Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '12

 
Kategori
Sağlık
 

Kan (ilik) kanseri Gamze Anne için neler yapabiliriz?

Kan (ilik) kanseri Gamze Anne için neler yapabiliriz?
 

29 yaşında lösemiye yakalanan ve acil ilik nakline ihtiyacı olan Gamze Anne, içinde yaşadığı hayata tutunma mücadelesini geçtiğimiz günlerde bir çığlıkla “Seninle Yaşayalım” adlı blogunda paylaştı. O noktadan sonra özellikle duyarlı annelerin de çabasıyla binlerce kişi, Gamze Anne’nin 3 yaşındaki oğlu Atakan’a sağlıkla kavuşmasına destek olmak için seferber oldu. Sosyal medyadan destek verenler, kısa süre içinde Gamze Anne’nin sağlığına kavuşması için neler yapılabileceğine odaklandı ve yürekten edilen dualar, somut çabalara dönüştü. Gamze Anne’ye yardım etmek için organize olmaya başlandı, ona ve ailesine moral vermek için çeşitli kaynaklar yaratıldı. Destekçiler, tedavi gördüğü hastaneye giderek ona hastanenin bahçesinden de olsa yanındayız diyerek sevgi gösterileri yapıyor, çocuğunun doğum günü için büyük kutlamalar organize ediliyor, çeşitli mecralardan yalnız değilsin diyerek destek olunuyor. 

Basında Gamze Anne

Gamze Anne’nin yaşadığı duruma dün gece TV8’de Okan Bayülgen’in programında yer verildi. Programa telefonla bağlanan Gamze Anne’nin hıçkırıklarla dolu sesini duyduk ve o blogundaki çığlıktan sonra çıplak kulakla duyduğumuz o ses, yüreğimize ve kulağımıza adeta kazındı. Okan Bayülgen, örnek bir davranış sergileyerek bizzat Gamze Anne’nin yanına gideceğini duyurdu. Ünlüler arasında Gamze Anne’ye destek verenler giderek artıyor. Ozan Güven, Hande Yener, Ezgi Mola, İlkay Akkaya, Berna Laçin, Işın Karaca da Gamze Anne’nin hayata tutunma çabasını takipçilerine duyurdu. Gamze Anne’nin yaşadıkları gazetelerin sağlık köşelerinde yerini aldı, televizyon kanalları akşam haberlerinde Gamze Anne’nin sesini duyurdu. Gamze Anne şaşkın, insanların ilgisinin ve desteğinin bu kadar büyüdüğüne inanamıyor. Tüm bunlar, yavrusuna kavuşma çabası veren yıkılmış anneye ihtiyacı olan umudu yeniden yüreğine serpiyor.

Gamze Anne için neler yapabiliriz?

Lösemi le mücadele eden Gamze Anne için özellikleTwitter ve Facebook’ta gruplar kuruldu, bilgiler paylaşılıyor. Ancak telaşlı çabaların içinde bilgi kirliliğini engellemek için GamzeAnne’nin blogundan ailesi bugün tüm yardımseverlere seslenerek, Facebook’ta kurdukları “Gamzemiz için el ele” grubu ile Nurturia annelerinin kurduğu “Seninleyiz Gamze” Facebook grubu dışında bölünme yaşanmamasını rica ediyor. “Seninleyiz Gamze” Facebook grubunun sayfasının belgeler bölümünde ilik donörü olmak için nelere ihtiyaç olduğu, yardım ederken yapılması gerekenler, kan ve trombosit ihtiyacı konularında ayrıntılı bilgilere ulaşmak mümkün.  

Aynı hastalığı yaşayan diğer hastalar gibi Gamze Anne de duygusal olarak çok zor bir süreç yaşıyor. Depresyon ve endişe içinde olması kaçınılmaz. Bu nedenle kana ve iliğe ihtiyaç duyduğu kadar morale, hastalığı yenmek için inanca ve cesarete ihtiyacı var. Onun için yapılacak moral verici desteklere katılımı sağlamak çok önemli.

Nasıl donör olunur?

18-50 yaşında sağlığı müsait olan herkes kemik iliği bankasına gidip başvuru formu doldurabilir. Başvuru formu doldurulduktan sonra verilen bir tüp kan, bulaşıcı hastalık testinden geçiriliyor, hastalık taşımıyorsa bankaya kaydediliyor. Gönüllü vericinin kayıtları bilgisayara işleniyor, hastalarla uyum sağlarsa daha ileri tetkik yapılmak için çağrılıyor. Uygunsa genel anestezi altında leğen kemiğinden özel iğnelerle kemik iliği alınıyor. Bu işlem, operasyon ve dikiş gerektirmiyor. Kemik iliği veren kişi bu basit işlemin ertesi günü hayatına rahatlıkla kaldığı yerden devam ediyor.

