Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '07

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Katı olan her şey buharlaşıyor; İzmir Kuş Cenneti de...

Katı olan her şey buharlaşıyor; İzmir Kuş Cenneti de...
 

Bizim kuş gözlem grubuna iletiler gelir. Genellikle mutlu haberler muştular.

Doç. Dr. Kazım Çapacı'dan gelen mail ise "üzüntülerimle" deyip web sayfasını işaret ediyordu. Dururmuyuz hemen sayfasına ulaştık. http://med.ege.edu.tr/capaci/Gediz.htm

Kazım Çapacı 'dan aktarıyorum şimdi de:

"Yolu düşen herkesi büyüleyen, bir başka dünyadır, İzmir Kuş Cenneti. Kuşlar, memeliler, sürüngenler, böcekler, bitkiler, bir çok türün kendi kurallarınca binyıllardır yaşayıp gittiği, keyifli hikayelerin yaşandığı, severek izlediğimiz, izlediğiniz... Ve ne yazık ki şimdi… İzmir Kuş Cenneti 'nin 'Yaban Hayatı Koruma Sahası ' Statüsü Kaldırıldı!!!

Rant uğruna yapılanlara akıl erdirmek mümkün değil.

Ramsar, birinici derece doğal sit, 'Yaban Hayatı Koruma Sahası' olmasına karşın yeterince korunamayan, her geçen yıl gözlerimizin önünde yok edilen, dünya ölçeğinde çok önemli bir doğal yaşam alanı, önemli kuş alanı olan İzmir Kuş Cenneti’ne bir darbe daha vuruldu. Bakınız Kuş Cenneti organizasyonu nasıl betimlemiş bölgeyi ve ekosistemini."

Bu yazıları okuduktan sonra fotoğraflara bakarken üzülmemek elde mi? Sonunda bütün kuşlarımızı ve kır alanlarımızı kaybettikte sanırım sadece yontularına bakarak avunacağız.

Araştırınca sizler de pek çok sayfalar bulacaksınız İzmir Kuş Cenneti ile ilgili. Bunlardan biri olan İzmir Kuş Cenneti org’un sayfasında bölgeyi ne güzel anlatmışlar:

"Sulak alan ekosistemleri arasında en önemlilerinden biridir Gediz Deltası. 40 bin hektarlık bir alana yayılmıştır. Dalyanlar, alüvyon adacıkları ve azmaklar, tatlı ve tuzlu su bataklıkları, mevsimsel subasar çayırlar, akdeniz tipi çalılıklar, tarım alanları ve tuzlalar gibi çok farklı habitatları içeren, 40 bin hektarlık bir alana yayılmış bir deltadır.Kış mevsiminde düzenli olarak barındırdığı 80 bin kadar sukuşu ve aralarında nesli dünya veAvrupa ölçeğinde tehlike altında olan kuşlar da olmak üzere 25 civarında kuş türü için Önemli Kuş Alanı (ÖKA) kriterlerini sağlayan Gediz Deltası Avrupa ve dünya ölçeğinde önemli bir kıyı sulakalanıdır. Yıl boyu 240’den fazla kuş türünü barındıran deltanın önemli ve hassas türlerinden bazıları şöyle sıralanabilir:

Tepeli pelikan (Pelecanus crispus),
Flamingo (Phoenicopterus ruber),
Küçük kerkenez (Falco naumanni),
Mahmuzlu kızkuşu (Vanellus spinosus),
Karagagalı sumru (Sterna sandvicensis),
Uzunbacak (Himantopus himantopus),
Kılıçgaga (Recurvirostra avosetta).

Kuşlar haricinde yaban domuzu (Sus scrofa), çakal (Canis aureus), tilki (Vulpes vulpes) ve porsuk (Meles meles) gibi memeli hayvanlar ve bazı sürüngenler açısından da önemli bir yaşam alanı olan deltada günümüze dek tespit edilmiş bitki türü sayısı 700 civarında olup bunlardan on bir tanesi endemiktir."

http://www.izmirkuscenneti.org/pdf/Onmus-2004-Gediz_deltasi_onemi_tehditleri_ozet.pdf bu bilgilere verdiğimiz linkten erişebilirsiniz.

Ege Üniversitesi'nden Doç. Dr. Kazım Çapacı'nın web sayfalarında yazılanları Kuş Cenneti'nin fotoğrafları eşliğinde okurken yüreğimize bir başka elem oturdu zınk diye.

Nasıl bir ülkede yaşıyoruz biz? Neden doğamıza bile sahip çıkamıyoruz? Ama 5 Haziran Dünya Çevre günü kutlamalarında mangalda kül bırakmayız. İki gün sonra da Doğal Kuş Cennetimizi rantçıların açgözlülerin ellerine teslim edecek antlaşmaları ellerimizle imzalarız. Bu ne çelişki ne lahana turşusu!

Esen kalın dostlar!

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..