Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '14

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Karamsarlar umutsuzdur, Liderler umut doludur

Karamsarlar umutsuzdur, Liderler umut doludur
 

Umut, insanı hayata bağlayan, yarından beklentileri olmasına neden olan faktör. Umudu içinde taşıyabilen insanların enerjileri zamanla azalsa da tükenmez. Umut için sınırsız bir enerji diyebiliriz. Bu umut denilen enerji sayesinde, hayata meydan okuruz.

İnsanlar gündelik yaşamlarında, aslında dünden umut ettikleri ile, gün içinde karşılaştıklarını kıyaslarlar. Bu kıyaslama sonucunda, umut ettiklerinin ne kadarı ile karşı karşıya kaldığını ölçer. Bu karşılaştıkları olaylar, umutları ile örtüşüyorsa mutluluğu artış gösterir.

Ancak, gerçek hayatta her zaman umut ettiklerimiz şeylerle karşılaşmıyoruz. Bazen öyle istemediğimiz olaylar, gelip bizi buluyor ki, o an kendimizi dünyanın en şansız insanı sanıyoruz. Bu istemediğimiz olaylarla karşılaştığımızda, eğer içimizdeki umudu yok eder, olayların sonucuna yenik düşersek, savaşı kaybederiz. Ama bu yaşanan olaylara karşılık, içimizdeki umudu yeniden yeşertirsek, o savaştan bugün yenik olarak ayrıldığımız görülsede gelecekte o savaşı kazanırız.

Buna pes etmemekte diyebiliriz. Dünya sahnesi bu olaylara yüzlerce örnek teşkil ediyor. Dünyaya ismini altın harflerle yazdırmış insanların hayat hikayelerini incelediğinizde, başarıdan önce mutlaka bir başarısızlık, bir kaybetme ile karşı karşıya kaldıklarını göreceksiniz.

Friedrich Nietzche’ nin ‘’Beni öldürmeyen acı güçlendirir.’’ sözü tam da bu umuda ışık tutuyor. Kaybetmek kelimesi ilk bakışta olumsuz bir kelime olarak gözükse de , aslında gelecekte kazanmanın temellerini hazırlar.

Hayat dediğimiz, ince bir çizgi ve bu çizgi hiç bir zaman düz  bir çizgi olarak devam etmez. Mutlaka, hayatımızın belirli dönemlerinde inişler çıkışlar olacaktır. Önemli olan, hayat dediğimiz bu yolda yürürken düşmemek değil, düştüğümüz zaman eskisiden daha güçlü bir şekilde yeniden ayağa kalkabilmektir.

Bu yeniden ayağa kalkışı ancak içinde umudu taşıyanlar yapabilir. O yüzden başta söylediğim gibi; Karamsarlar umutsuzdur, liderler umut doludur.

 

Recep CEBİROĞLU

recepcebiroglu@gmail.com

@recepcebiroglu

 

 
Toplam blog
: 10
: 492
Kayıt tarihi
: 20.09.12
 
 

Mehmet Altan'ın söylediği gibi gündelik olaylara takılmadan yaşamını sürdürebilen entellektüel bi..