Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '18

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kayseri Mantısı Nasıl Yapılır

Kayseri Mantısı Nasıl Yapılır
 

Kayserili ve Çerkez kızı olarak  size Annemin yapmış olduğu Kayseri  Mantısını anlatacağım.

Kayseri Mantısının haricinde  de değişik mantı türleri bulunmaktadır. Mantı çorbası,  Tepsi mantısı, Yağ mantısı.

Herbirinin  yapılış tarzı  farklı olmasına rağmen en çok bilinen mantı türü ise Kayseri mantısıdır. Kayseri  mantısının  en önemli farklılığı ise;  küçük olarak yapılmasıdır. Bir kaşık ta kırk adet olması diye dillerden  düşmeyen bir efsanesi de bulunmaktadır.

Kayseri mantısının en önemli baharatı ise Sumak ve kırmızı pulbiberdir..Sumak ve kırmızı pulbiber  olmadan Kayseri mantısını düşünemiyorum.

Bu kadar açıklamadan sonra şimdi Kayseri mantısı tarifini  sizlerle paylaşıyorum.


MALZEMELER
1 Kilo az yağlı dana eti  kıyma
3 Yumurta
Bir bardak ılık  su
Yeteri kadar  Un
Tuz ve sumak, Pul biber, karabiber

SOS
125 gram Tereyaği
1 Yemek Kaşığı  Domates Salcasi
1 Tatlı Kaşığı Biber Salca

Yoğurt Sosu için
2-3 Diş Sarımsak

Hazırlanışı
     Bir derin kap içinde  tüm malzemeler konulur.
     Sert bir hamur yapılarak yoğurulur. Üc bezeye ( parçaya )  bölünür.
     Yarim saat uzeri  örtülerek dinlendirilir.Oklava ile acip pul büyüklüğünde kareler halinde kesilir.Kurumasın diye uzeri örtülür.
    Manti harcı icin bir buyuk soğan rendelenip suyu sıkılır ve bir kilo az yagli dana kıyma et  ile karıştırılır.Ayrica dilediginiz miktarda tuz ve karabiber eklenir.
    Pul büyüklüğünde  hamurlarin ortasına bir parca kıyma harcından konarak mantilar bükülüp bekletilir.
    Makarna haşlar gibi derin bir tencerede su kaynatılıp  bir tatlı kaşığı tuz atılır.Kaynayan suya mantıları atıp 8-10 dk pişmeye bırakılır.
    Tencereyi arada bir karıştırarak  taşmasını  engellemis oluruz.Piştiğinden emin olmak icin bir çatal ile tadına bakmanız gerekiyor.
    Ayri bir tencerede tereyagi,   domates salcası  ve biber salcası  eritelerek hazırlanır.
    Yogurt sosu icin sarımsak bir havan yardımıyla dövülerek yoğurdun icine karıştırılır.
    Mantıların  suyunu fazla buluyorsanız kepçe yardımıyla fazla suyunu alın.
    Tabaklara servis ederken önce  mantı sonra üstüne  yoğurt ve salçalı sostan dökünüz.
    Mantının  olmazsa olmazı  ise nane sumak ve pulbiberdir. Üzerini  isterseniz nanede ekleyebilirsiniz .Ben naneyi çok seviyorum. Bu nedenle    nanesiz mantı   yiyemiyorum. Tavsiye edebilirim.  Artık  mantımız servise hazırdır.

Afiyet Olsun 

 
Toplam blog
: 5
: 133
Kayıt tarihi
: 22.02.15
 
 

Benim gibi  yemeklere meraklı  olan  okurlarımız, lezzetleri   keşfetmek  ve lezzet mekanlarını k..