Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '07

 
Kategori
Sinema
 

Kara elmas

Kara elmas namı diğer kahve. Uluslararası Film Festivalinde en beğendiğim filmlerden (belgesel)bir tanesi. Aklımda kaldığı kadarını yazacağım burda. Dünya kahve pazarının yaklaşık 300 milyar dolar olduğunu ve fiatının önemli ölçüde NewYork borsasında belirlendiğini öğreniyoruz öncelikle filmde. Nestle, Kraft, İlly başlıca kahve pazarını elinde tutan firmalar. Bu kara elmasın ana memleketinin ise Etiopya olduğunu, yeşil ham çekirdek kahvenin bir kilo satış değerinin 8 cent olduğunu öğreniyoruz (son zamanlarda 20 cente ulaşan kahve cinsi var) Bu ham çekirdek kahvenin kavrulup sıcak içecek olarak fincanda satışa sunulduğunda bir kilosunun satış değeri ne peki? Sıkı durun 230 dolar!! Peki etiopyadaki kahve planktonluklarında çalışan işçinin bir günlük işçilik ücreti ne kadar biliyormusunuz?Yarım dolar!!

Ve Etiopyanın tüm gelirinin %67 si kahve gelirinden.. Etiopya kahve üreticileri kooperatifi bu uluslararası kahve tekellerinin payından daha fazla pay almak için çalışmalar yapıyor kendi imkanlarıyla .. Kendisi kahveyi kavurup paketleyip dağıtmaya çalışıyor mesela. Fakat filmde Etiopya kahve üreticileri kooperatifi başkanını, büyük hypermarket raflarında inceleme yaparken izliyoruz ve kendi kavrulmuş kahvesinin rafın en arka tarafında olduğunu farketmesini izliyoruz.
Tabii filmden sonra istiklal caddesinde malum marka cafelerin önünden şöyle bir geçiyor insan acaba bir bardak sıcak kahve içildiğinde ne kadarının etiopyaya gittiğini düşünmeden edemiyor..

Böylesi bir acımasız bir düzen var işte günümüz dünyasında ..
Sonra gazetelerde okuyoruz Etiopya' da açlıktan bilmem nekadar çocuk öldü diye Birleşmiş Milletler gıda yardımı yapıyor..
Demem o ki sunulanın arkasına bakmak lazım bazen .. Hazır tabletlenmiş bilgiler, yaşam biçimleri değil mi bizi bu hallere sokan zaten..

 
Toplam blog
: 2
: 1655
Kayıt tarihi
: 22.04.07
 
 

1953 İstanbul doğumlu kimya yüksek mühendisiyim. 11 yıl çeşitli firmalarda mühendis olarak çalıştıkt..