Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
1521
 

Zorkun kavurması - Bayramların ruhu adına...

Zorkun kavurması - Bayramların ruhu adına...
 

Bu da soframızdaki leziz kavurmanın resmi....


Bayramların en güzel yanı iyisiyle kötüsüyle her şeyi yakınlarınla paylaşıyor olmak. Bu sabah erkenden yola çıkan babam kesimhaneden getirdiği koyunları eve taşırken çok sinirliydi. Beklemek onu çok sıkmıştı. Babam kurban bayramlarında sanırım bir canlının hayatının sona verilmesi nedeniyle (bu bir hayvan da olsa), biraz gergin olur. Tabi biraz da yorulduğu için.

Yine böyle bir bayram sabahıydı, babam etleri parçalamaya girişmişti ki et yemekten pek hoşlanmayan kardeşim çıka geldi. Sanırım babamın eti parçalama görüntüsü ona çok vahşi gelmişti. Yüzünde acıyan bir ifadeyle ‘Baba şu an kendini nasıl hissediyorsun?’ diye sordu. Babam da her zamanki sakin tavrıyla dönüp ona ‘Kendimi kurbanlık bir koyunu parçalara ayırıyormuş gibi hissediyorum’ dediğinde kahkahalara boğulmuştukJ Napalım hayatın bir gerçeği.. Üstelik de çok lezzetli olur et yemekleri değil mi?

Bu sabah halam ve 3 yavrucağı (yumurcak mı desek) bize geldiler, babam eti getirdiğinde açlıktan ölmek üzereydik. Çok yorgun olsam da , kalabalık ve sevdiklerimle geçirdiğim günler bana her zaman güç verir. Baktım kendince işleri var her birinin, geleneksel Zorkun kavurmamı yapmaya karar verdim. Son 3 senedir her bayramda Zorkun kavurması yapıyorum. Zorkun Osmaniye’nin bir yaylasıdır. Bu tür kavurma türleri pek çok yerde yapılmasına rağmen Osmaniye’de Zorkun yaylasıyla özdeşleşmiştir. Osmaniye lokantalarında en çabuk tükenen yemektir.

Zorkun tavası; et az yağda kavrulduktan sonra bazı malzemeler konuluyor. Et suyunu çekerken yeşil ve kırmızı biber ve bol miktarda soğan katılıyor. Baharatlar da isteğe göre eklendikten sonra son olarak domates rendesi ve çok az salçayla kavurma tatlanıyor. Belki çok bildik bir kavurma türü fakat memleketime özgü bir yemek olduğu için paylaşmak istedim. Umarım bayramda siz de dener ve beğenirsiniz. Umarım hep sevdiklerinizle sofranızı paylaşmanın huzurunu yaşarsınız.

****Eklediğim fotoğrafı kuzenim Mehmet Akif çekmiştir. Bütün hakları onda saklıdır.:))

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

ben yemedim bak bundan daha bana irmik helvası yapacaksın yine gel tamam mı?

tubeor 
 07.01.2008 10:10
Cevap :
Tabi ki yine gelicem, siz sıcakkanlı güleryüzlü insanların arasında olmıycam da nerde olucam dimi?Bir dahaki gelişimde sana irmik helvası yapıcam şeker.  07.01.2008 18:50
 

Anlattığınız bu güzel yemegi ben hep yapardım da adının zorkun kavurması olduğunu bilmezdim.Çok lezzetli bir yemektir.Ben size daha nice kavurmalar yapacağınız mutlu bayramlar,sağlıklı iyi günler dilerim.

Fatma Atiye 
 24.12.2007 23:11
Cevap :
Selamlar, Aslında bu basit bir kavurma türü, fakat Osmaniye'nin bir yaylasıdır Zorkun, orada çok yapılırmış zamanında. Biz Osmaniye'de buna Zorkun kavurması deriz fakat her yörede farklı ismi vardır büyük ihtimalle.. Sana da sevgi dolu bayramlar dilerim.:))  25.12.2007 17:35
 

Bende bu bayram yemediğim halde tantuni yaptım :))) Fena olmadı :)) Ama senin gibi bir ustanın yanında ses edemem... Sevgilerimle...

Hoşsada 
 24.12.2007 23:10
Cevap :
Senin elinden ne olsa süper olur. Geçen gün yaptığın tavuklu böreğin tarifini bekliyoruz senden becerikli kuzenim benim:)  25.12.2007 17:36
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 5
Toplam yorum
: 33
Toplam mesaj
: 10
Ort. okunma sayısı
: 13634
Kayıt tarihi
: 15.06.07
 
 

Yemek yapmayı ve yemeyi seviyorum. Yemek kültürü ve yöresel yemekler ilgi alanıma giriyor. Bunları s..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster