Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '14

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Karanlıkta Diyalog bu sefer Mehmet Kızıltaş ile "Karanlıkta Stand-Up" diyor…

Karanlıkta Diyalog bu sefer Mehmet Kızıltaş ile "Karanlıkta Stand-Up" diyor…
 

Öğrenmenin tek yolu karşılaşmaktan geçer. Gözlerini kapat sezgilerini kullan ve daha aydınlık bir dünyaya adım at. 7 milyon insanın daha önce yaptığı gibi.

Dünyanın önde gelen sosyal girişim projelerinden biri olan “Dialogue in the Dark – Karanlıkta Diyalog” bu sözcüklerle tanımlıyorlar kendilerini.

Dünya üzerinde 130 kentte 7 milyondan fazla insana ulaşan Karanlıkta Diyalog Ziyaretçilerin, görme duyularını kullanmadan, tamamen karanlık bir ortamda günlük yaşamlarını deneyimleme ortamı sunan bir proje, görme engelli rehberler eşliğinde “hayatı başka açılardan görmeyi sağlıyor.

1988 yılından bu yana 7 milyondan fazla insanın deneyimlediği Karanlıkta Diyalog sosyal girişim projesi, Türkiye’de ilk kez S360 ve HE Projects işbirliği ile hayata geçirilmiş Gayrettepe Metrosu’nda kurulan sergi alanında ziyaretçilerle buluşuyor.

Aslında bu proje özünde görme engellilerle empati kazanmanızı amaçlasa da kaybedilen diğer duyularınızın da varlığını hatırlatıyor bir yerde. İnsanın algılama becerisine ışık tutuyor.

Bu projenin Türkiye’de hayata geçmesini birçok anlamda önemsiyorum. Almanya’da olduğu gibi ders müfredatında da yer alması gerektiğini düşünüyorum.

Zihniyet reformu olmadığı sürece empati yaparak farklı olanı anlamamız mümkün değil. Böyle projelerin varlığı ve onlarla kazanılan deneyimlerle yanlış algılar değişecektir. Bu da dediğim gibi çok daha küçük yaşlarda sağlanabilinir. İşte bu yüzden ders müfredatında yer alması gerektiğine inanıyorum.

Bu özel projenin kapsamında birçok şey yer alıyor. Şimdilerde Karanlıkta Stand-Up için kolları sıvamışlar.

Engellilere karşı farkındalık ve sosyal sorumluluk bilinciyle kalıcı değerler yaratan "Yaşadıkça Engelliler" TV programı sunucusu ve "Yaşadıkça Engelsiz Yarınlara" adlı tek kişilik gösterinin yıldızı Mehmet Kızıltaş ile farklı bir deneyimi sunmaya hazırlanıyorlar sizlere.

25 Eylül'de start alacak bu gösterinin yıldızı Mehmet Kızıltaş amaçlarını ve Karanlıkta Stand-Up’ı şu sözleriyle özetliyor.

İlk gösteri 25 Eylül saat: 20.00’da Gayrettepe Metrosu Karanlıkta Diyalog Sergi alanındaki zifiri karanlık seminer salonun da yapılacak. Amacımız toplumdaki önyargıyı ortadan kaldırmak ve seyircilerle karanlığı aydınlatacak duygu yoğunluğu içinde güldüren, düşündüren birbirinden sürükleyici ve keyifli bir 40 dk geçirmelerini sağlamak. Gösteride özellikle gösteriye katılmadan önce ve katıldıktan sonra diye yepyeni duygularla harikalar dünyasına yolculuk edeceğiz. Herkesi bekliyorum. Gösterimiz her ayın son çarşambası olacak aynı yerde aynı saatte olacak.

Günlük yaşamda yer alan hikayeler içinde kaybolan ve fark edilmeyen engellilerin de yer alacağı anlatımlar olacak. Bu anlatımların her birinin de bölüm bölüm mesajları olacak. İnsanlar Beş duyu organlarını kullanırken her şeyi gördüklerini sanır, bildiğini, anladığını sanır görme duysunun duyma duyusunun önüne geçtiğinde her gördüğümüzü çok iyi işitme gereği duymadan aslında çok iyi anlamayız. Burada 4 duyu organı harekete geçerken gerçekten anlamaya dinlemeye ve farkında olmaya çalışarak kalıcı bir iz bırakacağız. Engelliliğe ise farklı ama keyifli düşündüren bir anlatım/üslupla konuklarımızla da inter aktif katılımlarını sağlayarak birlikte sahneyi paylaşarak Karanlıkta Stand-Up’ı sürdüreceğiz. Aslında sadece ben değil hepimiz ayakta olacağız bir bakıma.

Gösteride benim için yeri ve önemi büyük olan 2007 yılında da düzenlediğim Yaşadıkça Engelsiz Yarınlara adlı tek kişilik gösteriminde müziklerini yapan Murat Evgin’in müzikleri büyük bir keyif kattı. Ayrıca Gösterinin bir parçası olan film replikleri ve bizleri düşündürmeye sürükleyen mesajların tamamlayıcısı olacak. Engelliliğe hiç bakmadığı yepyeni bir pencereden bakarak karanlığı görmedikleri yeteri kadar bilmedikleri engelliliği aydınlatacaklar.

Hakan Elbir’den ve ortağı Kerem Okumuş’tan söz etmeden geçemem. Karanlıkta Stand-Up’ı tek değil Karanlıkta Diyalog’un sürdürülebilir sürekli etkinlik takviminde yer almasını istediler. Katılımcıların ilgisi ve katılımları ile devamlılığı devam edecektir. Amacımız her ay bir gösteri yapmak ve eğer talep gelirse de ayda birden faza özel gösterimizde olabilecek.

Onlar çok heyecanlı onların bu heyecanına ortak olmak yepyeni bir deneyim kazanmak istemez misiniz?

Unutmayın her şey karanlıkta. Aksiyonu deneyimlerken algılarınızla da göreceksiniz. Böyle bir deneyim kaçırılmaz bence.

Programın detayına http://www.biletix.com/etkinlik/RLR09/ISTANBUL/tr ‘den ulaşabilirsiniz.

Karanlık aslında gözün görmediği yer değil ruhun görmediği yerdir buna tanık olmaya değmez mi?

oyatekin@gmail.com                                         

https://twitter.com/#!/oyatekin (@oyatekin)

http://yurthaber.mynet.com/yazarlar/tum/1/o.tekin35

OYA TEKİN / MEDYABEY.COM

Oya Tekin/ Engelliler Haber ve Bilgi Portatalı Yaşadıkça.com köşe yazarı

Not: Burada yazılan tüm yazılarım elektronik imza ve zaman damgası güvencesi altında yasal hakları korunmaktadır. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilmeksizin izin alınmadan kullanılamaz.

 
Toplam blog
: 295
: 3718
Kayıt tarihi
: 01.10.06
 
 

Milliyet Bloğa nasıl geldim ve nasıl yerimi aldım bilmiyorum. Sanırım uzun yıllar okuduğum bölüml..