Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '10

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Kapadokya'da iki mücevher buldum: 2- Sanat ve Tarih Müzesi

Kapadokya'da iki mücevher buldum: 2- Sanat ve Tarih Müzesi
 

Ürgüp’ün şirin bir kasabası Mustafapaşa.

Tarih ve doğa iç içe. Restore edilenlerle, enkaz halindeki tarihi yapılar yan yana bu şirin kasabamızda...

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Özel Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi Kapadokya’daki ikinci mücevherim.

150 yıllık bir tarihi konak, söz edeceğim yer.

Türkiye’nin ilk el yapımı bebek müzesi imiş. Aslına uygun restore edilmiş. Dönemin ressamı Kostas Meletiyadis’in duvar resimleriyle süslü kemer odalar, yıldızların seyredildiği özel mimari(fotoğraflarda yan yana üç pencere) yıldız pencereleri ve ahşap sedirler yapının göze çarpan öncelikleri. Ahşap oymalar ve taş işçilikleri de renkli kapılar ve dolaplar kadar ilgi çekici. Şerbetlik, yüklük, kemer odaları da aynı şekilde.

El emeği ürünler hep temalı; Yunus Emre, Karacaoğlan, Nasrettin Hoca, Mevlana, Köroğlu, Dede Korkut, Hacı Bektaşi Veli Koca Yusuf pehlivan, Aşık Veysel kompozisyonları sizi geçmişe yolculuğa çıkartıyor. Osmanlı esnafları, saraylı kadınlar ve değişik dönem meslek temsilcileri güzel tasarımlarla ziyaretçilere sunuluyor. Yani sizi çocukluğunuza götürecek pek çok unsur mevcut müzede.

Anne oğul Serkan ve Radiye Paydak’ların, kendi emeklerini ve zaman içinde biriktirdikleri ürünleri sergiledikleri müzenin butik oteli üç bölümden oluşuyor; Sinasos, Osiana ve Şapel. Ayrıca, çocuklar ve yetişkinler için; resim, ahşap boyama, ebru, çini, kukla/bez ve taş bebek konulu atölye çalışmaları yapılmakta.

Çok sayıda fotoğraf bulacaksınız bu blogla ilgili galeride. Detaylar hakkında yeterince bilgi vereceğini umuyorum.

El emeklerini müzesinde sergileyen Radiye Paydak, Kapadokya Sanat Tarih Müzesi’ni yurdun değişik yerlerinde özellikle kışın sergilemek istiyorlar. Özellikle Antalya da büyük ilgi göreceğini umuyorum, eğer gerçekleşirse bu proje.

Not: Bu mekana emek veren olarak bir de kız kardeşten söz edilmesine karşın adını öğrenemediğim için belirtemedim.

http://www.kapadokyasanattarihmuzesi.com/index.php

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..