Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '09

 
Kategori
Kitap
 

Kayıp Gül: Dialog'un romanı!

Kayıp Gül: Dialog'un romanı!
 

Sinema'nın "kıyamete" kilitlendiği şu günlerde edebiyat da "kayıplar" üzerinden gidiyor. Dan Brown'un "Kayıp Sembol"ünü hepimiz yakinen biliyoruz artık. Yazar, bizzat kendisi gelip kitabınının tanıtımını yaptı ülkemizde.

Ama, dünya çapında ses getiren roman sadece Dan Brown'un "Kayıp Semböl"ü değil; genç bir Türk roman yazarı olan Serdar Özkan'ın "Kayıp Gül" adlı romanı da nerdeyse tüm dünya dillerine çevrilmiş durumda..

Edebiyat "kayıplar" üzerinden gidiyor, demiştim ya, nasıl Dan Brown, Hz.İsa'nın bilinmezliği peşinde best-seller romanlar yazdıysa, genç romancımız Serdar Özkan da, "gül sembolü" üzerinden, insanın iç yolculuğunu ve bu yolculukla kendini keşfetmesini romanlaştırmış Kayıp Gül'de...

Amerikada başlayıp İstanbulda devam eden bir arayışın öyküsü Kayıp Gül.. Bir yönüyle de İslam tasavvufu ile Batı sofizminin kaynaştırılması çabası.. Bu yüzden başlıkta bu roman için, dinlerarası dialog'un romanı dedim.

Roman kahramanı, Amerikalı genç ve güzel bir kız.. Güzelliği ve şöhreti onu "nefsine" esir etmişken, annesinin yönlendirmesiyle, içindeki gerçek insanı aramak üzere, ta İstanbula uzayan bir yolculuk yapıyor.

İstanbul'da öğreneceği "sır" bizim tasavvuf kültürümüzün özünü oluşturan "kendini bilmek" ilkesidir... Yunus Emre'nin "sarı çiçek" inden Nasreddin Hoca'nın fıkralarına kadar, insanın "kendiyle mücadalesi" bir roman akışı içerisinde verilirken, Amerikalı genç kadın, gerçeği Zeynep isimli bir Müslüman kadından öğrenir. Ama bu gerçek aslında tüm dinlerin esasını oluşturan "Yaratılanı severiz, Yaratandan ötürü" gerçeğidir.

Gül sembolü romanda, Batı kültüründeki ve Doğu kültüründeki algılamlarla harmanlanarak sunulmuş okuyucuya. Belki bu yüzden dünya çapında geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmış roman..

Yazarın ilk romanı olmasına rağmen, son derece başarılı bir roman dili, açık ve duru bir üslüp bir solukta okutuyor romanı... Başta da söylediğim gibi, roman "dinlerarası dialog" ya da "Medeniyetler ittifakı" çabalarına bir edebiyat katkısı sunmayı da amaçlamış gibi... Bu amacına da fevkalade hizmet ettiği söylenebilir..

Yazar Serdar Özkan'ın gelecekte kendisinden çok söz ettireceğine kuşku yok..

Kayıp Gül, gerçekten de çok başarılı bir roman; tavsiye ediyorum..

Kitabın künyesi: Kayıp Gül, Serdar Özkan, Timaş Yayınları, 205 sayfa, fiyatı 9.99 TL..

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..