Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '12

 
Kategori
Siyaset
 

Kapitalizm nedir?

Kapitalizm nedir?
 

www.olcaykiykac.com ©


Kapitalizmi fazla bilimsel kelimeler kullanmadan anlatmaya çalışırken gündelik yaşamımızı da etkileyen konulara değineceğim.

Kapitalizm; Tekil olarak kişiye yani mal, işçinin patronu yani işçiye maaşı veren kişiye Kapitalist düzene Kapitalizm denir. Kapitalizmin en büyük savunucularından Engels ve Marx ilk akla gelenlerdir. Proletarya (işçi sınıfı, alt sınıf) kesmi tamamen üretime dayalı bir düzen haline getirmeyi amaçlar. Kapitalistler, işçi kesmine sadece yaşayabileceği bir şekilde ücret vererek kendilerinin üretim aşamasında katkısı olmamasına rağmen üretimin en büyük payını üretimi üreten yani asıl emek gücüne sarf eden yerine oturan sadece parayı sayan bir kişinin almaktadır. Emperyalizm ise devletin halkı sömürmesidir. Karl Marx Kapitalizm sömürüsünün nitelendirilmesini şu sözü ile belirtiyor; ''İşe fiilen başlar başlamaz artık emeği onun olmaktan çıkmıştır ve bunun için de bu emeğin şimdi işçi sınıfına satılması söz konusu olamaz'' demektedir. Bir başka sözünde Marx ''Yoksulluğu azaltmadan zenginliği arttıran ve suç işleme bakımından, sayılardan daha hızlı artış gösteren bir toplumsal sistemin özünde çürümüş bir şeylerin olması gerekir.'' demektedir.

Yani Marx'ın Emek ve Değer Teorisinde emekçinin yani işçi sınıfının üretim aşamasında verdiği iş gücünün temeline esastır. Yani artı emek yani işverenin işçiye verdiği parayı 3 günde çıkartıp 27 gün patrona çalışması yerine o belirtile 27 günüde kendisi için çalışıp kendi emeğine yakınlaşması gerektiğini belirtir. Karl Marx ayrıca bir sözünde Kapitalist, Burjuva (işveren, soylu kişiler vs.) kesmine baş kaldıracaklarını ve o gün artık bütün hakların emekçilerin yani Proletarya'ların olacağını fakat Burjuva kesmin o zaman bile Proletarya kesmine ateş ve zorbalıkla kölecesine çalıştıracaklarını belirtmiştir. Netice olarak Kapitalizm ve Sosyalizm eşit olarak herkesin toplumsal ihtiyaçlarından eşitçe ve adilce yararlanması temelini esas alır. Saygı ile selamlıyorum.

 
Toplam blog
: 83
: 5833
Kayıt tarihi
: 27.06.11
 
 

Manisa/ Soma Doğumluyum. Her ne kadar yazılar yazmayı bunları da paylaşmayı sevsem de bir gün yaz..