Kimlerin kök hücre vericisi olması uygun değildir?

18 yaşından genç veya 55 yaşından yaşlı olanlar, ağırlıkları 50 kg den daha düşük veya beden ölçüsü endeksi 40’ın üzerinde olan aşırı kilolu kişiler
Belirli hastalığı bulunan ve kan bankasında kan bağışı reddedilmiş kişiler
Kalp ve kan dolaşım sistemi rahatsızlıkları
Örneğin koroner kalp hastalığı, kalp krizi, kalp yetmezliği, tedavi gerektiren kalp ritmi bozuklukları, düzensiz yüksek tansiyon gibi
Solunum yolları rahatsızlıkları örneğin ağır kronik astım (düzenli ilaç tedavisi gerektiren), kronik bronşit, akciğer veremi, akciğer embolisi gibi
Kan, kan pıhtılaşma sistemi veya kan damarları rahatsızlıkları
Örneğin oto-immün anemi, A tipi hemofili, derin venlerde tromboz gibi
Ruhsal rahatsızlıklar, santral sinir sistemi rahatsızlıkları
Örneğin tedavi gerektiren depresyonlar, psikoz, şizofreni, epilepsi, multipl skleroz gibi
Oto-immün sistem rahatsızları
Örneğin romatoid artrit (romatizma), kolajenozlar, Crohn hastalığı, ülseröz kolit, troid gibi
Salgı bezleri rahatsızlığı
Örneğin Diabetes mellitus gibi
Kötü huylu sayılan (kanser hastalığı) rahatsızlıklar
Enfeksiyona neden olan rahatsızlıklar
Örneğin Hepatit B veya C (iyileşmiş dahi olsa), kronik borelyoz, HIV-enfeksiyonu
ve diğerleri.
Kendisine yabancı organ veya doku nakli yapılmış olan kişiler
Örneğin; böbrek, kalp, cilt, kornea tabakası, beyin zarı, baldır siniri gibi
Bağımlılığı bulunan kişiler
Örneğin; alkol, uyuşturucu madde ve ilaç bağımlılığı gibi

Trombosit ihtiyacı

Tedavi esnasında sürekli A Rh + kan grubundan trombosit ihtiyacı doğacak. Trombositin yararlılık süresi sadece 4 gün olduğu için yanlızca ihtiyaç hasıl olduğu anda vermek önemli. Bu nedenle kan grubu A Rh + olan kardeşlerimiz ihtiyaç anında aranmak üzere isim soy isim ve telefon numaralarınıgamzeakbasicin@gmail.com adresine iletmeleri bekleniyor.

Bunların dışında Gamze’nin ailesi maddi yardıma ihtiyaç olmadığını özellikle belirterek para toplayanlara itibar edilmemesi uyarısını yapıyor.

Gerekli Adresler:

Gamze Anne’nin tedavisi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hematoloji Servisi Onkoloji Hastanesi 1.Kat 4865 numaralı odada gerçekleşiyor.

http://www.istanbul.edu.tr/itf/attachments/021_kemik.iligi.bilgilendirme.formu.pdfadresinden Kemik İliği Verici Rehberi’ne ulaşabilirsiniz.

Ankara’dan ilik donörü olmak isteyenler: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, İbni Sina Hastanesi, Akrabalık Dışı Kemik İliği ve Kordon Kanı Bankası Tel:(312) 508 24 44.

İstanbul’dan ilik donörü isteyenler:Çapa Tıp Fakültesi İlik ve Doku Nakli Merkezi

İzmir’den ilik donörü olmak isteyenler: Ege Üniversitesi Kan Merkezi irtibat no: 390 40 29 Randevu alarak gidiliyor.

Gamze’ye yardım etmenin yollarını ve kimi zaman kendi dilinden yaşadığı aşamaları http://gamzeakbas.blogspot.com adresinden takip edebilirsiniz.

Twitter'da destek olmak için #gamzeicin1tupkan

http://www.kemikiliginakli.net/14_kemik-iligi-kanseri-nedir.aspx adresinden kan kanserinin nedenleri, belirtileri, korunma yolları, tedavi süreci hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Gamze Anne’ye yardım ederek aslında bu hastalığa yakalanan birçok hastaya da yardım etmiş olacaksınız. O nedenle lütfen bir tüp kan verin!

 

 
Toplam blog
: 8
: 2467
Kayıt tarihi
: 13.11.11
 
 

Uzun yıllar mali işler alanında çalıştım. Hamilelik ve doğumla kendi doğumumun da yeniden gerçekl..