Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '21

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Karar Verme Matrisi

 Bu konuyu listenizde bir sürü yapılacak var ancak hangisinden başlayacağınızı bilmeyenler ve karar verirken bile zamanınız boşa gitmesini önlemek için açtım. Planlamanın olmazsa olmazı olan bu konu zaman yönetiminde daha etkin olmanızı sağlayacaktır.

 Öncelikle zaman yönetimi nedir?

 Zaman Yönetimi, yapacaklarınız için zamanı verimli şekilde kullanarak, bilinçli olarak minimum zamanda maksimum iş yapabilmenin kontrol yöntemidir. Karar verme matrisi de burada devreye giriyor.

 Zamanı verimli ve bilinçli kullanmak istiyorum nasıl yapacağım derseniz. Dwight D. Eisenhower’ın yapmış olduğu çok basit bir karar verme mekanizması bulunmakta. Buna Eisenhower matrisi (Karar verme matrisi) deniliyor. Dwight D. Eisenhower, 1953-1961 yıllarında iki dönem ABD’de başkanlık yapmıştır. Bu nedenle zamanını en etkili biçimde kullanmak için bu matrisi geliştirmiştir. 

 Görüldüğü gibi aciliyet ve önem sırasına göre bir tablo hazırlıyoruz ve yapılacaklar listemizi buna göre düzenliyoruz. Karar verme matrisimizde yapılacak işlerimizi planlarken 4 bölüme ayırıyoruz.

- Acil ve önemli (Yeşil Grup): Hemen yapılması gereken öncelikli işlerimizi kapsar.

- Acil ve önemli değil (Sarı Grup): O an için acil ancak önemli olmayan başkalarına devredilebilecek, elzem olmayan işlerdir.

- Acil değil ve önemli (Mavi Grup): Hemen yapılmayacak uzun vadeye yayılması gereken işlerdir. Bu işleri planlı şekilde yürütmek gerekmektedir.

- Acil değil ve önemli değil (Kırmızı Grup): Zamanınızı etkin kullanmanızı etkileyen ıvır zıvır işlerdir. Yapmayın, boş bir vakitte yapabilirsiniz.

- İş planınızı veya yapılacaklar listesi hazırlarken siz de aciliyet ve önem sırasına göre kendi önceliklerinizi belirleyin ve boşa zaman kaybetmeyin.

 Hepimizin günü planlı olsun. 

 

 
Toplam blog
: 15
: 113
Kayıt tarihi
: 02.03.21
 
 

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği mezunu. Kalite süreçleri ve proje ..