Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Adem Güngör/FETHİYE KÜLTÜR ETKİNLİKLERİ

http://blog.milliyet.com.tr/ademgungor

04 Eylül '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Kaybolan kitabe

Kaybolan kitabe
 

Kitabe


Kayıtlara göre 1715 (?) 1780(?) yılında Yaka Köyü’nde doğan, donanmada kaptan olarak savaşlara katılan Cezayirli Gazi Kel Hasan Paşa tarafından yaptırılan tarihi Kemer Köprüsü’nün kitabesi gün yüzüne çıkartılmaya çalışılıyor.

Yaka Köyüne kanallara su getiren, Kemer Köprüsü ve Paspatur Camii’ni yaptıran Yaka Köylü Gazi Kel Hasan Paşa’nın o dönemde fakirlerin de zenginler gibi ıslanmadan geçe bilmesi için yaptırdığı Kemer Köprüsü’nün Kitabesi Kemer Belediyesi eski başkanlarından Hasan Şimşek’in yaptırdığı meydan düzenlemesi sırasında toprak altında bırakılmış.

Osmanlı donanmasında deniz savaşlarına katılan ve yaralanan, ardından gazilik ve paşalık unvanı verilen Hasan Paşa’nın yaptırdığı köprünün kitabesinin gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlatılıyor.

Araştırmacı yazarlar Adem Güngör, Mehmet Ertan Kapaklı Ünal Şöhret Dirlik tarafından Kemer Belediye Başkanı Cafer Arıkan’a verilen dilekçede bu tarihin gün yüzüne çıkartılması talebinde bulunuldu 12.08.2009 tarihli dilekçede, ‘’Beldemizde bulunan Cezayirli Gazi Kel Hasan Paşa tarafından yaptırılan, köprünüzde bulunan yazıt daha önceki belediye başkanı tarafından toprak altına gömülmüştür. Bu çok değerli tarihi kalıntının gün yüzüne çıkartılarak, korumaya alınması köprüye de Cezayirli Gazi Kel Hasan Paşa’nın isminin verilmesini saygılarımızla arz ederiz ‘’diyoruz.

Fethiye Sarallar Adem GÜNGÖR.

 
Toplam blog
: 320
: 1741
Kayıt tarihi
: 16.04.09
 
 

Muğla Fethiye doğumluyum. Sanat okulu elektrik bölümü mezunuyum. Tarih ve Kültüre çok önem veriyo..