Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
915
 

Kalbura bastı

Kalbura bastı
 

Eskiden evlerde kalburlar bulunurmuş. Yuvarlanan bezeler, kalbura bastırarak şekil verilirmiş. Adını da ondan almış ama, artık hiç birimizin evinde bunlardan yok. Malzemeler:
    2 çay bardağı zeytinyağ(ayçiçekte olur) 1 çay bardağı süt 1 çay kaşığı dolusu karbonat(veya 1/2 paket kabartma tozu) 2 su bardağı +1 yemek kaşığı un içine:2/3 su bardağı döğülmüş ceviz
    Yukarıdaki malzemelerle hamuru yoğurun.Elinize ceviz kadar veya daha büyük parçalar alıp ortasına ceviz koyup oval şekil verin.Tepsiye yerleştirip 200 derecede kızarana dek fırınlayın. Şeker ve suyu bir tencereye koyup 15 dk.kaynatın(orta ateşte).Ocaktan indirmeden limonu ekleyin. Fırından çıkan tatlıları bir servis tepsisine veya borcama yanyana dizip, ılık şerbeti gezdirin.
Şerbeti için:
    2 su bardağı şeker 2 su bardağı su 4-5 damla limon suyu

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Öncelikle şunu belirteyim ki öyle blog blog gezip tarif toplayan bir değilim,zaten buna zamanım bile yok.Kendime ait bir sitem var,orada mutfağımda yaptığım yemeklerin bire bir ölçüleri ile anlatarak tarifler veriyorum.bilgisayarla ancak bu kadar haşırneşirim.burada biraz da sitemi tanıtmak için yazıyorum. 20 yıldır mutfaklla haşır neşirim.bu kalbura bastı tarifini de ilimizde restore edilmiş bir konakta harika yöresel yemekler yapan bir lokantanın sahibinden almıştım.10-12 senedir bu şekilde yaparım.Tadan herkes te tarifini alır.Bu tarifi verirken de diğer hiçbir tarifimde de bu tatlı mutlaka böyle yapılır diye bir iddiada bulunmadım.Siz öyle bilir yaparsınız ben böyle.Çok hafif ve güzel olduğunu deneyen zaten anlar.Siteden tarifini alıp yapan herkesten övgüler aldım. www. defneyapragi.com

Defneyaprağı 
 03.12.2007 18:14
 

Bloglardaki kalbura bastıları tek tek inceleyip değerlendirdikten sonramı bu kalbura bastıyı yazdınız. 1-İçinde yumurta yok 2-Hamuruna 2-3 yemek kaşığı şeker konulması gerekir 3-Yoğurt konulmamış.1/2 çay bardağı 4-Elde şekil verilmez.kalbur veya rende üzerinde şekillendirilip,içine iri döğülmüş ceviz ile sarılır.Resimdeki iyi pişirilmemiş karbonat kulandığı zaman içine limon suyu konmalıdır.Karbonat kokusu ile bu tür görüntü verir. 5-Yesilmutfağın arşivine girdiğiniz takdirde orijinalini göreceksiniz. Erkan Acurol Araştırmacı yemek kültürü yazarı Kydonia ayvalık mutfağı yazarı.

Erkan Acurol 
 03.12.2007 11:38
 

annem bu tatlıyı rendeye bastı olarak yapıyor :)) ( kalbur yok e illa ki şekilli olsun derseniz de rendenin küçük delikli tarafına koyarak şekil verebilirsiniz)

mrlbsl 
 03.12.2007 10:54
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 35
Toplam yorum
: 37
Toplam mesaj
: 9
Ort. okunma sayısı
: 2813
Kayıt tarihi
: 17.10.07
 
 

1971 doğumlu işletme mezunu, iki çocuk annesi bir ev hanımıyım. Kitap okumayı, yemek yapmayı, yeni t..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster