Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '21

 
Kategori
Kitap
 

KAYBOLAN YILLAR İÇİN

     

      TÜLAY SARAYKÖYLÜ’DEN

 

 BİR KİTAP DAHA “ KAYBOLAN YILLAR”

 

 

Biraz kırgın, biraz da yorgun

Dilimde sitem var şu yıllar için

Henüz dün koşarken çocuk çağımda

Umutlar hüzünde gözyaşım sicim 

 

Hazana takıldı, düştü yaprağım

Kahırla buluştu tüm şarkılarım

Küçücük dünyamda neler yoktu ki

Neredeler şimdi eski dostlarım?

 

Bu özgün dizelerin sahibi Sökeli şairlerimizden Tülay Sarayköylü’dür.  Tülay Sarayköylü Söke Şairler ve Yazarlar Derneği’nin de başkanıdır. Sanatımıza ve kültürümüze değer veren bir hanımefendidir. Geçenlerde Şairler ve Yazarlar Derneğine uğrayınca bana imzalı olarak “Kaybolan Yıllar”(şiirler) adlı kitabını imzalayıp armağan ettiler.  Öncelikle bu değerli kitabına hayırlı ve okuyucusu bol olsun diyorum.

 

Kaybolan Yıllar (şiirler) Şubat 2020’de Söke Cumhuriyet matbaasında basılmıştır. Eserin albenisi olan düzenli bir  kapak  kompozisyonu ve 132  sayfadan ibarettir. Şair Tülay Sarayköylü’ nün  “ Neredeler Şimdi Eski Dostlar”  adlı şiirini okuyunca şair Ahmet Ali Öngel’in   Eski Dostlar Eski Dostlar  " ı hatırladım.

 

 

“ Eski Dostlar Eski Dostlar”  adlı şiirini hatırladım. Bu güzelim şiir ayrıca Türk sanat müziği bağlamında bestelenmiş olup ve zaman zaman radyo ve televizyonlarda zevkle dinlemekteyiz. Adı geçen şiirin sözleri aynen şöyledir:     

 

Unutulmuş birer birer

Eski dostlar, eski dostlar

Ne bir selâm, ne bir haber

Eski dostlar, eski dostlar

 

Hayâl meyal düşler gibi

Uçup giden kuşlar gibi

Yosun tutan taşlar gibi

Eski dostlar, eski dostlar

 

Unutulmuş isimlerde

Bilinmez ki nasıl, nerde

Şimdi yalnız resimlerde

Eski dostlar, eski dostlar...

                         Ahmet Ali ÖNGEL

 

Evet, yaşadığımız bu fani halatta dostların yeri başkadır. İnsan zaman zaman dostlarını arıyor ve onlarla bir araya gelmek istiyor. Atalarımız ne diyor: Dost kara günde belli olur. Kusursuz insan yoktur. Dostlarımızın bazı hataları veya kusurları olabilir, bunları da hoş görmeliyiz, Kusursuz dost aramak istersen dostsuz kalabilirsiniz “ diyenler de vardır…

 

Şair Tülay Sarayköylü dostlar için biraz kırgın ve kimi zamanda sitem ediyor. “Hazana takıldı, düştü yaprağım /  Kahırla buluştu tüm şarkılarım / Küçücük dünyamda neler yoktu ki / Neredeler şimdi eski dostlarım? “ Eski dostlarının nerede olduğunu hüzünle soruyor.  

 

Tülay Sarayköylü, has duygulu bir şairimizdir. Sevinçlerini, acılarını, umutlarını, özlemlerini, yalnızlıklarını, yaşadıkların, bir şiir demeti içinde dostlarıyla paylaşmak istiyor. Şiirlerinde arı, duru ve akıcı bir Türkçesi vardır. Öyle ağdalı ve yabancı sözcüklere asla iltifat etmiyor.

 

Şairimizin başka kitapları da vardır. ”Umutların Ötesi”  (roman). “Önce Aşk”, Sana Bir Kalp Bıraktım” ve “Gecenin Bütün Saatleri “ gibi şiir kitapları var. Daha önce de söylemiştim: Sökeli kadın şairlerimizden Tülay Sarayköylü’nün geleceğin aydınlık görüyorum.  Gelecekte Sökeli şairler anıldığında Tülay Sarayköylü’nün de onların içinde yer alacağına inanıyorum. Ayrıca Söke Şairler ve Yazar Derneği adına 18 yıldır bin bir emekle çıkardığı Sarı zeybek dergisi ile  Söke kültürüne hizmet veriyor ve Söke’nin adını Anadolu’ya  onurla taşıyor. Bu da kutlanmaya değer bir çabadır.  

 

Kitapta altını çizdiğim şiirlerden bazıları: Neredeler Şimdi Eski Dostlar? (5), Utmak Öyle Kolay Değil ki(6),Sendedir Anahtarı (11), Kaç Mevsim Kovaladım (15),Bir Çift Deniz Mavisi Göz ( 19),  Oğlum İçin Temennim ( 24 ), Gitme Demek İstedim (33), Benim Dünyam (36),  Adını Sen Koy (45), Zaman Adını Siler mi ( 64), Uçar Gider Saatle (98)  Bunlar benim severek okuduklarım, tabi başka güzel ve has duygulu şiirler de vardır. T. Sarayköylü içinden geldiği gibi yazıyor,  şiirlerinin bir kısmı dörtlük ve bir kısmı da serbest yazıyor.  Öğle hece ve kafiye (uyak) kaygısı yoktur.

 

Tülay Saralköylü Hanımefendiye sağlık, başarı ve daha nice eserlere imza atmasını gönülden dilerken, başarılarının devamını diliyorum. Sözümü  “ Sen Vefasız Değildin Eskiden Böyle” adlı şiiriyle bağlamak istiyorum:    

 

Varsa ulaşmanın bir yolu sana

Yağmur olur, rüzgâr olur gelirim

Gözlerine sisli bulut düşerse

Sekleminin sabahı koşar gelirim

 

 

Yıllar yılı gönül izini sürer

Gün doğmuyor karanlık düşünceler

Gittiğinden beri vuslat beklerim

Yine akşam yine sensiz geceler

 

Yıkıldı hayaller bomboş ümitler

Ayrılmam demiştin nerde o sözler   

Sen vefasız değildin eskiden böyle

Yalanmış demek  ki kurulan düşler

 

                            Tülay SARAYKÖYLÜ

            Kaybolan Yıllar (şiirler) Söke – Şubat 2020,s.78

 

 

       

 

                  Abdülkadir GÜLER 

                 03 Nisan 2021-  Söke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..