Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Karışık kış turşusu (lahanalı, biberli, havuçlu)

Karışık kış turşusu (lahanalı, biberli, havuçlu)
 

Beyaz lahananın insan vücudundan toksin atıcı özelliği vardır. Vücutta toksin üretiminin en çok arttığı kış aylarında bolca lahana tüketmekte yarar var.  Her an elimizin altında bulunsun diye lahana turşusu yapabiliriz. Lahananın yanına başka sebzeleri de ilave edebiliriz. Turşuyu yaparken çok fazla tuz kullanmadan yaparsak, fazla tuzun zararlarından korunuruz.

 Tuzun içinde Na (sodyum), limonun içinde K (potasyum) olduğu için ikisi vücudumuzda ters etkili çalışır. Yani Na vücudumuzda su tutar, K vücudumuzdan su atar. Onun için tarifini vereceğim bol lahanalı kış turşusunu yerken çok korkmanıza gerek yok. Ayrıca içine bol sarımsak, limon, havuç ve acı biber( yeşil biber, kırmızı biber) koyarsak her türlü hastalığa karşı vücudumuza koruyucu kalkan elde ederiz. Biraz bol yaparsanız öğün aralarında da yersiniz.

 Vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet, hastalık düşmanı ve koruyucusu doğal bir ürün elde etmiş olacaksınız.

Malzemeler:

Büyük bir lahana

1 kilo havuç

6-7 baş sarımsak

8 tane limon

1 çay bardağı üzüm sirkesi (Arzuya göre miktarı artırabilirsiniz.)

7 çorba kaşığı kaya tuzu (iri tuz)

1 tabak nohut

Arzu ettiğiniz kadar kereviz yaprakları ve sapı

6-7 tane kırmızı biber ayrıca çok acı olan ufak yeşil veya kırmızı biberler

Salça yapımında kullanılan iri kırmızı biber

1 çorba kaşığı toz şeker

1 çorba kaşığı zerdeçal

On litrelik bir bidon

Yapılışı:

Lahana yaprakları iyice yıkanır ve küçük küçük parçalar halinde kesilir.

Havuçların kabukları bıçakla sıyrılır ve yıkanarak ortadan boylamasına ve enine iki veya dört parçaya bölünür. Renkleri kararmasın diye turşuyu hazırlayana kadar içine limon sıkılmış suda bekletin.

Sarımsakların kabukları ayıklanır ve yıkanır.

Kırmızı biberler yıkanır ve çekirdekleri çıkarılarak bir parmak kalınlığında kıyılır.

Kereviz yaprakları ve sapları iyice yıkanır, kumundan arındırılır ve bir parmak kalınlığında sapları kıyılır.

Nohutlar yıkanır.

Limonların kabukları iyice yıkandıktan sonra kabukları ayıklanmadan dörde bölünür.  Limonun iki tanesinin suyu sıkılır, kalanı kabuklarıyla ve suyu sıkılmadan turşunun içine koyulur.

Lahanaları bidona kat kat dizerek turşuyu yaparız. Her kata biraz tuz, kabuklu limon ve sarımsak koyarız.

En üste havuçları, biberleri, kereviz yapraklarını, nohutları, kalan limonları, toz şekeri, zerdeçali ve tuzu da koyarız.  Daha sonra iyi su veya musluk suyu kullanacaksak kaynatılıp soğutulmuş su kullanılır. Bu suyu bidonun ağzını dolduracak şekilde dökeriz ve bidonun ağzını kapatırız.

Az tuz koyduğumuz için ve lahana kolay bozulan bir besin olduğu için her gün turşu bidonunun kapağını açıp havalandırırız ve turşuyu bir kaşıkla alt üst edip iyice havasını çıkarırız.  Böylece turşunun üstünün köpük yapmasını önlemiş oluruz.

Turşu bidonunu yüksek bir yere veya tabure üstüne koyarsanız, turşuyu karıştırırken işiniz kolaylaşır ayrıca bidonun ışık görmemesi için üstünü bir bezle örteriz.

Afiyet olsun.

 

 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..