Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '17

 
Kategori
Spor
 

Kartal Triatlonu'nun Ardından

Kartal Triatlonu'nun Ardından
 

Özel Kuvvetler eğitimi sanmayın...


Geçtiğimiz hafta sonunda Türkiye Triatlon Federasyonu, Kartal Triatlonu ile 2017 Türkiye Triatlon Şampiyonasını açtı. 2016 yılı Kasım ayında yönetimi devralan Başkan İsa Tamer Çelik yönetimindeki federasyon bu yılki puanlı ulusal triatlon yarışılarını sekizinci ayda açarak en geç sezon açılışı yapan federasyon olarak bir ilke imza attı ve tarihe geçti.
 
Bu yılki katılım her ne kadar geçtiğimiz yıl 648 sporcu ile koşulan İstanbul Triatlonu katılım sayısı rekorunu geçemese de, start alan 602 triatletin heyecanı, ulusal yarışları dört gözle beklediklerini gösteriyordu.
 
Normal şartlarda yıllık bazda her yıl yaklaşık %20 civarında artan lisanslı sporcu ve yarışlara katılım sayısının, bu yıl İstanbul’ da katılımın 750- 800 arasında olması gerektirirken, sayının 602 ‘de kalması beklenin çok altında kaldığının bir göstergesi oldu. Yarışlara tanınmış tecrübeli sporcularla bazı kulüplerin iştirak etmediği görüldü.
 
Bunun yanı sıra yarış haftasında talimatnamede online kayıt için verilen dead line’a rağmen bazı sporculara ayrıcalık tanınarak kayıt yapılması kafalarda soru işaretlerine yol açtı.
 
Teknik Toplantı
 
Yarıştan bir gün önce gerçekleştirilen teknik toplantının yerini bulmak birçok sporcu ve ailesi için hayli zor oldu. Uğur Mumcu Kültür Merkezi, lokasyon olarak tıpkı Urla Aqautlonu teknik toplantı lokasyonu gibi yarış ve konaklama yerlerinden oldukça uzak olması özellikle İstanbul’ a dışarıdan gelenleri hayli zorladı.
 
Teknik toplantı ve kayıt yeri olarak seçilmiş olan Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde kayıt masasının bir tane olması toplantıdan saatler önce başlayan kuyrukların uzamasına neden oldu. Federasyonun bu sene üstünde hassasiyetle durduğu iki konudan biri olan GSİM onaylı yarış kafile listesi konusu ise kayıt masasında sıradan bir evrak muamelesi gören bir kağıt parçasına dönüştü. Kafile listesi getirenlerin evrakları kabul edilirken, getirmeyenlere zorluk çıkartılmadı, evraksız kayıt yapıldı. 
 
Çok sayıda sporcunun geldiği Uğur Mumcu Kültür Merkezi’ ndeki kayıtlar esnasında, teknik toplantı için, “Salonunun yetersiz kalacağı nedeniyle arka arkaya aynı şekilde iki toplantı yapılacağı!”  duyurusu yapıldı. İlk toplantıda salonun %20’ lik bir kısmı boş kalsa da ikinci bir toplantı daha yapıldı. 
 
Yapılan ilk toplantıda Başkan İsa Tamer, ve yönetim kurulu ve teknik üyeler hazır bulunmasına karşın hiçbir yetkili isim konuşma yapmadı. Teknik toplantıdan bir gün önce triatlon kulislerine bomba gibi düşen “Uluslararası Alanya Triatlonu iptal oldu.” haberi başkanın bir gün önceki gelişmeler ve bununla ilgili sorulara cevap vermek istememesi olarak algılandı.
 
Başkan ve yönetim kurulundan hiç kimse konuşma yapmayınca sunumu yapan yarışın organizatörü triatlet Duygun Yurteri oldukça geniş bir parkur sunumu yaptı. Yurteri’ ye gelen sorular ise sadece yarış hakkında oldu. 
 
ETU ve ITU kurallarına göre yasak olmasına karşın bazı sporcuların Beylikdüzü Triatlonu’nda aerobar kullaması nedeniyle, Kartal’da da kullanılabilir mi diye sorduğumuzda bir anlık terreddüte düşen Yurteri, “Kullanılabilir!“  diye cevap verdi. Yurteri ayrıca değişim alanı giriş kapanışının beş dakika daha öne alınarak 07:15 olmasının start saatinin kaymaması açısından önemli olduğunu vurguladı.
 
İlk toplantı kısa süre sonra sonladıktan sonra salon boşaltıldı. İlk toplantıya katılanların çok az bir kısmı ikinci toplantıyı da dinlemek için kaldı ve ertesi gün yarış yerinde sporcular arasında, ikinci toplantıya katılanlara ilk toplantıdan farklı enkaz edebiyatı yapıldığı söylentileri dolaşması ise bir diğer üzücü konuydu. 
 
