Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '18

 
Kategori
Siyaset
 

Karalamadan Önce İyi Düşünmek Lazım!

Akıl ve mantığın duygusallıkla hercümerç olacağı bir döneme doğru gidiyoruz. Acaba, seçimlere yönelik analiz ve tespitlerde yöntem olarak “akıl ve mantığı” mı rehber olarak alacağız, yoksa hislerimizin esiri mi olacağız?

***

Sabah gazetesi yazarı Sayın Fahrettin ALTUN, 24 Haziran seçimlerine yönelik analizinde kanımca bir duygu tutulması yaşamış olacak ki, anamuhalefet partisi CHP’yi olmadık niteliklerle betimliyordu:

“Bir diğer yandan karşımızda siyaseti bırakıp militanlığa soyunmuş, ana muhalefet partisi gibi değil de marjinal bir sol örgüt gibi hareket eden, sokakları hareketlendirmek, yeni bir Gezi kalkışması ortamı oluşturmak için çırpınan ve aklını FETÖ gibi bir terör örgütüne kiraya vermiş bir CHP var. Bu CHP’yi yeniden meşru siyasal rekabet alanına çekmekte büyük yarar var. En azından şimdi sokakları bırakıp Cumhurbaşkanı adayı bulma arayışına girecekler. Bu bile Türkiye demokrasisi için bir kazanımdır.”

***

Olacak gibi değil. Pes vallahi. Bu kadar ayrışma ve kutuplaşma derdinden muzdarip olduğumuzu ifade etmemize rağmen, hem de seçime gidilecek bir aşamada kullanılan dile bakar mısınız?

Türkiye bu şekilde ne demokrasisine düzey atlatabilir, ne de istenilen toplumsal barış tesis edilebilir. Sabah gibi bir gazetede yazan birinin, daha ihtiyatlı bir siyasal dil kullanması gerekmez mi? İktidara yakın olmak için, siyasal güçle daha yakın ilişkiler kurmak için, bu ülkenin meşru bir partisini neredeyse illegal bir yapılanma gibi sunmak, toplumun nazarında hedef göstermek, anlaşılır gibi değil.

CHP’yi bu şekilde halkın gözünde karalamakla, bu partiye gönül vermiş kitleleri de incitmektesiniz. Demokrasinin güzelliği, farklılıkların olması değil midir? Demokrasi demek, çoğulculuk demektir. Sen bir siyaseti beğenirken, bir diğeri bu yürürlükteki siyaseti beğenmeyebilir.

Daha önce belirttiğim gibi, ne azınlığın tahakkümü ile ne de çoğunluğun tahakkümü ile istenilen barışçıl demokratik toplum düzeni hedeflenemez. Sanırım, bu süreçte yine “akıl tutulmalarına” tanıklık edeceğiz gibi...

 

 
Toplam blog
: 706
: 83
Kayıt tarihi
: 18.05.16
 
 

Ben, Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunuyum. Şuan için öze..