- Kategori
- Özel Lezzet Durakları
Kayısı reçeli, tarifi benden deneyin!
Haydi mutfak
Kayısı Reçeli ( tam zamanı )
Malzemeler:
1 kg kayısı
600 gram şeker
1 çay kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Kayısıları yıkayarak bu işleme başlayabiliriz.
Elinize aldığınızda ortadan ikiye kendi kendine ayrılacaktır, bu arada çekirdeğinden ayrılmış olur.
Tencereye önce kayısı, sonra şeker ilave edip, tencerenin iki tarafından şekeri yedirecek şekilde sallayalım.
Bırakalım birkaç saat şekerle beraber dursun, bu arada sulanmaya başlar.(eğer kayısınız çok sert ise akşamdan sabaha kadar da bekletebilirsiniz…)
Benim bugün yaptığım, çok olgunlaşmış olduğundan fazla bekletemeden kaynattım…
Gelelim kaynama aşamasına, kaynamaya başlarken tencere ağzı kesinlikle açık olmalı. Bazen ocağın altını açın, bazen kısın. Ara ara üzerine biriken köpüğü almayı ihmal etmeyin. Ben karıştırma taraftarı değilim. Nedeni meyveler ezilebiliyor. Şekli bozuluyor. Tadından bir şey kaybetmiyor AMA!
Kaynama devam ederken, kaşığınızla test yapabilirsiniz olup olmadığına dair. Kaşıktan aşağı damlatın, son damlanız çabuk damlamazsa veya bardak altına bir damla damlatın. Sağa-sola çevirin hemen akmazsa kıvamını buldu demektir. Bir çay kaşığı limon suyunu ilave edin, az kaynatın ve ocağı kapayın.
Eğer kış için yaptıysanız sıcakken kavanoza boşaltıp, kapağını sıcakken kapatınız. Sonrasında ışık görmeyen bir yerde kışa hazırlansın…
Ama benim gibi hemen yiyecekseniz. Sonuç belli…
Yarın sabaha midemde gereken muameleyi görecektir…
Tam mevsimi arkadaşlar, değişik tadda reçel sevenlere önerilir…
Benim bir saatimi almadı bile, bu kadar…
Şimdiden yapanlara ve yiyenlere afiyetler olsun efendimmm…