Yarış Günü
 
Bir gün önce teknik toplantıda değişim alanı girişi konusundaki uyarı üzerine sporcular 06:30’ dan itibaren değişim alanı önünden toplanmaya başladı. O saatte henüz değişim alanı numaralandırma ve hazırlık işlemleri bitmediği için giriş önünde uzun ve kalabalık kuyruklar oluşturdular. 
 
Değişim alanı girişi ve start öncesi yapılan yoklama yaş grupları ilk startının yarım saate yakın geç verilmesine yol açtı. Bu arada dikkat çeken konuların başında, belediyeye ait otomatlı tuvaletlerin kapalı olmasıydı. Organizasyon tarafından, ailelerle birlikte gelen yaklaşık 2000’e yakın izleyiciyle sporcu için sadece bir erkek, bir kadın seyyar tuvaleti getirtilmiş olması ise oldukça büyük sıkıntı yarattı. Hal böyle olunca da tuvaletlerin önünde de uzun kuyruklar oluştu. 
 
Yaş grupları sporcuları katılımının yüksek olması nedeniyle 3 dakika arayla verilecek olan dalga startını denizden başlayacağı bir gün önce toplantıda açıklanmıştı. Platformun yüksek olması nedeniyle alınan bu karar her ne kadar start anında problemi çözmüş gibi görünse de sudan çıkışta merdivenlerinin olmaması nedeniyle sporcuların, objektiflere triatlon yarışından daha çok özel kuvvetlerin cehennem haftası eğitimdeymişçesine poz vermelerine yol açtı. 
 
Su çıkışı sonrası değişim alanına uzanan halının yetersiz oluşu, değişim alanının darlığı nedeniyle sporcu ve bisiklet çarpışmaları yaşanmasından daha da kötüsü, bisiklet parkurundaki sporcu güvenliğinin çok yetersiz olmasıydı. Yolun gidiş-geliş şeklinde güvelik kukaları ile ayrılmamış olması zaman zaman  karşılıklı bisiklet süren sporcuların birbirine fazlasıyla yakın geçiş yapmalarına yol açtı. Öte yandan parkurdaki yaya geçitleri kontrol altına alınmaması nedeniyle sık sık yarıştan haberi olmayan insan, bisikletli ve motosikletlilerin karşıdan karşıya geçmesinin yanı sıra yarışmacılar ile aynı yolda koşan ve bisiklete binenlerin olduğu görüldü. Mucize eseri ciddi bir kaza yaşanmadı. 
 
Federasyonu üzerinde hassasiyetle durduğu GSİM onay yazısı haricindeki bir diğer konu yarışma mayo konusu olmasına karşın sporcuları arasında mayosu iki parça olan, sadece bisiklet bib taytı ile yarışan veya üstsüz koşan sporcular var. 
 
Didim Triatlonu’nda yarış için resmi ambulans talebi yapılmadığı için ambulans olmadan start alınmasına benzer çok önemli bir ihmal de Kartal’da yaşandı. Yarış esnasında kurallar gereği olması zorunlu “Penalty Box” bölgesi ve tabelası unutuldu. Yarışta kural hatası yapan sporcuları uyaracak bir numara ve ceza çekme bölgesinin olmamasının önemli bir hata olarak söylenebilir. 
 
Öte yandan Geçtiğimiz 15 gün önce Beylikdüzü Avrupa Kupası uluslararası yarışana çağrılması unutulan TMOK Doping Kontrol Heyeti, Kartal’a da çağrılmamasına karşın yarış günü start alanında yerini aldı. Heyet davet edilmemesine karşın bu sefer tedbiri elden bırakmayıp kendisi geldi.
 
Yarış bitiş alanında sporcular için izolasyon yapılmamış olmasının yanı sıra, kayıt için 80 TL ödemiş olan sporcuların bırakın şapka, tişört, çanta vb hatıra eşyalarını almalarını, su, muz, ve madalya bile katılım sayısına göre tedarik edilmediği için daha yarışlar bitmeden çok önce tükendi. 
 
Tüm kategorilerdeki yarışlar sona erdikten sonra saat 14:30 başlayacağın belirtilen ödül töreni 45 dakika geç başladı. Uzun sürerdir güneşin altında bekleyen sporcu ve ailelerinin bir kısmı törenler başlamadan tören alanını terk ettiler. 
 
