Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '09

 
Kategori
El Sanatları
 

Kanaviçe

Kanaviçe
 

Annem işledi


Bugün size kanaviçe hakkında bilgi vermek istiyorum.
Kanaviçe işlemeleri geleneksel çeyizimizin vazgeçilmez nakışıdır. Yapılışı kolaydır. Seçilen örnek ve renk uyumuna göre zevkle işlenir. Kanaviçe çarpı şeklindeki işlemelerin yan yana gelmesi ile oluşur. Çarpı işlemini oluşturan alt ve üst verev atmalar her seferinde aynı yönü takip ederse ortaya düzgün bir işleme çıkar.

Kanaviçe nakışı, eskiden bizlere de anneannemden kalan yatak ve yastık takımları gibi değil artık. İlk başta öğrenciye de çok basit geliyor. Fakat yeni modeller ve yeni dizaynlar çok daha farklı. Nakış yapmak isteyen öğrenciler öncelikle Maraş işi, Antep ajuru, Hesap işi gibi teknikleri öğrenmek ister. Yeni desenleri görünce kendi de yapmak ister.

Resmini gördüğünüz örtü kanaviçedir. Bu örtüyü annem işledi. En az 20 renk tonu var. Renkleri karıştırmadan deseni meydana getirmek büyük başarıdır. Çok sabırlı ve elişiyi sevenler kanaviçeyi zevk alarak işlerler.
Bu seneki çalışmalarımda kanaviçeye bol miktarda yer verdim. Hepsi çok güzel oldu. Renk tonları ile birlikte harika göründüler. Herkesin eline sağlık. Allah iyi günlerde kullanmayı nasıp etsin.

 
Toplam blog
: 20
: 2138
Kayıt tarihi
: 13.06.09
 
 

1973 Rize doğumluyum. Kız Meslek Lisesi mezunuyum. El nakışı, yerel dokuma ve okuma yazma hocalığı y..