Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '15

 
Kategori
Müzik
 

Kayahan

Kayahan
 

Şarkıları ile özdeşleşen Nilüfer ile Şubat ayında verdikleri o son konser, tıpkı şarkıları gibi duygu yüklü bir veda gecesinin yürek burkan görseliydi gibiydi. .

Usta şarkıcı Kayahan, bildiğimizden çok farklı bir görüntüde yıllarca kendisini Kayahan yapan, gönüllerinde yücelten halka karşı bir görev bildiği bu buluşmayı gerçekleştirirken  eminim ki her biri birbirinden güzel o unutulmaz şarkılarına bir yenisini ekleyecek kıvılcımları almıştı ama ağır hareketlerinden bunu notaya dökecek güçsüzlüğünden beklemek imkansızdı ve bunu ancak yüce yaratanın iznine bırakacak bir görüntüdeydi. Kayahan’ın, Nülifer ile gerçekleştirdiği o konser  farklıydı. Düşünmek bile istenilmeyen meçhul bir ayrılığın kaçınılmaz gözyaşları yine acıklı bir ayrılık şiirinin son mısraları gibiydi. Üzücü. Ya da tamamlanmayan bir bestenin kırık dökük güftesiydi.

Ustadan haber gelmiyordu ama televizyonlarda sıklaşan Kayahan kliplerindeki şarkılar artmaya başlamıştı ki bu sabah onun tüm şarkılarını ezbere bilen bir halk, duymak istemediği acı haber le karşılaştı. Kayahan  hayranlarından sonra, şarkılarına ilham olan tüm sevgilerini  geride bırakarak bu dünyaya da veda etti.

Kayahan’ın artık isimleri ezberlenen şarkılarını tek tek yazmaya gerek yok ama mutlaka her birinin ayrı bir hikayesi olduğu kesin. Gözlerden uzak duygusal hayatında üç izdivaç yapması beyninde ya da yüreğinde kopan fırtınaların o notalara dökülmüş  mısralarındaki unutulmaz sözler kimi zaman bir aşk acısı kadar etkili, kimi zaman bir çocuk kahkahası kadar coşkuludur. Neşelidir. 

Gençliğin ilk zamanlarında yaşanan aşklar farklıdır. Bir ağacın gövdesine kazınan kalpler gibi kazınır yüreklere,  sadece yürekte kalsa iyi, kanına işler  insanın, ağaç ölene kadar  küllenir de küllenir. Unutulmaz. Aşkı bilenler, aşkı yaşayanlar, aşkın umutsuzluğuna düşenler, aşkını  unutamayanlar için sanki bir çare gibiydi Kayahan. Etkili hem de damardan etkiliydi.

‘’Sarı saçlarından sen suçlusun ‘’ mesela nasıl bir duygunu eseridir ki, sarı saçlının güzelliği, güzelliğinden dolayı, kendisini sevmeye mecbur ettiğini bu kadar ustaca anlatabilir?.

Bu kaçıncı çalınışı kapımın
Bu kaçıncı sen değilsin başkası
Peşimde mazinin ayak sesleri
Nelerden vazgeçiyoruz bir düşünsene
Kırık kalpler üstüne kuruyoruz birşey
Bu kalleşlik belki bana yakışmıyor ama
Sarı saçlarından sen suçlusun

Kayahan’ın şarkılarının akıllarda kalışının ve bu kadar sevilmesinin sebebi Barış Manço gibi şarkı sözlerindeki felsefe olduğunu düşünüyorum. Çünkü Kayahan’ın şarkılarındaki yaratıcılığın  ve başarısının da bir araştırma konusu olduğunu düşünüyorum.

Şarkıları kendisi de söylese, bir başka sanatçı da söylese fark etmiyordu, kendinde ayrı güzel, başkasında ayrı güzeldi. Bu da cevherin önemini ispatlıyordu. Değeri aynı kalıyor, işlemesi değişiyordu. Uzun yıllar Nilüfer’le zevkle dinlediğimiz şarkılarını daha sonra İbrahim Tatlıses’ten, Tarkan’a kadar bir çok şarkıcının seslendirdiğini hatırlıyoruz.

Aile hayatına değer veren, orda burada magazine asla malzeme olmayan yaşam tarzıyla sevenlerinin şarkıları dışında kendisini  tanımasına pek fırsat vermedi. Kendi iç dünyasında yaşamayı tercih etti ya da biz öyle hatırlıyoruz. Suskunluklarını, kaybolmuşluklarından, ya bomba gibi bir şarkıyla  ya da ödül alırken hatırlatmayı bildi kendini. O yüzden hiç unutulmadı.

‘’Seni versinler ellere, beni vursunlar, sana sevdanın yolları, bana kurşunlar’’derken aşka verilmesi gereken değeri o kadar güzel anlatmıştı ki aşkı yaşayanlara peşin peşin bir tercih sebebi yapmıştı  sanki fedakarlığı.

Daha çok şarkılar yapacak erken bir yaş içindeydi. Hastalık belası yakasını bir türlü rahat bırakmadı. Sevgi temalı, unutulmayacak  şarkılar bırakarak  büyük bir sanatçı olarak ayrıldı dünyadan. Tüm sevenlerine ESMER GÜNLER bırakarak.

Ölümlü dünyada sevgiyle anılmayı ilk günden başarmıştı.

Yaşattığın tüm güzellikler için son kez teşekkürler Kayahan.  

 

 

 
Toplam blog
: 465
: 918
Kayıt tarihi
: 15.01.09
 
 

İstanbul doğumluyum.. İstanbul'un  tramvaylı döneminden bu şehirde yaşıyorum. Gençlik yıllarında ..