Günün sonunda madalya törenine katılanların çok küçük bir kürsüde adeta üst üste binerek madalya alması ise hayli ilginç görüntülere neden oldu. Yarışların ödül törenine GSİM, Dragos Yelken Kulübü Yöneticileri gibi protokol erbabının katılmamış olması ise dikkat çeken bir diğer unsur oldu. 
 
Yorumlu-Yorum
 
Beş kelime ile özetlemek gerekirse; “Federasyon Kartal Triatlonu’ nda sınıfta kalmıştır!” İşbaşına geldikten on ay sonra bile çok basit unutkanlık ve hataların altına imza atmaya devam eden yeni yönetim güvenlikten, lojistiğe, penalty box’ dan GSİM’ den izin almamaya kadar her konudaki bir sürü eksik ya da hatalı işlerle başarısızlığın tescillenmiş halidir.
 
Öte yandan 2017 sezonu yeni yönetimin iptaller yılı oldu da denilebilir. İptal edilen ulusal yarışlar, antrenörlük kursları, milli takım kampları ve en önemlisi 2017 yılı faaliyet takviminde yer alan millilerin uluslararası yarışlara katılım takviminin tamamıyla iptal olması ve milli sporcuların olimpiyat yolunda yalnız bırakılmasıdır…. 
 
Daha da kötüsü var. Gerçekleşseydi bu yıl 27 inci kez koşulacak olan Alanya Triatlonu, para bahane edilerek bir kalemde silinip atıldı. Ülkemizin uluslararası alanda marka yarışı olan Alanya Triatlonu sırf vizyonsuzluk ve yetersilik yüzünden heba oldu. Sadece heba olmakla kalmadı ITU ve ETU’ nün nazarında da çok büyük prestij kaybettik. Bunu bir önceki yazımda etraflıca anlatmıştım. Aslında o kadar çok şey var ki söyleyecek. Şimdilik bu yazıda bu kadar. Önümüzdeki yazılarda “Triatlon Federasyonu Nereye Koşuyor?” da devam etmek istiyorum.
 
Ha bu arada hiç mi iyi bir şeyler yapılmıyor diye soracak olursanız. Elbette bir iki ufak gelişme var ama bunlarda federasyonu düştüğü yetersilik batağından kurtarmaya yetmiyor. Bunlardan birincisi geçtiğimiz yıllarda organizasyonlara çokça emek veren Triatlon Antrenörü Mehmet Zeki Sarı tekrardan organizasyonların alt yapısına hizmet etmeye başladı. İşi bilmeyen çip zaman ölçüm firmaları ile çalışılmaktan vazgeçildi ve tekrardan departiming’ le çalışılıyor. Departiming’ inde tek kusuru son kategorideki son yarışmacı bitiş çizgisini geçmeden sistemi kapatıp sonuçları alamıyor. Bu da doğal olarak ödül töreninin gecikmesine yol açıyor. Buradan yetkililere tavsiye her kategoride “cut off” zamanlarına uyulursa yarışlar uzamaz. Bir de resmi web sitesi ara yüzü değişti. Biraz daha renkli ve canlı oldu ama birçok kullanıcı yeni üyelik ve kayıt sistemine pek alışamadı. Maalesef site hala yarış ücreti öderken aynı kullanıcıdan birden fazla ödemeyi kabul ediyor. Acilen ödeme butonunun tek ödeme alıp kilitlenmesi için küçük bir yazılımsal değişiklik yapılmalı.
 
Son söz 27 Ağustos’ da Burhaniye Triatlonu olimpik mesafe koşulacak. Tam da bayram ayağı… Aman dikkat Burhaniye Triatlonu, BUHRANiye Triatlonu’ na dönüşmesin. Şimdiden çok çok iyi hazırlanmakta fayda var. ;)
 
Son bir not daha var, değinmeden geçememek lazım. Aslında birçok sporcunun yakından tanıdığı Objektif Fahri (Fahri Özçelik) Sabah daha sporcular gelmeden yarış alanına gelip akşam herkes gidene kadar büyük küçük demeden fotoğraf çekti. Spor ve sporcuya fotoğraf makinası ile verdiği bu destekten ötürü herkesin kendisine teşekkür borçlu olduğunu düşünüyorum. Takip etmek isteyenler için Facebook Objektiffahrikoşuyor , instagram Objektiffahri
 
Triatlonla Kalın
 
Fotoğraflar. Objektif Fahri , Fahri Özçelik, 
 
 
Hazırlayan. Alpay AKHUN
 
 
 
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 180
: 4439
Kayıt tarihi
: 01.08.08
 
 

Kısaca -Yaş Grubu Türkiye Triatlon Şampiyonu, Vegan Triatlet, Türkiye Triatlon Federasyonu Eski B..