Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
33995
 

Balığa ne yakışır?

Balığa ne yakışır?
 

Balık yemekleri her zaman favorim olacak gibi görünüyor… Et yemekleri arasında tercihim balıktan yana. Balığın mideye verdiği doygunlukla beraber yanında salata ve çorba iyi bir tamamlayıcı oluyor, hem sağlık hem lezzet açısından. Şunu kesinlikle söylemeliyim ki bence insan ‘gerçekten’ doymak için çok farklı lezzetleri aynı öğünde tatmalı, çünkü beyin sadece midemize giren yemeğin ‘miktarı’ yla doymuyor, nitelikler de önemli. Bu yüzden balığın sofradaki tamamlayıcılarını zengin tutmak lazım.

Balıktan önce mideyi yumuşatmak için çorba içecekseniz bu mercimek çorbası olabilir. Balık yemeklerinde mercimek sanki balığın tadını vurguluyor. Çok içmeyin de mideciğinizde balığa ve salataya yer kalsın.

Balık, et çeşitleri arasında en hafifi ve bu hafif lezzeti dengeleyecek ağır ve etkili tamamlayıcılar balığa yakışır. Belki bazıları sevmez ama balığın yanında yapılan salataya mutlaka soğan ve sarımsak eklerim. Marulun en tazesi, salatalığın en çıtırı, domatesin en kırmızısını bulup mevsimine göre başka sebzeler de eklemek lazım. Yanında ayrı olarak roka salatası yapmayıp rokaları salataya ekliyorum genelde, böylece salata da renkleniyor lezzetleniyor. Roka salatasına eklediğimiz nar ekşili ve zeytinyağlı sosu bu salatada da kullanabiliriz.Sosa eklenecekleri toparlayayım: Nar ekşisi, koruk ekşisi, limon suyu, zeytinyağı , tuz, kırmızı biber ve çok az kimyon.

İngilizlerin gelenekselleşmiş yemekleri ‘Fish and chips’ teki gibi balığı kızarmış patatesle sunmak da iyi bir seçim bence.

İnsanların canı balık yemeğinden sonra en çok hangi tatlıyı çeker merak ettim ve küçük bir anket düzenledimJ Sonuçlar şöyle: Ayva tatlısı, kabak tatlısı, helva, çikolatalı pasta, un helvası…vb. Bana sorarsanız kabak tatlısı, babama sordum bir tabak dolusu meyve dediJ

Annemin özel balık sosunu da sizle paylaşmaya karar verdim. Bu sosu annem kızarttığı balığın üstüne döker. Malzemeler şöyle: Dövülmüş sarımsak, limon suyu, tuz, ince kıyılmış maydanoz. Bu da son kıyağım olsun;)

Afiyet olsun.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

İlgin için teşekkür ederim .....Yeni yazılarınıda merakla bekliyorum ....

tuncay DEMIRCI 
 19.12.2007 16:21
 

Bartın karabük düzce ile beraber il olmuştu.Ya af fına sığınarak soruyorum adana lı olrak balık yemeklerine ilgi duyman ilginç geldi bana çünkü sizin yörenin hepimizin bildiği kalıplaşmış yemekleri vardır dimi,yanılıyosam lütfen düzelt...Evet kırmızı et,tavuk eti kıymasıı ve sonrada balık kıyması da tabiki insanımız tarafından tüketilmeye başlandı ...Bu arada benim adım Tuncay yeni yazılarınızı merakla bekliyorum.

tuncay DEMIRCI 
 18.12.2007 7:51
Cevap :
Ben kırmızı eti de severim fakat balık favorim. Yeni yazılarımı yayınlamak istiyorum ,yakında zamn bulduğumda yayınlayacağım. Sevgili Tuncay bence sen de bu konulara ilgin olduğu için rahatça yemekler hakkında yazı yazabilirsin. Bence sen de kendine bir blog oluştur, emin ol okuyanlar çok fazla.  18.12.2007 20:57
 

Ben Bartın lıyım.Karadeniz yani,genelde bizim ilimizi tanıyan pek az insan vardır,daha önceleri Zonguldak'a bağlıydı.Bizim yöremizde hamur yemekleri daha ön plana çıkmakta.Deniz kıyısı şehri olması nedeni ile de deniz ürünlerinde çok çeşitli yemeklerin de olduğunu biliyorum.Ben istanbulda yaşıyorum abim ahçı ama şuan yurt dışında.Oda ahçılığı Bolu da öğrendi .... Biz bi ara düşünmüştük ortak bir işletme kurmayı Tabulot yada eminönünde bir küçük bir büfe ama cesrat edemedik ama şuan tabiki artık istanbula uyum sağlmanın vermiş olduğu cesaretle girişim rahat olabiliyor ya sen nerelisin ve nerde yaşıyosun?

tuncay DEMIRCI 
 17.12.2007 19:08
Cevap :
Ben senden bir hayli uzaktayım, Adana'da. Umarım istediğin gibi bir yer açarsın. Geçen gün köfteyle ilgili bir belgeselde Karadenzin hamsi köftesini yapmışlardı, muhteşem görünüyordu. Belki hamsi köfte yapıp satarsın ?:)) Bartın ne zaman il oldu ya..  17.12.2007 21:55
 

Sadece sevdiklerine yemek yapmayı istemeni anlıyorum,ama bu işi yaparken hem zevk hemde maddi anlamda da bir hazma ulaşmak istersin diye düşünmüştüm.Yemek yapmak bence tamamiyle zevke dayalı ...... ama yinede bu işten de iyi para kazanılacağını düşünüyorum..

tuncay DEMIRCI 
 15.12.2007 17:33
Cevap :
Haklısın iyi para kazanılabilir. Gerçekten iyi bir altyapı lazım bunun için, hem bilgin hem sermayen hem de yaratıcığın olmalı, bir farkın olmalı ki kazanasın. Sen bu işi gerçekten yapmak istiyorsan neden olmasın? Şehir olarak nerdesin nerelisin? Memleketinin yemeklerini sunmayı düşündün mü hiç?  16.12.2007 14:37
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
 
Toplam blog
: 5
Toplam yorum
: 33
Toplam mesaj
: 10
Ort. okunma sayısı
: 9898
Kayıt tarihi
: 15.06.07
 
 

Yemek yapmayı ve yemeyi seviyorum. Yemek kültürü ve yöresel yemekler ilgi alanıma giriyor. Bunları s..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster