Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Balığa ne yakışır?

Balığa ne yakışır?
 

Balık yemekleri her zaman favorim olacak gibi görünüyor… Et yemekleri arasında tercihim balıktan yana. Balığın mideye verdiği doygunlukla beraber yanında salata ve çorba iyi bir tamamlayıcı oluyor, hem sağlık hem lezzet açısından. Şunu kesinlikle söylemeliyim ki bence insan ‘gerçekten’ doymak için çok farklı lezzetleri aynı öğünde tatmalı, çünkü beyin sadece midemize giren yemeğin ‘miktarı’ yla doymuyor, nitelikler de önemli. Bu yüzden balığın sofradaki tamamlayıcılarını zengin tutmak lazım.

Balıktan önce mideyi yumuşatmak için çorba içecekseniz bu mercimek çorbası olabilir. Balık yemeklerinde mercimek sanki balığın tadını vurguluyor. Çok içmeyin de mideciğinizde balığa ve salataya yer kalsın.

Balık, et çeşitleri arasında en hafifi ve bu hafif lezzeti dengeleyecek ağır ve etkili tamamlayıcılar balığa yakışır. Belki bazıları sevmez ama balığın yanında yapılan salataya mutlaka soğan ve sarımsak eklerim. Marulun en tazesi, salatalığın en çıtırı, domatesin en kırmızısını bulup mevsimine göre başka sebzeler de eklemek lazım. Yanında ayrı olarak roka salatası yapmayıp rokaları salataya ekliyorum genelde, böylece salata da renkleniyor lezzetleniyor. Roka salatasına eklediğimiz nar ekşili ve zeytinyağlı sosu bu salatada da kullanabiliriz.Sosa eklenecekleri toparlayayım: Nar ekşisi, koruk ekşisi, limon suyu, zeytinyağı , tuz, kırmızı biber ve çok az kimyon.

İngilizlerin gelenekselleşmiş yemekleri ‘Fish and chips’ teki gibi balığı kızarmış patatesle sunmak da iyi bir seçim bence.

İnsanların canı balık yemeğinden sonra en çok hangi tatlıyı çeker merak ettim ve küçük bir anket düzenledimJ Sonuçlar şöyle: Ayva tatlısı, kabak tatlısı, helva, çikolatalı pasta, un helvası…vb. Bana sorarsanız kabak tatlısı, babama sordum bir tabak dolusu meyve dediJ

Annemin özel balık sosunu da sizle paylaşmaya karar verdim. Bu sosu annem kızarttığı balığın üstüne döker. Malzemeler şöyle: Dövülmüş sarımsak, limon suyu, tuz, ince kıyılmış maydanoz. Bu da son kıyağım olsun;)

Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 5
: 13678
Kayıt tarihi
: 15.06.07
 
 

Yemek yapmayı ve yemeyi seviyorum. Yemek kültürü ve yöresel yemekler ilgi alanıma giriyor. Bunları s..