Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '09

 
Kategori
ÖSYS
 

Katsayı çıkmazı

Katsayı çıkmazı
 

Kamuoyunda 21 Temmuz 2009 tarihinden bu yana ÖSS de meslek liselerine uygulanan kat sayı farkı konuşuluyor. Tartışan taraflar maalesef ne meslek lisesini ne de imam hatip lisesini biliyor. Kulaktan dolma bilgilerle ahkâm kesiyor.

Ortada anlaşılmayan, anlamak istenmeyen bir durum var. Şöyle ki:

1) Meslek Lisesi deyince nedense basının ve birtakım yetkililerin aklına İMAM HATİP LİSELERİ geliyor dünyanın hiçbir yerinde böyle bir çarpık anlayış yoktur. Şu hususu açıkça ifade etmelim. İmam Hatip Liseleri kesinlikle MESLEK LİSESİ DEĞİLDİR. Bu okulların meslek lisesi olabilmesi için mezunlarının DİN GÖREVLİSİ OLARAK atanmadığı zaman okulda öğrendiği bilgilere dayanarak özel sektörde iş bulabilmesi veya kendisi iş yeri açabilmesi gerekir. Bildiğimiz ülkelerde ve bizim ülkemizde İMAM HATİP LİSESİ mezunlarının çalışabileceği ÖZEL CAMİ var mı? Yüce dinimiz İslamiyet’e ve camilerimize ticari gözle bakabilir miyiz? Bu sorunun cevabı kesinlikle hayırdır. Meslek lisesi mezunları ise devlet kapısında iş bulamadığı zaman, kendi mesleği ile ilgili hem özel sektörde iş bulur, hem de kendisi özel iş yeri açabilir. Ayrıca 1948 den 1998 e kadar 50 yıl genel eğitimin içinde değerlendirilen İmam Hatip Liselerine bir gecede ne oldu da Meslek Lisesi denildi. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum.

2) Meslek Liselerinin sorunlarını ayrı, İmam Hatip Liselerinin sorunlarını ayrı değerlendirmek gerekir.

3) Meslek Liselerinin sorunu katsayıda değil, alanlarının belirlenmesindeki yanlışlıktır. Ülkemizde Meslek Liseleri 158 yıl önce açıldı. 1998 yılına kadar bu öğrenciler kendi meslekleri ile ilgili mühendis okullarına hiçbir engelle karşılaşmadan gittiler 150 yıl uygulanan bu uygulama 1998 yılında kaldırıldı. Yani Endüstri Meslek Lisesinin elektrik bölümü mezunu bir gence sen mühendisliği seçemezsin bu senin mesleğin değil denmekte, seçersen puanını düşürürüm denmekte. Bu hangi hak ve hukukta var bilen var mı?

4) Konuyu taraf olanlar değil de ilgisi olmayanlar siyasi malzeme haline getirdi. Her iki tarafta yorum yapanlar hiç meslek liselerine gittiler mi? Bu okulları ve sorunlarını bilirler mi? Türkiye'de yüz binlerce ustaya ihtiyaç varken çıraklık eğitimi veren merkezlerden Türkiye genelinde sadece 10.000 kişi civarında mezun verdiğini, 20–30 bin teknisyene ihtiyaç varken yüz binlerce teknisyen mezun edildiğini bilen var mı?

5) Bu siyasi kavgalar yüzünden Türk sanayisinin çöktüğünü gören ve bilen var mı?

6) Sayıları en kalabalık olduğu yıllarda 180.000 olan, İmam Hatip Liseleri için 1.600.000 mevcudu olan Meslek liselilerin 11 yıldır mağdur edildiğini gören var mı?

7) Meslek Liselerinin sorunlarını ayrı, İmam Hatip Liselerinin sorunlarını ayrı çözmek çok mu zor? Ülkemde bu konuları çözmek için samimi olarak çalışan yetkililer görmek istiyorum. Bu katsayı çıkmazından kurtulmak için samimi çalışılmasını istiyorum. Uygulamada meslek lisesi mezununa “sen mühendisliği seçtiğinde ek puan verilir.” demesini istiyorum.

Saygılarımla.

 
Toplam blog
: 27
: 2227
Kayıt tarihi
: 30.09.09
 
 

1948 Isparta-Senirkent doğumluyum. Teknik Öğretmenim. Uzun yıllar öğretmenlik, idarecilik yaptım. Ba..