ve hangi ayda hasat yapıldığı, kahve cekirdeğinin gördüğü işlemler, kahve çekirdeğinin tipi, uzman gurmelerin tadım notları sunulmakta. Hatta yetiştirilen çiftliğin adı ve sahibinin bilgileri bile paket üzerinde yer alıyor. Kahvelerimiz Güney Amerika , Etiyopya, Kolombiya, Kenya gibi ülkelerden özenle elimize ulaşıyor. Kahve dışında gelen ürünler ise, Belçikadan. Ürünler : Börek, kruvasan , bademli ve Belçika çikolatalı çörek, oreo bisküvili tatlı. Bu tercih ise yine kaliteden kaynaklanıyor,  ürün çeşidine göre farklı sürelerde pişirme işlemini gerçekleştiriyoruz. Yani ısıl işlem ilk defa burada servis sırasında uygulanıyor , bu da tahmin edersiniz ki tat kaybını önlüyor. Wake Cup Art mantığı, bana göre kaliteli ve farklı bir ürün sunmayı ifade ediyor, üstelik bunu yaparken uygun fiyat aralığını sağlayabiliyoruz.

Üçüncü nesil kahve düşüncesinden okurlarımıza bahseder misiniz?

Özetle bahsetmem gerekitrse, 1 .nesil kahve kavramı herkesin bildiği nescafe tarzı yani kolaylıkla hazırlanan ve tüketilen kahve kültürü. 2.nesil kahve ise, belirli zincirlerde kahve çeşitlerinin çoğalmasıyla tüketilen kahve diyebiliriz. İsimleri aklınızdan geçmiştir tek tek eminim. 3.nesil kahve, yani asıl sorunuza gelecek olursam, bunu kahveyi önemsemek olarak açıklayabilirim. Yani nasıl?  Bu kahve çekirdeği hangi çiftlikten geldi, en ince ayrıntısına kadar bilgileri neler, hangi proseslerden geçti, hangi ekipmanlar kullanılarak size sunuldu? Bu soruların tamamı 3.nesil kahveyi anlatıyor. Bu düşüncelerin bilincine varıp, Manisa’da bunun öncüsü olmak beni mutlu ediyor.

Peki neden geleneksel tatlarımızdan farklı olarak değişik bir kültürü tercih ettiniz?

Amacım, sadece farklı kültürleri sizlerle tanıştırmak değil. Bir gıda ürününü neresi güzel, kaliteli ve gıda güvenliğini öncelik sayarak yapıyorsa orası benim tercihimdir. Geleneksel tatlarımızdan da kaliteli ve gıda güvenliği açısından uygun bulduğum ürünleri zamanla sunabilirim. İşimde özellikle dikkat ettiğim düşünce bu...  Eğer gıda kalitesi mevcutsa, devamının güzel olacağına inanıyorum.

Farklı bir tarzda karşımızdasınız, belirli bir alıştırma süreci yaşanıyor sanırım, buraya karşı ilgi ne durumda ve siz neler hissediyorsunuz?

Evet şuan bir alıştırma sürecindeyiz fakat ilgi beklediğimden daha fazla.  Herhangi bir açılış veya tanıtım yapmamış olmama rağmen insanların kendi aralarında bu şekilde iletişim kurarak buraya gelmesi beni daha çok mutlu ediyor. Mekanı ve ürünleri inceleyenlerin hayranlık duyması ve gün geçtikçe artan memnuniyet oldukça güzel . İlerleyen günler için de değişik sosyal sorumluluk planlamaları yapıyoruz, bunlardan da zamanla haberdar olursunuz umarım. Sadece bu değil, küçük sürprizlerimiz, atölye çalışmalarımız olacak.  Amacım standart bir çizgiden çıkıp daha da güzel adımlarla herkese fayda sağlayacak şekilde ilerlemek.

Görkem Bey, burayı ilk gördüğümden beri  kendimce  “ ahşap mekan “ olarak adlandırıyorum. Sadece gıda ürünleri açısından değil mekan ve tarz olarak da bir farklılık söz konusu dikkatimi çekti?

Doğal olması açısından ahşap bir ortam yaratmayı tercih ettik , masalarımız özenle yapıldı. Samimi sıcak bir ortam sağlamak amacıyla böyle tatlı düşüncelerle yola çıktık. Duvarlarımızda yer alan spatula çalışmasıyla yapılan özel çizimlerimiz de oldukça ilgi çekti. “ Zıbık designer “  imzası taşıyan  bu özel çalışmaları için Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi olan arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.  İlerleyen günlerde de farklı dekor çalışmaları , tasarımlar ve sürpriz aktivitelerle karşınızda olacağımız için heyecanlıyız.

Son olarak tüketicilerimize bir mesajınız var mı?

Burası bahsettiğim gibi samimi bir ortam,  sadece kahve sunulan bir ortam değil. “ Merhaba “ demeniz yeterli, mekanda menü yok. Sadece servis almak için değil, sohbet etmek amacıyla, hatta yeni tasarım fikirlerini, farklı düşünceleri sunmak amacıyla da tüm okurlarınızı buraya beklerim. Aynı zamanda insanlar işe giderken ya da bir yerden bir yere hızlıca yetişirken bize kısa süreli uğrayıp, kahvelerimizi kapalı şekilde alıp hemen yollarına devam edebilirler.  Sevgilerimle.

Ürün incelemelerim ve sorularımdan sonra burasıyla neden röportaj yaptığımı bir kez daha iyi anlıyorum. İncelediğim ürünlerin her ayrıntısı mevcut , yetiştiği yere göre , iklime göre, yüksekliğe göre değişiklik gösteriyor. Bir tanesi en son içişinizde ağzınızda çikolata tadı bırakırken, diğer bir çeşit ise bal, limon, çiçek tadına sahip. Tamamen kişisel tercihe kalmış bir durum. İlerleyen günlerde krep konusunda da dikkat çekeceklerini düşünüyorum. Aslında bunların hepsi standart şeyler olsa da, bu standartları gıda kalitesi ve küçük ayrıntılarla harmanladığınızda karşınıza çıkan büyük tablo ilgi çekici oluyor. Bana göre bu küçük ayrıntılardan en güzeli ise , kapının önünde bulunan ağaca zarar vermeden girişin tasarlanmış olması.

Görkem Bey’e ve Manisa Wake Cup Art ailesine bu içten röportaj için teşekkür ederim.

                                                                                                                                                                                                                                                                    Sağlıkla Kalın!

Not : “ Farklı düşünceler her zaman işe yarar . ”

                                                                                   Gıda Mühendisi – Nermin Özge Bilge                                                                                                             

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..