Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '10

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Karanlıkdere Kanyonu

Karanlıkdere Kanyonu
 

Kanyonda kurtarıcı çalışması anı.


Karanlıkdere Kanyonu, Malatya Erkenek kasabası Malatya - Gaziantep karayolu güzergahında, tehlikeli bir tabiat harikasıdır.

Erkenek'ten Gölbaşı istikametine doğru giderken Erkenek'in batsında yolun devam ettiği vadi, yazın mesire yeri olan Sakaltutan alabalık üretim tesislerinden sonra eski erkenek'ten itibaren batıya doğru derinleşerek devam eder.

Karayolu da kanyanun güney yamacını takiben devam ederek kanyon'un en dar yerinde tünel geçişi ile sol taraftaki kaynak sularının fışkırdığı manavlar seyir terasına varır. Tünelle birlikte kanyonda sonlanarak vadi yamaçları genişlemeye başlayarak toprak şevlerle serpantin anakaya erozyonu sert topoğrafyanın üstüne tutunan tabii dev kızılçam bonsailerin manzarası geniş ve uzun bir vadi boyunca göksu ırmağına kadar doğal peyzaj devam eder.

Kanyonun derinliği yol platformundan itibaren 100 metreden daha derin olduğu tahmin edilirken kanyon tabanını çok yerden görmek mümkün değildir. Kanyon içinde çok sayıda dev kazanlar olup, kuzey yamacındaki şelale 30 metreden bazan açık bazan kayaların arasından akarken yolcuların hayretli bakışlarına takılır.

Bu kanyon yol boyunca devam ettiğinden yol da oldukça dar. Son yıllarda ki monta edilen metal bariyeler sayesinde sürücülere bir nebze de olsa güven vermekle beraber. kazalar da devam etmektedir.

Önceden bazan arka tekerlerin biri boşluktan geçerdi. Tıpkı eski Artvin yollarında olduğu gibi. Geçen gün buradan, bu kere (söylentiye göre) iki genç intihar sürüşü ile bu kanyonun derin dibine uçmuşlar. Yoldan bakıldığında araç gözükmüyordu.

Aracı kanyon dibindeki kayalara sıkışmış olarak görmelerine rağmen çekiciler çıkarmakta başarılı olamadı ve cenazeler de bir haftadır bulunamadı. Hala aramalar devam ediyor. Hiç te belli olmaz, bakarsın intihar görüntüsü ile arabayı atmışlardır! (Duyumlara bakılırsa Malatya da yakalanmışlar, 05-03-2010)

Kanyon uzunluğu yaklaşık iki km kadar, dip genişiliği çok yerde bir metre veya daha az olmakla birlikte yol seviyesinde ki karşı yamaç genişliği de 30-40 metre civarında iki taraflı masif kayalık.

Bu güzrgahtan geçen Doğu Anadolu - Akdeniz karayolu Doğanşehir - Sürgü ye kadar dubleyol tamamalandı, ancak güzergahın en kötü ve çetin yeri bu mevkilerde çalışmalar henüz başlamadı. Duyumlara göre bu tünel mevkisi yine tünellerle geçilecekmiş.

Şimdi meydana gelecek kazılarla, henüz tanınmamış olan bu vahşi kanyon kazı molazları ile dolma tehlikesi ile karşı karşıya derken, bu mevkide kurulması planlanan üç tane de HES tesisi yapılacağı söyleniyor.

Bu doğa harikası ne yazık ki tanınmadan ve turizme kazandırılmadan heba olup gitme durumunda kalacak.

 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..