Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '09

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kalıcı olan insanların ikinci ilkesi

Kalıcı olan insanların ikinci ilkesi
 

Kalıcı Insanların İkinci İlkesi.


'Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince, bunun bir kuruşunu kitaba ayırırdım. Eğer, böyle olmasaydı, bu yaptıklarımı yapamazdım.' - Mustafa Kemal Atatürk

Bir önceki yazımda sözünü ettiğim bu alıntının sahibi Mustafa Kemal. Okumanın kişisel gelişim için ne kadar önemli olduğunu gösteren çok çarpıcı bir alıntı olduğu için sizlerle paylaşmak istedim.

İlk ilkeden, kişisel menkıbemizi bulmamız gerektiğini biliyoruz artık. Bundan sonra kişisel değer sistemimize de bir göz atmamız gerekiyor. Ne kadar çok yüksek değerlere sahip olursak eğer, yolculuğumuz sırasında kaybolduğumuz anlarda bu değerler bize yüksek ve parlak 'Kutup Yıldızı' gibi yol göstereceklerdir. Değerlerimizi de salim bir kafayla tarttıktan sonra artık ikinci ilkeyi öğrenmeye hazırız.

Kalıcı Olan İnsanların İkincisi İlkesi

2. Hayatınızın Haritasını Çıkarın. Yıllık tatilinizi planladınız mı? Peki ya düğününüzü? Bir çok kişi bu sorulara evet diye cevap verecek hatta bir sonraki tatillerini nasıl geçireceklerini bile detaylı bir şekilde anlatacaklardır. Aynı kişiler, hayat planları hakkındaki sorulara ise tamamen farklı bir cevap vereceklerdir. Kimisi 'Eeee' leyecek kimisi bir parça kağıda birşeyler karalayacak, fakat çok nadir olarak biri çıkıp da size ayrıntılı birşeyler söyleyebilecektir. Tatilinizi planlamak önemli mi? Tatilinizden maksimum faydayı sağlamak ve iyi vakit geçirmek istiyorsanız eğer cevap tabii ki 'Evet'. Peki ya hayatınızı planlamak?

Güzel bir tatil geçirdiniz, çünkü iyi bir planla yola çıktınız. Hedefler koydunuz ve bu hedeflere ulaştınız. Aynı enerji ve gayreti hayatınızı planlarken de göstermelisiniz. Bu planı hazırlamak, tatilinizi planlamak kadar kolay olmayacak maalesef. Bu yüzden ilk ilke çok önemli. Kişisel menkıbenizi ve değerlerinizi bilirseniz eğer, bu planı yapmanız büyük ölçüde kolaylaşacak. Ne yapmak istediğinizi biliyorsunuz artık en azından. Dediğim gibi başarılı insanların sizden çok büyük bir farkları yok. Aradaki tek fark şu:

Başarılı olan insanlar, başarısız insanların yapmak istemedikleri şeyleri yapanlardır.

Eminim bir yol haritası kullanmışlığınız vardır. Küçük bir şehire gidiyorsak eğer, haritaya ihtiyacımız olmayabilir, ama bilmediğimiz büyük bir şehirdeysek haritaya bakmadan bir yere gidebilmek hemen hemen imkansızdır. Aynı şekilde, küçük hedefleriniz ya da hayalleriniz varsa bunları kafanızda taşıyabilirsiniz. Ancak, önemli hedeflerin mutlaka yazılması gereklidir.

Bu hayat planına, yukarıdaki benzetmeden hareketle 'Hayat Haritası' adını vermek de mümkün. Kalıcı insanların Üçüncü İlkesi'nden bahsetmeden önce, bir sonraki yazımda Hayat Haritası'nın nasıl oluşturulacağından bahsetmek istiyorum çünkü üçüncü ilkenin etkili olabilmesi için 'Hayat Haritası' na mutlaka ihtiyacımız olacak.

www.mehmetgok.info/blog

 
Toplam blog
: 10
: 10911
Kayıt tarihi
: 28.01.09
 
 

Merhaba adım Mehmet Gök. Şu an Güney Afrika'da yaşıyorum. Mühendislik, proje yönetimi ve danışmanlık..